Вівторок, 23 квітня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Що потрібно знати про димоходи? Новина з фото

Що потрібно знати про димоходи?
Незабаром розпочнеться новий опалювальний сезон, тож настав час подумати про стан димових та вентиляційних каналів в наших оселях. Адже їх справність – це запорука того, що зима мине без надзвичайних подій та нещасних випадків.
^ Реклама ^

Димо-вентиляційні канали (ДВК) повинні бути вертикальними, без уступів, без щілин у кладці та штукатурці. Димохідний канал повинен бути відокремлений від вентиляційного по всій висоті герметичною перегородкою. Для запобігання перевертанню тяги та обмерзанню оголовків не допускається встановлення козирків. Часто люди, які займаються встановленням супутникових антен, кріплять їх до оголовків ДВК. Це також недопустимо, бо "тарілка" має велику площу і при потужному вітрі може відбутися руйнування оголовку та перекриття каналу шматками цегли. У будинках, які обладнані приладами і апаратами з відводом продуктів згорання в димоходи, забороняється влаштування витяжної вентиляції з штучним спонуканням. Вентиляційний канал повинен забезпечувати кратність повітрообміну приміщення де встановлені газові прилади не менше ніж три.

Безпечну експлуатацію та технічне обслуговування димових і вентиляційних каналів житлових і громадських будинків забезпечує власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)). У приватному секторі це власники будинків, а у багатоповерхових будинках – ЖЕКи або ОСББ. Але керівники Світловодських ОСББ нехтують вимогами Правил безпеки систем газопостачання не спішать проводити перевірку ДВК, чим наражають на смертельну небезпеку мешканців своїх будинків. І це викликає занепокоєння.

Перевірка і прочищення димових та вентиляційних каналів повинні виконуватися спеціалізованою організацією, яка має дозвіл на виконання цих робіт. Перевірка і прочищення димових і вентиляційних каналів житлових та громадських будинків оформляються актом. Один примірник акта перевірки і прочищення димових каналів передається газорозподільному підприємству.

З настанням холодів деякі споживачі природного газу обігрівають приміщення за допомогою газових плит (що категорично заборонено), закриваючи при цьому кватирки. Для згоряння 1 м3 газу потрібно 10 м3 повітря. При максимальному споживанні для роботи газової плити в середньому потрібно 1,2 м3 на годину. При мінімально потрібному об’єму приміщення кухні для встановлення газової плити з чотирма пальниками 15м3, цього повітря вистачить на 1 г. 15 хв. роботи плити. Потім внаслідок браку повітря починається неповне згоряння газу, внаслідок чого утворюється смертельно небезпечний окис вуглецю (чадний газ), якого при концентрації 1% від об’єму приміщення достатньо 1-2 вдихів для летального наслідку. Таким чином, у випадку непрацюючого вентиляційного каналу вже за такий короткий проміжок часу звичайна газова плита може призвести до трагедії.

Отже, перед тим як увімкнути газовий прилад, потрібно відкрити кватирку, провітрити приміщення, перевірити наявність тяги у вентиляційному та (при наявності) димохідному каналах за допомогою газетного паперу. При відсутності тяги користуватися газовими приладами КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО! Дотримання цих правил разом з уважним ставленням до експлуатації газових приладів є запорукою безпеки та здоров’я ваших родин.

Начальник аварійно-диспетчерської служби Щербина В.І.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top