Середа, 29 березня 2017
Епископ Александрийский и Светловодский Боголеп Релігія

Послання до Великого посту Преосвященного Боголєпа Новина з фото

Послання до Великого посту Преосвященного Боголєпа

Послання до Великого посту Преосвященного Боголєпа, єпископа Олександрійського та Світловодського пастирям, чернецтву й усім боголюбивим чадам Олександрійської єпархії УПЦ.
Возлюблені в Господі отці, брати й сестри!

"Душе моя, душе моя, повстань! Що спиш? "...
(Кондак канону Андpія Кpитского)


Нещодавно лунали Різдвяні та Богоявленські піснеспіви, а Православна Церква, мов плодовита мати, яка піклується про наше спасіння й блаженство, уже кличе на пісний шлях. Напередодні Великого Посту з надією почути відгук сердець звертаю до вас, дорогі брати й сестри, своє слово.

Часто молячись з вами, бачу погляди, спрямовані до мене ... Чого ви чекаєте від мене? Що сподіваєтеся почути? Безумовно, найбільше сподіваєтеся на духовну розраду. Життя земне сумне й скорботне, усі ми так настраждалися, що зазвичай шукаємо духовної підтримки у своїх пастирів. Та чим утішатиму я вас? Чи думаєте, що я зазнав менше страждань од вас? Ні. Служіння православного єпископа, священика, диякона - мучеництво, як каже апостол Павло про себе:

"Я кожен день помираю".


Однак ви правильно думаєте, звертаючись за духовною підтримкою до нас, служителів Христових. Ми можемо й мусимо втішати вас, улюблені, зміцнювати й радувати ваш дух. Так, ми немічні, слабкі, нещасні, проте ми ... посланці Божі, ми служителі Христа Бога. Нам, як наступникам апостолів, дано Владу не від себе розповідати, не власне обмежене й недосконале вчення проповідувати, а благовістити вам від імені Господа святі, Богом об'явлені істини.

Любі мої! Шукайте розраду в пості, як у школі стриманості й поміркованості в усьому. Ми маємо під час святої Чотиридесятниці навчиться гамувати прагнення своєї плоті, контролювати бажання, щоб, засвоївши цю науку, дотримуватись розумної міри в усьому й позбутися гріха. Час посту дано для того, щоб ми покаялися, попросили вибачення в Бога, примирилися й розпочали нове життя, бо покаяння - це не лише каяття в скоєному, але зміна мислення й способу життя.

Шукайте розради в богослужінні. У піст доречно звернути особливу увагу на богослужбові тексти, що містять у собі все, необхідне церковній людині: догматику й правила аскетики, історію Церкви й сектознавство, а також багато іншого, тому неминуче доведеться проявити інтерес до церковних книг. Октоїх, Тріодь Пісна и Тріодь Цвітна, Мінеї, Часослов - найвищі досягнення православної богословської поезії, незамінна школа церковної думки. Побутує помилкова думка, що ці книги написані лише для духовенства або для кліросу, отже, звичайним мирянам їх читати заборонено. Однак призначення цих книг для всієї Церкви доводитися тим, що богослужбові твори читаються й співаються вголос усій громаді, тому напередодні Великого Посту візьміть до рук Тріодь Пісну й перегляньте хоча б декілька сторінок. Це буде чудовим фундаментом для наступного зведення величної споруди, названої "Покаяння". Людина, що прочитала покаянні твори Іоанна Дамаскіна, Феодора Студита, Феодора Начертанного, почула духовну поезію святих творців Тріоді, розплющить очі на реальний стан власної душі. Пісна Тріодь звертається до людини настільки проникливими словами, що вони змусять ридати про себе, не помічаючи вже нічиїх гріхів. Гостре слово святих поетів стосується найпотаємніших глибин серця, змушує людину змінювати життя. Кожен вірш Тріоді - це потужній удар по совісті, що неминуче породжує відповідний резонанс. Хоча б раз пройдена разом з Церквою Пісна Тріодь стане серйозним життєвим рубежем.

Скажу вам, любі, і про вашу печаль: не сумуйте! Ні хвороби, ні втрата майна, ні ганьба, ні гоніння, ні сама смерть - ніщо не страшне для християнина, та страшно вчинити злочин, страшно йти проти Бога, відмовитися від нього, забути Його, забути Його святі заповіді, жити в пристрастях - ось що для нас стане справжнім горем. Скорботи зовнішні - необхідна умова життя, послідовників Христових, бо Він сказав:

"У мирі скорботні будете".


Чим більше скорботи, тим дорожчі вінці. Отже, від печалей земних не будемо відмовлятися, проте приймемо їх, просячи в Господа благодатної допомоги для їх перенесення. І Бог милосердний потішить у скорботі нас, а в житті небесному - наділить нас вічною радістю.

Гірко бачити, як у народі нашому загострюються протиріччя, розростається пожежа зведення рахунків, гинуть ні в чому не повинні люди. Заручниками цієї ситуації стають прості люди. Озлоблені обставинами життя розпочинають пошук винних у своїх невдачах, щоб зірвати на них образи, мимовільно переносять злість на всіх. Не дайте ворогові Христа, дияволові, захопити вас пристрастю гніву, поневолити свідомість хибними ідеалами. Вчитаймося в Євангеліє: Господь не витягував меча на Свій захист, а на хресті молився за Своїх ворогів. Хіба Він закликав до помсти, до війни й насильства ... Згадаймо заповіт св. Апостола:

"Не мстіться самі, улюблені, але дайте місце гніву Божому, бо сказано: "Мені помста належить і Я відплачу", - говорить Господь.


Отже, якщо ворог твій голодний, нагодуй його, якщо він спраглий, дай напитися, бо, виконуючи це, ти збереш йому на голову палаюче вугілля" (Рим. 12,19). Дамо у власному житті місце Христу, якщо не будемо мстиві й непримиренні. Не покушаймося сучасним світом, таким суперечливим і нестабільним. Господь явив свою милість у тому, що перевірив нашу відданість Його заповітам не лише в дні зовнішнього благополуччя, а й у дні випробувань. Нехай Господь умудрить усіх нас шукати не свого, але Правди Божої й блага Матері Церкви.

Любі мої! Пробачте мені грішному й помоліться про мене, а я буду молитися про вас. Й усі проситимемо Господа, щоб він не залишив нас, але завжди був з нами. Проминуть дні на землі, й настане життя по смерті. І коли в призначений від Господа час загине ввесь світ й знову прийде на землю Христос Спаситель, у невимовній Славі, оточений Ангелами Своїми, і сяде на Престол Слави, й зберуться перед Ним усі народи землі на Страшний Суд, - тоді підійдемо й ми з вами, й скажемо Господу, Праведному Судді:

"Милосердний Господи, ми немічні й слабкі Твої послідовники, ми багато грішили на землі, та не відступили від Тебе, не зрікалися, не осоромили Тебе в роді цьому розбещеному. Пощади й помилуй нас!" І віримо: Милосердний Суддя зглянеться над нами й скаже нам: "Прийдіть, благословенні Отця Мого, наслідуйте Царство, уготоване вам від створення світу".


Сердечно бажаю вам, щоб цей пост пройшов для всіх з духовною користю. Частіше долучаймося до рятівних таїнств сповіді й причастя. Наведімо лад у храмах своїх душ. Невпинно благаймо Господа, щоб Він ласкаво й поблажливо зглянувся на нас, грішних, й відчинив нам двері покаяння, щоб очистити душі від усякої скверни.

Нехай пом'яне Господь Бог усіх нас у Царстві Своїм. Амінь.

м.Олександрія 14 березня 2016р.
смиренний Боголєп, єпископ
Олександрійський і Світловодський





Для того, щоб залишити коментар, увійдіть на сайт через свій профіль у одній з соціальних мереж:






Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
  • llarus Сьогодні, 09:54
    Мер нагадав, до 1 квітня місто має сяяти чистотою. А у самого очі такі сумні-сумні 2
    llarus-фото
    До цього часу всі градоначальники міста намагалися його зробити чистіше, може у когось і не виходило, але такого "срачу" навесні 2017 місто ще не бачило. І дивлячись на це одна організація, яка надає нам струм, обрізавши дерева під стовбами нагло за.рало всі двори в районі Площі навіть за собою не прибравши. Що свідчить про "повагу" організації до мешканців та влади.
  • Filya14 27 березня 2017
    Мер нагадав, до 1 квітня місто має сяяти чистотою. А у самого очі такі сумні-сумні 2
    Filya14-фото
    А как же невиданные до сих пор доходы в местный бюджет????
  • ew2gi 27 березня 2017
    АФИША: ВИА "Лейся песня" в Светловодске (РОЗЫГРЫШ БИЛЕТОВ!) 1
    ew2gi-фото
    Цирк на дроте))) Никакого Домина не было в ВИА, который приезжал к нам в 70-х, я на концерте был. "Лейся песня" существовал с 74 по 85 год.
  • Засранетц 22 березня 2017
    Лікуватися треба і замовнику, і виконавцю робіт — вирішив віце-губертатор на розвалинах інфекційного ... 1
    Засранетц-фото
    Не тяжело догадаться. что будет с жилыми многоэтажками, когда и их ресурс исчерпается без капремонтов. "Коммуняцкая" эпоха уходит вместе с наследием. Инфекционка - символ уходящей эпохи и борцов с прошлым wink
  • Засранетц 22 березня 2017
    Перші п’ять годин XXXIV сесії позначилися «проривом» учасників АТО до виконавчого комітету міської р ... 1
    Засранетц-фото
    21-річний хлопчина з шевроном "Правого сектору", заступивши на трибуну, в серцях кинув, що сюди варто було би прийти з автоматами…

    Тут расклад такой, что не только этот юный молодец в АТО побывал, и не только он может прийти с автоматом. И многие, у кого этот самый автомат есть, могут с его мнением не согласиться. Такую ситуацию никто не просчитывал?

    Ну, а сам сценарий балагана теперь более или менее стал понятен, и чести не делает никому. Вообще никому.
  • Tyler 22 березня 2017
    Прозорість влади скоро буде такою, що нею можна буде вікна склити 1
    Tyler-фото
    Ну тут хоч посилання є, а то у Степанця мало того, що текст недолугий, ще й посилань немає. Не зрозуміло де ті оновлення шукати.
    Презентували нові можливості сайту, а по факту показали декілька сайтів.
    Сам сайт svmisto.com.ua начебто в 90-хх зроблений: синій текст з тінню на жовтому – це жах. Прочитати неможливо. Я розумію що патріотичні кольори, але ж геть не читабельно. Розділ Опитування невідомо навіщо існує, якщо там немає ніякого опитування. Чому б його не приховати за відсутності опитувань, і відображати лише за потреби. Наскільки мені відомо DLE таке уміє.
    Пошук розташований аж десь у середині сторінки, тобто якщо треба щось знати, то спочатку полистай туди-сюди, знайди малесеньке та непримітне поле, і можливо щось знайдеш.
    Кнопка "нагору" теж в такому місці, що не одразу й знайдешь. 2017 рік надворі, зручних скриптів для цього хоч відбавляй.
    Зайшовши на сайт з телефону і не відразу зрозумів що це той же сайт: текст накладається один на один, відступів від картинок немає, великі фото вилазять за рамки екрану, форма авторизації у DLE пів екрану займає (незрозуміло навіщо вона мені взагалі). Краще б відразу вантажилася повна версія сайту, аніж така як зараз.
    У деяких розділах старіші новини стоять перед новішими, поки не покрутиш, не придивишся, не зрозуміло що там і де додалося.

    розділ "Публічна інформація", який, щоправда, перебуває у стадії доопрацювання, у відкритому доступі міститиме документи та рішення, як виконкому, так і міськради.

    Тут дійсно є над чим попрацювати. Ну як мінімум email зробити посиланням, чи я повинен його руками вводити у 2017(!!!) році?
    Що заважає зараз викладати своєчасно усі документи та рішення, як виконкому, так і міськради, як того вимагає закон ще з листопаду 2015. Адже документи ведуться не від руки на папері.

    як і "Громадський бюджет"

    Дуже цікавий розділ, остання новина аж від серпня 2016(!).

    Корисним (для гаманця) можна вважати модуль "Реєстр ліків"

    Просто віджет з гуглодоку? Ну ок, хоч щось. Хоча ходять чутки що там окрім дати нічого не змінюється. Завантажив собі документ, перевіримо наступного місяці. І ще одне, знову ж таки, з мобільного переглядати віджет м’яко кажучи незручно, а от просто подивитися документ немає можливості, бо доступ заборонений. Чому б не розшарити сам документ на читання, не через віджет, щоб можна було нормально переглядати і на мобільних пристроях, також можна було б і на сайт міськради додати.

    "Дефекти ЖКГ" у яких кожен зареєстрований містянин може залишати щось таке, що його не влаштовує у комунальній сфері.

    Заявка 1524: Резолюція «У 2017 році, міський голова Валентин Козярчук має намір, при наявності фінвнсування, повністю модернізувати фасад адмінбудівлі.», але статус вже «виконано». Але ж у резолюції написано, що заявку не те що не виконано, а навіть немає впевненості у тому, що її взагалі буде виконану. Але галочку «ми молодці» собі вже поставили.
    Заявка 1223: тут навпаки, виконана, але статус відкрита.
    А от у заявці 2235 жаліються що заявку 1932 спіткала та ж доля що й 1524 – Закрили, але по факту нічого не зроблено.
    Заявка 1952 відкрита ще у січні. Я певен що сміття вже вивезли, але заявку ще навіть у роботу ніхто не узяв. Хоча, можливо та купа сміття досі і лежить там.
    Слабенько модеруєте

    Далі чиновник зупинився на "Єдиній системі місцевих петицій"…

    А чім не влаштував розділ "Петиції" на Розумному місті?

    Тож, варто припусти, що svmisto.com.ua стане вірним путівником для світловодців у бюрократичних коридорах.
    Ні, не стане. У тому вигляді і з такою якістю наповнення контентом як зараз, не стане.
  • Tyler 22 березня 2017
    «Світловодська спілка воїнів АТО» на сесії міської ради диктує свої умови (ДОПОВНЕНО, УТОЧНЕНО) 5
    Tyler-фото
    Цитата: Засранетц
    Чем, кстати, хоть балаган закончился?

    Ввели 2х. Вообще интересная позиция у этих "воинов": это полемика, нам в этом разбираться не интересно и не хочеться, а в выконком хочется.
  • Засранетц 22 березня 2017
    «Світловодська спілка воїнів АТО» на сесії міської ради диктує свої умови (ДОПОВНЕНО, УТОЧНЕНО) 5
    Засранетц-фото
    Вот так вот, пришли и "потребовали" ввести самих себя в исполком! Т.е. завтра может прийти на заседание сельсовета Спилка шахматистов, футболистов и прочих баскетболистов, и "потребовать" то же самое?! Слава всему на свете! Чем, кстати, хоть балаган закончился?
  • mvasenko86 22 березня 2017
    «Світловодська спілка воїнів АТО» на сесії міської ради диктує свої умови (ДОПОВНЕНО, УТОЧНЕНО) 5
    mvasenko86-фото
    Героям Слава!
    Пацаны вами пользуются в грязных политических (лично своих) корыстных играх!!! Вам сказали нужно 4 провести, а зачем четыре? - да чтоб у Козярчука на виконкоме большинство было! Сейчас нет - ему не хватает 4 голоса чтобы диктовать свои указы... Реально вас жалко!
    Отдельный вопрос о детях которые стояли на улице с флагами "Азов" - никто не обратил внимания? Можно ли у нас привлекать детей к таким акциям? сомневаюсь что те девчонки стояли за "идею") Позор тем кто их использует!!!

Top