Четвер, 18 квітня 2024
ТОП-новини Надзвичайні пригоди

Загрози населенню міста Світловодська від «гаражних» хімікатів не встановлено Новина з фото

Загрози населенню міста Світловодська від «гаражних» хімікатів не встановлено
Хімічна зброя, звалище непотрібних речей в чужому гаражі, чи велике бажання бути героєм? Що стало справжньою причиною галасу, який спричинив Юрій Сап’янов, виступивши на сесії міської ради з заявою про можливу техногенну катастрофу в місті?


Оскільки депутат звертався публічно до начальника міськвідділу УМВС України в Кіровоградській області Дмитра Ткачонка, з вимогою негайно розібратися в проблемі, і потім скаржився на те, що на його заяву не зважають, ми вирішили спитати у правоохоронця, наскільки все серйозно.

Начальник міліції розповів нашому виданню, що міська влада створила комісію, яка 27 березня виїжджала за адресою: вул. Енгельса, 62, де розташовано вказаний Сап’яновим гараж. Комісія склала акт обстеження, один примірник отримав міськвідділ міліції і ознайомився з пропозиціями: забезпечити охорону гаражу від несанкціонованого доступу та вивезення виявлених речовин до прибуття відповідних служб; встановлення власника виявлених речовин; опитування Чернявської Ю.Д. щодо обставин знаходження вказаних речовин в гаражі та їх найменувань.

Дмитро Георгійович повідомив нам також, що співробітниками міськрайвідділу управління з надзвичайних ситуацій, які були у складі комісії, 27 березня зробили візуальне обстеження того, що знаходилося в гаражі, застосували прилади хімічної і радіаційної розвідки, провели заміри небезпечних речовин в повітрі біля гаражу та в самому приміщенні за допомогою приладів "Дозор" та "Припять" у відповідних костюмах та апаратах. Начальник відділу Дементій В.І. склав рапорт про те, що показники речовин — в межах норми. Але тут же було прийнято рішення про лабораторне дослідження речовин, що виявлені в гаражі, щодо їх ідентифікації та рівня небезпеки державною екологічною інспекцією та СЕС.

Члени комісії домовились про наступний збір 30 березня у міськвідділі міліції. До цього дня міліція наблизила маршрути патрулювання до об’єкту. Тобто він залишався в полі зору правоохоронців у вихідні дні. 30 березня з’ясувалося що ні екологічна інспекція, ні санепідемстанція не мають можливостей для ідентифікації речовин. Інших рішень прийнято не було.

Начальник міліції, посилаючись на норми законів України, повідомив міську владу, що охорона об’єктів не є функцією міськвідділу. Тим більше, що радіаційний і хімічний захист населення передбачає використання засобів спеціального індивідуального захисту і забезпечується спеціальними службами.

Щодо встановлення власника гаража. Його власник помер, заповіту не залишив, тож наразі гараж нікому не належить. Сестра померлого Чернявська Ю.Д. вважає його своєю спадщиною, але в законні права ще не вступила, бо з дня смерті брата не минуло шести місяців.

"Законодавством передбачено механізм відведення загрози для населення, — підкреслює Дмитро Ткачонок. — Наприклад, міська влада має право звернутися до адміністративного суду з позовом, який може містити вимоги навіть про примусове вилучення земельної ділянки, майна, що на ній розташовано, з мотивів суспільної необхідності. У нас же немає підстав для внесення заяви до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Наразі мова не йде про скоєння злочину. Поки що йде мова про те що в гаражі, який нікому не належить, зберігається невідома речовина. Загрози населенню міста не встановлено."


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top