Субота, 20 квітня 2024
Сергій Гайдук Культура

Майбутнє Cвітловодського району в пам’ятниках минулому! Новина з фото

Майбутнє Cвітловодського району в пам’ятниках минулому!
Однією з провідних цілей діяльності відділу культури і туризму Світловодської райдержадміністрації є виявлення, збереження та використання об'єктів культурної спадщини в суспільному житті в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь, поширення інформації з історії району як у самому районі, так і за його межами, сприяючи, зокрема, й розвитку туризму.


Шануючи історію й культуру різних народів, що мешкали й продовжують мешкати на території району, увага відділу прикута, наприклад, до єврейського кладовища в с. Нагірному (колишньому Новогеоргіївську), мацеви (надгробки) якого мають неабияку культурну й історичну цінність і для українського народу теж, тому ініційовано створення на його території меморіального парку, що сприятиме комплексному благоустрою і реабілітації цього об'єкта як природно-заповідного фонду місцевого значення – відбудеться облагородження ще одного куточка нашого району.

Якщо пам’ять про своїх предків-євреїв вшанували їхні нащадки в уже згаданих надгробках згідно з єврейськими ж "Короткими законами трауру", то вшанувати спільні, зокрема й трагічні сторінки історії мешканців нашого краю можемо ми всі разом, долучившись до створення в тому ж таки Нагірному, в районі діброви Пустенької, де було розстріляно німецько-фашистськими загарбниками сотні новогеоргіївських євреїв, а представниками радянської влади сотні представників інтелігенції різних національностей, меморіальний комплекс “Жертвам репресій”.

Поряд із цим варто створити пам’ятники на честь видатних подій і осіб української історії, пов’язаної з територією теперішнього Світловодського району, бо саме неподалік гори, яка тепер називається Московською, розпочалась одна з найважливіших в українсько-польському протистоянні до Б. Хмельницького битв – Куруківська. На чолі козацького війська тоді був легендарний полководець, соратник Сагайдачного, – Марко Жмайло!

Ця подія спонукає до створення фольклорно-етнографічного фестивалю “Легенди древнього Крилова”, у рамках якого мають відбутись інсценування цієї битви, ярмарки, виставки та інші привабливі й цікаві для світловодців і гостей району заходи. Сам же Крилів є ще більш унікальним, хоча й утраченим через затоплення явищем нашого краю! Крилів – це багатостолітній форпост християнства на межі з так званим Диким полем (у першу чергу – мусульманським світом кримських татар). Поряд із цим Крилів – це єдине місто в Центральній Україні, що мало магдебурзьке право. До того ж у 2016 році виповнюється 400 років отримання цього права від польського короля Владислава Вази. Необхідним є збереження назви Крилів на мапі Світловодського району як важливу нематеріальну цінність.
Тож, шануймо свою історію!

Гайдук Сергій,
провідний методист з питань археології місцевого народного музею історії села Захарівка
Світловодської районної ради Кіровоградської області
Майбутнє Cвітловодського району в пам’ятниках минулому!
Майбутнє Cвітловодського району в пам’ятниках минулому!
Майбутнє Cвітловодського району в пам’ятниках минулому!
Майбутнє Cвітловодського району в пам’ятниках минулому!
Майбутнє Cвітловодського району в пам’ятниках минулому!


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top