Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Влада

Сергій Твердовський: "Лише разом ми зможемо успішно працювати та покращити життя наших жителів" Новина з фото

Сергій Твердовський: "Лише разом ми зможемо успішно працювати та покращити життя наших жителів"
Минув 2015 рік і район впевнено розпочав новий, 2016-ий. Що зроблено у 2015-му і що планується у 2016 році для розвитку території району, розповідає голова районної державної адміністрації Сергій Твердовський.
^ Реклама ^

– Сергію Сергійовичу, Світловодщина – аграрний край, і надходження до бюджетів усіх рівнів у великій мірі залежать від того, як спрацює аграрний сектор. 2015 рік для сільгоспвиробників був успішним?

– Я можу говорити про те, що аграрії району, враховуючи минулорічні погодні умови, спрацювали непогано. З року в рік, у аграрному секторі спостерігається збільшення показників і в рослинництві, і в тваринництві. Хочу відмітити підприємства ТОВ "Мас-Агро", ФГ "Дживан-Дарвін", ФГ "ВК і К", СФГ "Гвіса", ПП "Поліна", СУББ ТОВ "НАК", АВПП "Украгротехнологія", СС "Лан" ФГ "Федірське" та інші, які успішно розвиваються на теренах нашого району.

В кінці минулого року керівнику ТОВ "Мас-Агро", депутату районної ради Івану Середі присвоєно високе звання "Заслужений працівник сільського господарства" – до своєї славної історії Світловодщина вписала ще одну сторінку.

Щоб збільшити надходження до бюджетів, районна державна адміністрація і в минулому, і в цьому році працює над тим, аби сільгоспвиробники переуклали договорів оренди в частині орендної плати, адже наразі у переважній більшості сільських рад оплата за оренду землі становить 3%. Наша позиція: орендна плата за використання земель державної власності повинна складати не менше 6% від її грошової оцінки, оренда за паї – не менше 5%. Це дасть можливість суттєво збільшити надходження до бюджетів усіх рівнів, і в першу чергу – до сільських бюджетів, навантаження на які зростає все більше і більше. Районна державна адміністрація також проводить роботу із сільгоспвиробниками щодо укладання соціальних угод з метою покращення умов розвитку сільських громад.

Крім того, у 2016 році Світловодська РДА спільно із СБУ та місцевим відділом поліції проведе інвентаризацію земель району на предмет їх використання.

Якщо говорити про інвестиційні проекти в аграрному секторі, то в районі успішно завершуються уже розпочаті, а райдержадміністрація, сільські ради працюють над тим, аби залучити в район нових інвесторів. Пріоритетними інвестиційними проектами будуть ті, які мають на меті відкриття підприємств переробки сільськогосппродукції.

– Для сільських жителів є важливим те, які послуги вони можуть отримати безпосередньо за місцем проживання. Одна з найважливіших послуг – це медичне обслуговування. Матеріально-технічне забезпечення сільських лікувально-профілактичних закладів дозволяє це зробити?

– У січні 2014 року в районі було створений комунальний заклад "Центр первинної медико-санітарної допомоги Світловодської районної ради Кіровоградської області", до структури якого увійшли 6 амбулаторій загальної практики сімейної медицини, 1 ФАП (с. Григорівка) та 13 ФП. Щоб покращити медичне обслуговування жителів району, у 2015 році для Великоандрусівської, Подорожненської амбулаторій, Калантаївського, Великоскельовського, Серебрянського та Золотарівського ФПів придбані опромінювачі бактерицидні, у Подорожньому з'явився електрокардіограф, в Озерській АЗПСМ відремонтовано опалювальну систему. Для Глинської АЗПСМ придбано ростомір, офісні меблі, проведено ремонт огорожі; у Павлівську АЗПСМ придбали водяний насос; у Григорівському ФАПі з'явився стіл медичний, крісло гінекологічне, ростомір, апарат Дарсонваль, газонокосарка, встановлено огорожу. Для Нагірнянського ФП ми придбали стіл медичний, штатив медичний, провели заміну вікон, здійснили поточний ремонт; у Свердлівському ФПі відтепер є холодильник; у Яремівському ФП проведено поточний ремонт, встановлено огорожу. У грудні 2015 року завершено капітальний ремонт Іванівського фельдшерського пункту за рахунок коштів субвенції Іванівської сільської раді на суму 470 тис. грн. Тут жителі району зможуть отримувати не лише медичну допомогу, а й оздоровитися.

Всього у минулому році для покращення матеріально-технічної бази лікувально-профілактичних закладів району витрачено 695,1 тис. грн. Все це було зроблено за кошти сільських рад та місцевих сільгоспвиробників, за що їм велика вдячність. І це лише початок. У планах на 2016 рік є ремонти Подорожненської та Микільської медамбулаторій, інших лікувально-профілактичних закладів.

– На Вашу думку, в чому полягає перспектива подальшого розвитку нашої території?

– Особисто я вважаю, що головними напрямками економічного зростання нашого краю є розвиток сільського господарства, переробної промисловості та туризму. Зазначу, що Світловодський район володіє великим туристичним потенціалом: має зручне географічне розташування, сприятливі природно-ландшафтні умови, відповідну інфраструктуру. Проте, рівень координації діяльності суб'єктів туристичного бізнесу району є вкрай недостатнім. Аби виправити ситуацію, з грудня 2015 року в районі працює комунальне підприємства "Туристично-інформаційний центр Світловодщини" Світловодської районної ради Кіровоградської області".

В районі започатковано проведення туристично-інформаційного форуму "Світловодщина – край нашої мрії", створено Громадську раду при районній державній адміністрації з питань розвитку туризму, ведеться підготовка про-фільного сайту, розроблено туристичну мапу краю, інформаційні дошки та туристичні дороговкази, тематичні буклети, флаєри тощо. Є й перші успіхи. Так, на Центральноукраїнському музейно-туристичному фестивалі наш район здобув Гран-прі в презентації туристичних маршрутів. Сьогодні вже можна говорити про започаткування таких традиційних масових заходів, як туристичний фестиваль "Світле місто", фольклорно-етнографічний фестиваль "Свято різдвяної зорі", історично-туристичний фестиваль "Легенда древнього Крилова" та інші.

Нині усі туристичні об'єкти Світловодщини вже об'єднані в комбіновані туристичні маршрути: "Велич Подніпров'я", "Світловодщина – архітектурна перлина" та "Шляхами козацької слави". Наприкінці травня-початку червня, за підтримки народного депутата України Олеся Довгого, у районі планується провести Всеукраїнські змагання серед юнаків і дівчат "Вітрила надій" та Чемпіонат України серед крейсерсько-перегонових яхт, де, за нашими розрахунками, має взяти участь близько 150 вітрильників. Погодьтесь, це має привернути увагу потенційних туристів до нашого регіону та позитивно вплине на розвиток туристичної галузі.

– В країні сьогодні фактично іде війна, і в районі є загиблі, є жителі, які мають статус учасника бойових дій під час проведення антитерористичної операції, є поранені. Який соціальний захист та соціальні гарантії мають сім'ї загиблих та учасники АТО, окрім тих, що задекларовані на державному рівні?

– Усіма питаннями соціального захисту наших бійців та їхніх сімей займається управління соціального захисту населення РДА та районний територіальний центр соціального обслуговування. У районі також створено Центр надання допомоги учасникам АТО, який очолює радник голови Світловодської РДА, волонтер, депутат обласної ради, мати загиблого героя Андрія Ільїна, директор територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) району Дарія Ільїна. Метою його створення було надання допомоги учасникам АТО, які безпосередньо перебувають на передовій, учасникам АТО, які зазнали поранень під час бойових дій у зоні АТО, їхнім сім'ям та сім'ям загиблих. Центр координує роботу всіх служб і громадських організацій, які займаються питаннями учасників АТО, веде реєстрацію всіх мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців, їх сімей; на кожного учасника бойових дій сформовані особові справи. Ми постійно надаємо адресну натуральну, грошову та гуманітарну допомогу.

У цьому році Центр допоміг сім'ям учасників АТО Л.Муравського, С. Стояновського, Г.Ходака, М.Хижняка, А.Безуса заготовити дрова на зиму, тверде паливо отримали сім'ї мобілізованих учасників АТО Г, Кулика, А. Безуса, В. Єслікова; гуманітарну допомогу надали демобілізованим учасникам АТО В. Єслікову та Є. Скоренцову. Наразі в районі 57 учасників АТО отримали статус учасника бойових дій. Усі наші захисники пройшли медичний огляд. Хочу зазначити, що нашим воїнам, і мобілізованим, і демобілізованим, велику допомогу надають сільські ради, жителі району. З початку антитерористичної операції сільські ради надали допомогу 47 сім'ям демобілізованих та учасників АТО, тридцять вісім сімей отримали дрова. За допомогою жителів Світловодщини, підприємців та спонсорів наші солдати, які нині знаходяться в зоні АТО, постійно отримують продукти харчування, предмети особистої гігієни, маск-сітки, маск-халати, натільну білизну, шкарпетки, медикаменти, тютюнові вироби та інше.

У минулому році на одній із сесій районної ради була прийнята районна комплексна програма соціальної підтримки сімей загиблих учасників антитерористичної операції, військовослужбовців і поранених учасників АТО та вшанування пам'яті загиблих на 2014-2020, якою передбачено одноразову виплату матеріальної допомоги сім'ям загиблих та поранених учасників АТО в розмірі 4 тис. грн. та пораненим учасникам АТО – 2 тис. грн. У нашому районі є троє бійців, які загинули на Сході України. У районному бюджеті ми передбачили кошти в сумі 30 тис. грн. на встановлення надгробків загиблим героям. Наразі вони вже виплачені. Діти загиблого у зоні АТО Віталія Іскандарова, за сприяння одного із міжнародних фондів, минулого літа мали змогу оздоровитися у Франції та Німеччині. За рахунок коштів державного бюджету проведено ремонт будинку сім'ї загиблого учасника АТО Сергія Бузейнікова на загальну суму 31 тис. грн. Всі діти учасників АТО у школах та дитячих садках харчуються безкоштовно.

Рішенням четвертої сесії сьомого скликання районної ради від 14 січня 2016 року прийнято доповнення до вищезгаданої Програми, які дають нам можливість у 2016 році за рахунок коштів районного бюджету виплатити одноразову матеріальну допомогу учасникам бойових дій по 1500 грн. До УСЗН вже звернулося вісім осіб з числа учасників бойових дій, які брали участь в АТО, із заявами про надання зазначеної допомоги.

– Ми живемо у час змін. Нині багато розмов точиться навколо освітньої реформи. Остання новизна, яку ми обговорюємо, це створення освітніх округів і об'єднань. За вашими прогнозами, які зміни чекають нашу освітню галузь?

– Перш за все, хочу сказати, що і районна державна адміністрація, і сільські ради роблять все можливе, аби зберегти ту мережу освітніх закладів, яку ми маємо сьогодні. Для цього в районі активно відкриваються навчально-виховні комплекси, що нам дає можливість збільшити наповнюваність шкіл за рахунок вихованців дошкільного віку. Наприкінці минулого року ми відкрили черговий НВК у Подорожньому. Хочу подякувати за це сільській раді, місцевим сільгоспвиробникам. Аби 20 дошкільнят мало змогу готуватися до школи у новому, затишному приміщенні, було витрачено 418 тис. грн., на придбання меблів та 150 тис.грн. – на обладнання. Райдержадміністрація дітлахам подарувала телевізор.

Велику роль у підготовці малят до шкільної освіти відіграють дитячі садки. У цьому році Григорівська сільська рада планує у своєму дошкільному закладі відкрити другу групу. До збільшення кількості дошкільнят готуються з минулого року: за рахунок коштів сільгоспвиробників, які працюють на території Григорівської сільської ради, у дитсадку встановлено бетонну огорожу, придбано столи.

У Миронівському ДНЗ реконструювали систему опалення, встановили металопластикові вікна, утеплили будівлю.

У Глинському ДНЗ вже не один рік працює дві групи. Для покращення умов перебування діток сільська рада придбала для свого ДНЗ електричну плиту, замінила вхідні двері у 2-х групах.

Поновлюється матеріально-технічна база і наших шкіл. Так, за кошти спонсорів було встановлено сучасний інтерактивний кабінет у Григорівській школі, придбано проектор для Подорожненського НВК, для Микільської школи придбано новий модем для Інтернет-зв’язку.

Аби створити учням комфортні умови перебування у школи, в минулому році на харчування учнів 1-4 класів з районного бюджету та за рахунок субвенцій сільських рад було виділено 170 тис. грн. – по 17 грн. на одну дитину в день. Згідно зі змінами у законодавстві, у 2016 році держава виділила кошти на харчування лише для дітей пільгових категорій. Харчування учнів 1-4-х класів здійснюватиметься виключно за рахунок сільських рад, сільгоспвиробників та батьків. Нині сільські ради на ці цілі вже виділили 415 тис. грн. Але райдержадміністрація робить усе можливе, аби у школі мали змогу харчуватися всі без винятку учні, як цього вдалося досягти у Григорівській школі – за сприяння сільського голови та місцевих сільгоспвиробників харчування отримуватимуть усі школярі. Попіклувалися сільські ради і про підвезення школярів – виділили 144, 1 тис. грн. на пально-мастильні матеріали.

Цей рік для освітньої галузі буде визначальним, бо ж нині активно впроваджується освітня реформа. Наразі в стадії обговорення перебуває питання створення Світловодського районного освітнього округу та освітніх об'єднань. Це робиться для того, аби кожен учень мав можливість отримати повну та більш якісну середню освіту. Як буде організований навчально-виховний процес – покаже час, та ми вже зараз готуємося до змін, працюємо над матеріально-технічним забезпеченням освітніх закладів. Минулого року у Подорожненському НВК та у Григорівській школі замінено вікна на енергозберігаючі, частково відремонтували дах у Великоскельовській школі. Все це здійснено за рахунок спонсорських коштів. В Іванівській школі ми вивели котельню із підвального приміщення; на сьогодні вже 12 закладів освіти переведено на альтернативні види палива.

– Ми наразі говоримо про успіхи та про плани на майбутнє. Та зрозуміло, що нічого не вдалося б зробити, аби казна району, сільських рад була пустою?

– Звичайно, ми можемо розраховувати на якісь зміни за умови, що на ці зміни будуть кошти. У минулому році бюджет району було виконано на 145%. Це дало можливість успішно завершити рік. Та щоб ремонтувати дороги, розвивати інфраструктуру, треба всім: і райдержадміністрації, і сільським радам працювати над збільшенням дохідної частини бюджетів. А це стане можливим, перш за все, при умові виведення із тіні робочих місць і заробітної плати, сплати реального податку на доходи громадян від оренди земельних паїв, сплати податків за реалізацію підакцизних товарів; це розвиток малого та середнього бізнесу в районі. Нам треба усвідомити, що ніхто не прийде і не зробить нам блага – ми це маємо зробити для себе, і для своїх дітей. Саме така форма господарювання задекларована і в змінах до Конституції України, і до основних реформ, які нині тривають – децентралізація та добровільне об'єднання громад.

– До речі, про об'єднання громад… Як, на Вашу думку, проходить процес об'єднання на Світловодщині?

– З цього приводу я маю сказати, що процес добровільного об'єднання громад не може тривати безкінечно. Є конкретні терміни, визначені законодавством, а це кінець 2017 року. До цього часу сільським радам слід визначитися, як відбуватиметься це об'єднання. Об'єднання громад проходить з метою укрупнення територій і збільшення фінансових надходжень. Ми живемо в час, коли велику частку повноважень, разом із коштами, отримують органи місцевого самоврядування. Тож об'єднання повинно пройти таким чином, аби новостворена громада була, перш за все, спроможною, самодостатньою, не лише "проїдала" бюджет, а мала можливість розвивати свою інфраструктуру, будувати дороги тощо. Це мають зрозуміти жителі Світловодщини. Не зможе громада бути успішною, коли вона не буде активною, сама не дбатиме про свій добробут. Наразі подальший розвиток нашої території я бачу у тісній співпраці між районною владою та органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями. Я завжди кажу сільським головам: у нас немає районного та сільських бюджетів, у нас є спільний бюджет, і лише разом ми зможемо успішно працювати на покращити життя наших жителів.

Розмову записала
Світлана Калугіна
Сергій Твердовський: "Лише разом ми зможемо успішно працювати та покращити життя наших жителів"
Сергій Твердовський: "Лише разом ми зможемо успішно працювати та покращити життя наших жителів"
Сергій Твердовський: "Лише разом ми зможемо успішно працювати та покращити життя наших жителів"


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top