Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Епископ Александрийский и Светловодский Боголеп Релігія

Послання Преосвященнішого єпископа Олександрійського і Світловодського Боголєпа до дня Трійці

Послання Преосвященнішого єпископа Олександрійського і Світловодського Боголєпа до дня Трійці

Зовсім скоро православні християни всього світу святкуватимуть день Святої Трійці. Вітаючи всіх вас з цим унікальним духовним явищем, з днем Зходження Святого Духа на апостолів, з днем Єдиносущної Нероздільної Святої Трійці, поспішаю скористатися можливістю спілкування з вами, дорогі брати і сестри!
^ Реклама ^

Ми згадуємо, як в п'ятдесятий день після Воскресіння з мертвих Господа нашого Ісуса Христа, десятого по Його Вознесінні, Дух Святий у вигляді вогненних пламенів зійшов на апостолів і тим самим перетворив, переробив, переквасив апостолів, зробив їх новими людьми, причетними до нового життя, і ввів їх, а через них і всіх нас, в Царство Боже на землі.

Це особливо важливо для нас, сучасних людей, адже благодать здатна перетворити й наше життя, наші постійні переживання, страхи і збентеження. Колись безграмотні, налякані рибалки - апостоли, після П'ятидесятниці стають "хоробрими левами" благовістя Христового, сміливо йдуть на труднощі, смерть, заради Правди й Істини, заради Царства Божого.

Таким чином, П'ятидесятниця - ключова подія в історії людства, що увінчала справу рятівного домобудівництва Божого.

Примітно згадати події Воскресіння нашого Господа, апостоли сидять в маленькій замкненій кімнаті, страху заради іудейського, обговорюють зникнення тіла свого Вчителя з гробниці, і тут Христос проходить через замкнені двері і подає їм Животворящий Дух, що позбавляє від гріхів. Христос Своїм світлом розганяє "затхлість" цієї кімнати. І якщо поміркувати, то весь цей світ - це теж величезна затхла кімната, в якій люди перебувають під тягарем смерті, скуті простором і часом, вони закуті в кайдани тління і розпаду. Людина, що живе в цій маленькій кімнаті, тільки і змушена займатися боротьбою за шматочок землі, на якій існує. Недарма все людство з часів гріхопадіння тільки й займається поділами. Спочатку розділилися чоловік і дружина, які стали один одного соромитися, чоловік звалив провину на дружину, дружина виявилася чужої для чоловіка. Це розділення продовжилося і далі, брат повстав проти брата. Після потопу з'явилися раси, після вавилонської вежі - нації. Людина стала битися за кордони, ресурси, багатство. Звідси виникають і війни, і ненависть, і жорстокість, які панують в цьому світі. Як не парадоксально, але ж саме раси були створені Богом, і саме це утримало людей від великого зла, від єдності у ненависті людей проти Бога. Нації в свою чергу, не дали людині повною мірою відчути в іншій людині свого побратима, який теж створений за образом Божим і який теж повинен стати чадом Отця Небесного. І ось у це затхле повітря вривається "буревій" Святого Духа, який прийшов за клопотанням Ісуса Христа, вблагати батька дати людям Утішителя:

"Коли ж прийде Утішитель, Якого Я пошлю вам від Отця, Дух істини, Який від Отця походить, Він буде свідчити про Мене "(Ін. 15:26).

Дух Святий сповнює нас, Він як благодатна річка падає з Небес і омиває скверну гріха, омиває нечистоту, наповнює силою і життям. Він очищує нас від смороду нашого самолюбства. Дух Святий робить людей чадами одного Отця, членами одного єдиного народу Церкви Божої, який говорить на безлічі різних мов. Дух Святий дав дар П'ятидесятниці - дар багатомовності, як подолання розділення Вавилона. Цей дар, коли на безлічі мов проголошується одна єдина звістка про Трійцю Єдиносущну і Нероздільну, Яка не залишилася у своїй безмірній таємничості, Яка прийшла до нас, бо через Сина в Дусі Святому ми маємо спілкування і з Отцем.
Ми з вами не тільки українці, молдавани, татари, євреї, а насамперед православні християни - народ Божий, який славить єдиного Бога! І сьогодні на всій планеті лунає багатоголосий, але єдиний гімн на честь Святої Трійці. Ця дивовижна єдність створюється не людиною, а Богом. Бог створює велику єдність людей, долає поділ і роздробленість, неприязнь і ненависть один до одного. У цьому сенсі зходження Святого Духа перевіряє наше серце, якщо ви вважаєте якийсь народ гірше, ніж свій, якийсь колір шкіри вам не подобається, ви зневажаєте ту, чи іншу культуру, тоді ви не маєте благодаті, тоді ви не з Богом. Преподобний Силуан Афонський говорить про те, що благодатний стан, тобто присутність у житті Духа Святого провокує християнина молитися навіть за ворогів.

В день П'ятидесятниці, ми відзначаємо день народження нашої Матері - Православної Церкви, яка народилася в полум'ї Святого Духа, у великій Сіонській світлиці. Церква нас збирає до Христа, ми входимо в єдність з Христом у хрещенні, перетворюємося по Христу, стаємо христоподібними силою Святого Духа. Бог немов збирає нас до себе об'єднаних разом, незважаючи ні на колір шкіри, ні на походження і багатство, ні на мову спілкування, ні на гріховне минуле, аби людина змінилася, перетворилася і облагоухалася Духом Животворящим.

Цей Дух окриляє, підносить, приходить до нас, і ми стоїмо перед Ним і чекаємо Його подуву. Він вже з нами. Але ми просимо, щоб Він діяв у нас, давав нам можливість оспівувати Бога Отця і Його Сина Ісуса Христа. У Святому Дусі ми пізнали таємницю Трійці, і завдяки Йому ми освячуємося, і причащаємося, і об'єднуємося.

Будемо ж молитися, щоб Дух Святий прийшов до нас. Тільки завдяки Його участі в нашому житті ми зможемо вирішити всі наші особисті та сімейні, суспільні проблеми. Будьмо гідними Його носіями, будемо старанно молитися Господу, любити Бога і сподіватися на Його промисел.

Хай допоможе нам в цьому Господь Всемогутній!

Спаси і збережи вас Милосердний Господь!

Смиренний Боголєп,
єпископ Олександрійський і Світловодський.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top