Вівторок, 23 квітня 2024
Нам пишуть

Марко Жмайло — гетьман реєстрового козацтва

Марко Жмайло — гетьман реєстрового козацтва
Рід Марка Жмайла (Кульчицького) походить із села Кульчиці (тепер село Кульчиці в Самбірському районі на Львівщині). Відомо, що до обрання гетьманом він брав участь у Хотинській битві (1621 р.).


Битва 20-тисячного козацького війська під керівництвом гетьмана Марка Жмайла із 30-тисячним польським військом, яким командував гетьман Конецпольський, ввійшла в історію як Куруківська. Вона започаткувала новий період визвольного руху українців проти політичного, національно-релігійного, економічного гноблення з боку Речі Посполитої.

З метою приборкання волелюбних настроїв, що поширилися в українському суспільстві в роки гетьманування П.Сагайдачного, в Україну було відправлено каральну експедицію, яку очолив досвідчений полководець, коронний гетьман Станіслав Конецпольський.

Перша битва відбулася 25 жовтня неподалік гирла Цибульника. Битва тривала весь день. Увечері, з настанням темноти, Конецпольський відвів свої війська на попередні позиції…

Вирішальна битва основних сил поляків з козаками відбулася 31 жовтня в районі озера Курукового.

"Від козацьких самоколів полягло чимало кінноти, а особливо-піхоти," — писав учасник битви поляк П’ясецький.


Але перемоги тут не здобув ніхто. Першого листопада раптово випав сніг, що ускладнило позиції сторін. Зима, що настала, і великі людські втрати примусили Конецпольського подумати про мир і він відправив у козацький табір своїх посланців. Ватажок повсталих Марко Жмайло наполягав на продовженні бойових дій, але гору взяла більш поміркована частина козацтва. П’ятого листопада в козацькому таборі стався переворот: у Жмайла було відібрано булаву і гетьманом проголошено Михайла Дорошенка, який уже наступного дня прибув зі старшиною до Конецпольського і прийняв умови польської сторони.

Згідно з цією угодою, польський уряд проголошував амністію всім повсталим, кількість реєстрових козаків обмежувалася 6-тисячами. В свою чергу козаки зобов’язувалися не ходити в походи на Крим та Туреччину й не мати зносин з іншими державами. Козаки, які не стали реєстровими, мали залишити військо, визнавши себе кріпаками. Таким чином, Куруківська угода відповідала лише інтересам привілейованої козацької верхівки, незважаючи на те, що в боях із королівськими військами героїзм проявила козацька маса. Марко Жмайло не визнав цієї угоди і з частиною козаків відійшов на Запорізьку Січ. Його подальша доля невідома.

У 1992 році місцевий патріот і художник Анатолій Кохан в газеті "Світловодськ вечірній" запропонував, перейменовуючи вулиці міста, згадати нашу історію, славне лицарство козацьке. Однією із пропозицій А.Кохана було і встановлення бюсту Марку Жмайлу на згадку про Куруківську битву, в якій козаки проявили чудеса героїзму. Макет пам’ятника зберігається у міському краєзнавчому музеї.

Рішенням 6-ї сесії міської ради від 14 січня 2016 року вулицю Кірова перейменовано на вулицю Гетьмана Марка Жмайла.

Підготувала зберігач фондів міського краєзнавчого музею Тетяна Ткачук


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top