Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Відео Корисна інформація

Мінрегіон удосконалює галузеве законодавство для пришвидшення створення ОСББ Новина з відео

Мінрегіон удосконалює галузеве законодавство для пришвидшення створення ОСББ
У першому півріччі 2016 року Мінрегіоном заплановано розробити та подати на затвердження Уряду "Стратегію реформування та розвитку житлово-комунального господарства України до 2020 року", у якій окремо буде прописаний розділ щодо створення ефективного власника житла.
^ Реклама ^

Загалом з метою забезпечення ефективного функціонування ОСББ Мінрегіоном розроблена низка нових нормативно-правових актів та приведені у відповідність існуючі. Про це сказав заступник директора департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Віктор Токаренко під час засідання Національної ради з питань створення та забезпечення функціонування ОСББ.

Так, прийнятий у травні цього року Закон України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", який набрав чинності з 1 липня, зобов’язав Мінрегіон розробити ряд підзаконних актів та привести у відповідність свої нормативно-правові акти, які стосуються створення та забезпечення ефективного функціонування ОСББ.

"Створення ефективного власника житла через створення ОСББ є одним із головних завдань подальшого реформування та розвитку галузі житлово-комунального господарства", - сказав він.


На сьогодні Мінрегіоном підготовлені та направлені до Кабміну проекти постанов "Про затвердження Порядку списання з балансу багатоквартирних будинків" та "Про затвердження Порядку зберігання протоколів зборів співвласників багатоквартирного будинку та розміщення інформації про рішення прийняті такими зборами".

Також Міністерством юстиції зареєстровані накази Мінрегіону №203 "Про затвердження форми Протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку" та наказ №238, "Про внесення змін до Типового статуту об’єднання співвласників багатоквартирного будинку".

Держгеокадастром розроблено проект постанови КМУ "Про затвердження порядку безоплатної передачі земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, у власність або постійне користування співвласниками багатоквартирного будинку". Цей документ на даний час доопрацьовується.

"В унісон цьому Порядку у Верховній Раді зареєстровано депутатський законопроект №3576 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо земельних ділянок багатоквартирних будинків", який дозволяє вирішити практично всі проблемні питання, які виникають під час передачі земельних ділянок ОСББ", - зазначив Віктор Токаренко.


Крім того, розробляються проект наказу Мінрегіону "Про затвердження порядку проведення конкурсу щодо призначення управителя багатоквартирного будинку", який має бути прийнято до 1 липня 2016 року та проект постанови КМУ "Про затвердження Типового договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком".

"Вже підготовлена остаточна редакція проекту Закону "Про житлово-комунальні послуги". Відповідно до нього необхідно буде прописати близько шести типових договорів, які стосуються кожної комунальної послуги. Цей законопроект рішенням профільного комітету Верховної Ради України від 9 грудня запропонований до першого читання. Загалом до зазначеного проекту нам потрібно розробити ще близько 18 підзаконних нормативно-правових актів", - сказав Віктор Токаренко.



Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top