Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Події

Дайте рибі віднереститися! Новина з фото

Дайте рибі віднереститися!
26 березня в депутатській кімнаті міської ради відбулося чергове засідання Громадської ради при міськвиконкомі. Одним із питань було: "Про заходи по збереженню живих рибних ресурсів під час нересту".
^ Реклама ^

При його розгляді відмічалося, що Громадська рада 4-й рік підряд ініціює прийняття заходів по збереженню Дніпровської риби під час нересту, який і цього року буде з 1 квітня по 10 червня. Це знаходило підтримку у громадськості та державних органів і в порівнянні з минулими роками боротьба із браконьєрством стала набагато ефективнішою. Але "Світловодський браконьєрський рай" ще не перестав таким бути. Браконьєрство залишається чи найбільшим незаконним і злочинним промислом. Тут крутяться величезні гроші. І все це, на думку громадськості, робиться під "кришуванням" державних органів і ситуація після Януковича не тільки не змінилася, а навіть погіршилась.

Традиційно прийнято все валити на Рибоохорону. Та буде справедливо, якщо відмітити, що рибінспекторами робиться багато. Як проінформував присутніх начальник Світловодсько-Онуфріївської дільниці Кіровограддержрибоохорони Дмитро Барабаш, всього викрито порушень — 69. Із них — ст.85 ч.3 КУпАП — 3, ст.85 ч.4 КУпАП — 38 (грубе порушення), ст.88-1 КУпАП — 19 (продаж риби). До суду передано дві кримінальні справи. Державі завдано 53,975 тис. грн. збитків.

Але рибоохорона часто просто безсила. Всі прекрасно знають самих запеклих Світловодських браконьєрів і бариг-перекупників по суті краденої риби, але нічого подіяти з ними не можуть. Тих не чіпай — це міліція. Тих не чіпай — це СБУ. Тих не чіпай — це прокуратура. Окрім того, рибінспектори поставлені в такі умови, що вимушені самі порушувати закон. Із-за мізерності фінансування вони отримують мінімальну зарплату і часто "сидять за свій рахунок". Організувати системну охорону теж не в змозі: немає ні автотранспорту (користуються особистим, у кого є), ні водно-моторного, навіть надувного. А чого коштує виїхати сьогодні в рейд з такими цінами на бензин! Рибінспектор без човна — це не рибінспектор. Тому вимушені користуватися послугами інших громадян. А хто ці громадяни — можна тільки здогадуватись.

Аналогічна ситуація і у екологів. Хоч на їхньому рахунку під час минулорічного нересту кілька гучних затримань. В тому числі міліціонер-браконьєр та ціла бригада, якою, за словами одного із тоді затриманих, опікувалася СБУ.

Так, рибоохоронці, як і екологи, іноді виявляються безсилими. Але вони все-таки роблять свою роботу і навіть порушують кримінальні справи, які… успішно розвалюються. По меншій мірі на засіданні ГР так і не довелося довідатися, хто із затриманих браконьєрів яке покарання поніс. Названі сухі цифри кількості зафіксованих порушень народу нічого не говорять, бо зворотній зв’язок "рибоохорона — правоохоронці" відсутній. Навіть невідомо, чи повернуто державі нанесені браконьєрами збитки. Тому у присутніх склалося враження, що із-за недосконалості законодавства і породжується безкарність браконьєрів.

Продовжується браконьєрський промисел майже під самими турбінами нашої ГЕС, на якій, напевне, є відеоспостереження. То хіба співробітники СБУ не можуть вирахувати цих постійних браконьєрів? Чи не хочуть? Наприклад, на Лівому березі обладнана стаціонарна споруда, з якої браконьєрські автомобілі за пару хвилин скидають браконьєрські човни в воду, а потім разом із сітками, заповненими рибою, відвозять її на реалізацію на всім відомі "точки". Але ж тепер, при загрозі тероризму, з такого човна за ту ж пару хвилин можна підвезти до шандорів чи турбін ГЕС і щось інше! Що це, безпечність, чи злочинна недбалість? До речі, рибалки-спінінгісти, що рибалять з човнів на нижньому б’єфі, так прямо і заявляють: нашої ноги тут не буде, якщо тут не буде сіток.

До речі, на засідання ГР запрошувалися всі керівники правоохоронних структур, але ніхто із представників ні міліції, ні СБУ, ні прокуратури так і не з’явилися. Мабуть, не цікаво.

Також незрозуміле народу ставлення до торгівлі браконьєрською рибою з боку фіскальної служби. Бариги-перекупники відкрито торгують рибою, не маючи ніяких документів або користуючись підробками, але ніяких податків не платять. Невже у податкової немає до них питань?

Окрема претензія до міської влади. Зрозуміло, що браконьєрство може бути знищено лише тоді, коли зникне його економічна база. Кілька років тому під тиском громадськості міська рада змінила правила торгівлі на міських ринках, якими заборонила торгівлю дніпровською рибою під час нересту. І хоч торгували, та не відкрито, ховалися. Так от, за поданням Управління економіки міськвиконкому під приводом того, що нібито ця заборона не пройшла "регуляторку", депутати міськради "тимчасово" відмінили це рішення. А потім, коли пройшла ця регуляторка, три члени профільної депутатської комісії під головуванням депутата Богдана — відмовили у поверненні цих "тимчасово відмінених" правил торгівлі. І тепер всі браконьєри України можуть цілком легально і законно торгувати у Світловодську під час нересту браконьєрською вагітною рибою. От вам і захисники природи!

Сьогодні тільки сліпий не бачить, що риба у Дніпрі на порозі вимирання, скоро тут залишаться одні ротани та бички, та й ті видохнуть із-за екологічних проблем. Незчисленні риббригади офіційних рибаків та "кришованих" бригад браконьєрів перегородили нещасний Дніпро сітками висотою по 4 метри і по 800 метрів завдовжки з вічком уже до 20 мм. В гонитві за прибутками вони виловлюють рибу, яка не встигає дорости до статевої зрілості. А оскільки відновити колишню систему зариблення Дніпра не реально, громадськість України ініціювала збір підписів до депутатів Верховної ради, з вимогою прийняти Закон, яким заборонити на кілька років промисловий вилов риби у Дніпрі. Громадськість Світловодська підтримує прийняття цього так необхідного для відновлення рибних запасів Закону.

Громадська рада вирішила:

1. Константувати, що заходи по збереженню рибних ресурсів під час "Нересту-2015" потребують значно більшої і дієвішої уваги з боку державних органів.

2. Рекомендувати міському голові Котенку Ю.М. прийняти рішення міськвиконкому, яким заборонити на час нересту з 1 квітня по 10 червня 2015 р. торгівлю на ринках та інших торгівельних закладах Світловодська свіжою та копчено-в’яленою дніпровською рибою і рибацькими сітками.

3. Рекомендувати міському голові Котенку Ю.М. на найближчій сесії міської ради відновити відмінені Правила торгівлі на ринках міста щодо заборони торгівлі свіжою дніпровською рибою на період нересту.

4. Звернутися до керівництва Головрибводу з вимогою забезпечити рибоохоронну дільницю №2 Кіровоградрибоохорони (Світловодський та Онуфріївський р-ни) на час нересту-2015 водно-моторним транспортом та паливно-мастильними матеріалами.

5. Звернутися до начальника Кіровоградрибоохорони Руденка М.В. з пропозицією залучати до проведення рибоохоронних заходів на час нересту-2015 громадських активістів.

6. Звернутися до обласного керівництва УМВС України в Кіровоградській області з пропозицією організувати на час нересту риби регулярні і спільні з Кіровоградрибоохороною, Держекоінспекцією та громадськістю регулярні рейди по виявленню браконьєрів та ліквідації місць торгівлі свіжою та копчено-в’яленою дніпровською рибою.

7. Підтримати збір підписів на заборону промислового рибальства в басейні Дніпра терміном на кілька років.

8. Звернутися до Народного депутата Довгого О.В. щодо ініціювання ним подання до Верховної ради проекту Закону України "Про мораторій на здійснення промислового рибальства та інших видів спеціального використання водних біоресурсів на деяких рибогосподарських водних об’єктах України".

Дайте рибі віднереститися!
Дайте рибі віднереститися!
Дайте рибі віднереститися!
Дайте рибі віднереститися!


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top