Четвер, 28 березня 2024
Здоров'я

Профілактичні щеплення – основний спосіб захисту боротьби з грипом

Профілактичні щеплення – основний спосіб захисту боротьби з грипом

Вже на протязі багатьох десятиліть людство стикається з питанням захисту від епідемій вірусних респіраторних захворювань. Актуальним для нас воно залишається і цього року. В першу чергу у відношенні такого небезпечного захворювання, як грип.


Найефективніший спосіб захиститися від нього завчасні заходи профілактики самого захворювання та його можливих ускладнень. Останні, у випадку важкого перебігу грипу, можуть спричинити незворотні ураження серцево-судинної системи, які провокують захворювання серця та судин, пневмонію, трахеобронхіт, менінгоенцефаліт. На сьогодні, на жаль, призупинити цей процес лікарі та вчені ще не в змозі. Тому необхідність підготовки до неминучої епідемії грипу існує вже сьогодні, аби вона не застала нас зненацька. Адже кращим засобом протидії захворюванню є його профілактика, в тому числі імунопрепаратами.

Коли проводити щеплення проти грипу

У відношенні щеплень проти грипу слід памятати, що розвиток імунного захисту починається з 2-го дня після вакцинації і досягає максимуму протягом 2-3 тижнів, тому щеплюватись рекомендується якомога раніше, оптимально перед епідемічним періодом по ГРЗ. Тим не менш, можна прищеплюватися і в більш пізні терміни, оскільки розвиток епідемії можливий аж до березня. Для досягнення максимальної безпеки вакцинаційної кампанії обовязковим є передвакцинаційний огляд лікарем-терапевтом або педіатром.

Тривалість вакцинаційного імунітету проти грипу коливається від 6 до 12 місяців.


Якими вакцинами проводити щеплення

На сьогодні в Україні зареєстровано та дозволено до застосування наступні вакцини для профілактики грипу: "Ваксігрип" (Франція) , "Інфлувак" (Нідерланди), "Флюарикс" (Німеччина) та ін.


Кому проводити щеплення проти грипу в першу чергу

Щорічна вакцинація проти грипу показана категоріям населення, найбільш сприйнятливим до грипу і схильним до ускладнень. До них відносяться:
• діти, починаючи з другого півріччя життя, що ще не мають повноцінного імунітету;
• діти, які відвідують організовані колективи (дитячі дошкільні заклади, школу);
• люди похилого віку (старше 65 років):
• особи будь-яких вікових груп з хронічними захворюваннями, особливо бронхолегеневої, серцево-судинної, центральної нервової систем, вродженими вадами серця, муковісцидозом, хворобами крові, цукровим діабетом та ін.;
• люди, які часто хворіють простудними захворюваннями;
• здорові активні люди публічних професій (медики, працівники освіти, бізнесмени, керівники, працівники транспорту, комунальної сфери та ін.), робота яких вимагає спілкування з великою кількістю людей.


Що говорить статистика

Згідно загальних статистичних даних, у період епідемії хворіє до 40% працюючих. При цьому грип забирає до 500 робочих днів на кожні 100 співробітників, а 80% людей, які перенесли це захворювання, відзначають, що ефективність їх роботи після повернення на робоче місце помітно знижується.

Дані моніторингу захворюваності населення на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції на території міста Світловодська станом на 02.02.2015 року становлять: 35,4 на 10 тисяч населення при рівні епідпорогу 75,6. Кількість захворівших за останній тиждень січня 198 осіб, з них дітей 115 ( 58,1%), в т.ч. школярів 51. Порівняно з відповідним періодом минулого року відмічається зниження захворюваності на 25,6%.

Не секрет, що запобігти захворюванню завжди легше, ніж його лікувати. Тому не зволікайте та не втрачайте можливість захистити себе і свою дитину від грипу зробіть щеплення сьогодні!

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top