Субота, 20 квітня 2024
Корисна інформація

Як захиститися від «псевдоволонтерів»?

24 червня в адмінбудинку відбувся семінар для місцевих волонтерів, під час якого громадським активістам надали роз’яснення щодо порядку створення благодійних організацій в Україні та реєстрацію волонтерів АТО в органах податкової інспекції.


Як пояснив начальник організаційного відділу міськвиконкому Олександр Швець, такий семінар вирішили провести, бо в деяких регіонах України певні громадські структури розпочали полювання на "псевдоволонтерів", вони проводять моніторинг та вивчають ситуацію на місцях. Тож, світловодців, котрі займаються волонтерською діяльністю, поінформували, яким чином можна законодавчо захистити себе.

З роз’ясненнями виступили Тетяна Торубара, працівник юридичного відділу міськвиконкому, та Тетяна Цибульська, заступник начальника відділу оподаткування юридичних осіб податкової інспекції. Присутнім розповіли про умови заснування благодійних організацій, будь-то благодійні товариства, установи чи фонди, строки реєстрації, зразки установчих документів, а також повідомили, що вичерпна інформація з цього приводу прописана в законі України "Про благодійну діяльність та благодійні організації", за роз’ясненнями можна звернутися й до державного реєстратора.

До речі, окремі норми Закону передбачають реєстрацію волонтерів АТО без створення благодійної організації. Тобто, вони можуть зареєструватися в органах податкової служби і будуть внесені до реєстру волонтерів. Тетяна Цибульська повідомила: процедура реєстрації максимально спрощена, не вимагає розроблення статуту, сплати податків, але обов’язкова умова – відкриття банківського рахунку. Зареєструватися в податковій службі можна упродовж дня, так само, як і знятися з реєстру, за бажанням заявників їх персональна інформація не буде оприлюднюватися. У кого виникне бажання зареєструватися з докладною інформацією, зразками заяв та переліком документів можна ознайомитися на сайті www.rada.gov.ua.

Під час зустрічі Олександр Швець підкреслив: влада жодним чином не збирається спонукати чи вимагати волонтерів реєструватися або створювати благодійні організації, їх мета – проінформувати, який існує порядок, і яким чином держава вбачає спрощену систему реєстрації безпосередньо для волонтерів АТО, щоб вони знали про свої можливості.

Волонтери не тільки слухали, але й ставили запитання. Наприклад, за відкриття та обслуговування банківського рахунку потрібно сплачувати гроші. Звідки їх брати, з благодійних внесків? Бувають випадки, коли гроші потрібні терміново, а доведеться витрачати час на те, щоб спочатку покласти гроші на рахунок, а потім їх зняти. Якби після реєстрації, держава якимось чином допомагала волонтерам, хоча б з відправленням посилок та допомоги в зону АТО, тоді був би в ній сенс, а так, це лише зайві клопоти, тим більше, що наше місто маленьке, усі одне одного знають, бачать, хто і чим займається і кому можна довіряти, такі думки висловлювали волонтери, але усі погодилися: надана інформація не буде зайвою.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top