Вівторок, 23 квітня 2024
Добрі справи

Семінар «Справитися з травмою війни...» — А-В-С психологічної допомоги потерпілим в зоні бойових дій та їх рідним — відбудеться у Світловодську Новина з фото

Семінар «Справитися з травмою війни...» — А-В-С психологічної допомоги потерпілим в зоні бойових дій та їх рідним — відбудеться у Світловодську

Нещодавно Валентина Варфоломєєва – відомий практичний психолог – навчалася на семінарах в межах спільної програми Української асоціації фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій Благодійного фонду "Підтримка України". Метою семінарів була підготовка психологів-фахівців до виконання просвітницької функції у суспільстві, з очікуванням, що ці фахівці в ролі волонтерів сприятимуть поширенню відповідних знань та навичок у себе в регіонах.


Після навчання Інститут психічного здоров’я Українського католицького університету, що у Львові, уповноважив її виступати та організовувати від імені Інституту акції, які стосуються надання психологічної допомоги потерпілим у часи війни на Сході України, організовувати семінари та лекції просвітницького характеру – як частину проекту Інституту.

Валентина Миколаївна вже провела кілька безкоштовних занять з волонтерами у м.Кременчуці, наразі готується до такої ж роботи у Світловодську. Є попередня домовленість зі Світловодською ЦРЛ про надання приміщення для проведення семінарів і комплектування першої групи (не більше 20 людей) з числа медичних працівників.

"У Львові на спеціалізовані навчальні семінари "А-В-С ПСИХОЛОГІЧНОЇ допомоги потерпілим в зоні бойових дій та їх рідним" запрошують психологів, психотерапевтів, психіатрів та інших фахівців, що надають психологічну допомогу потерпілим в зоні бойових дій на сході України та їх рідним, — розповідає Валентина Миколаївна. — Підтримка армії, допомога пораненим, біженцям — все це об’єднало українців з усіх куточків нашої країни та й з-поза неї. Але поруч з цими завданнями ми дедалі краще розуміємо, що, крім ран фізичних, є і не менш тяжкі – психологічні рани, яких завдає війна, і необхідно допомагати людям справлятися з ними."

Як допомогти дітям-біженцям, яким досі чуються канонади гармат і сняться страшні сни;
якої допомоги потребує солдат з посттравматичним стресовим розладом;
як підтримати сім’ю, що втратила на війні свого сина, чоловіка,батька;
як допомогти психологічно адаптуватися до нових реалій життя солдату, що втратив зір чи кінцівку;
як подолати "зазомбованість" і ненависть, що породжені пропагандою?

Ось лише невеликий перелік питань, на які зараз шукають відповіді фахівці. З цими запитаннями люди часто звертаються до психологів, втім, на університетських лавах їх цьому не навчали. Тож нашому суспільству дуже швидко треба навчатися долати психотравми війни.

Програма семінару передбачає стисле висвітлення основних компонентів (А-В-С) наступних тем та опрацювання базових практичних навичок допомоги:

Гостра реакція на травматичну подію. Принципи першої психологічної допомоги.

Основи психотравматології: Травма та її наслідки. Посттравматичний стресовий розлад. Принципи обстеження та діагностики. Супутні розлади та проблеми. Огляд сучасних протоколів лікування ПТСР. Огляд травмофокусованої когнітивно-поведінкової терапії (ТФ-КПТ)

Базові навички допомоги при ПТСР: психоедукація, стабілізація: техніки емоційної регуляції та коупінгу з симптомами ПТСР; імагінативні/наративні техніки опрацювання травматичної пам’яті.

Особливості роботи з військовими та залучення їх до одержання психологічної допомоги.

Базові навички допомоги дітям з ПТСР: набір технік коупінгу для дітей, залучення рідних.

Пережиття втрати. Базові принципи підтримки особи, що переживає втрату. Ускладнена реакція втрати, особливості допомоги. Особливості допомоги дітям у пережитті втрати.

Психологічна адаптація до наслідків поранень (втрата кінцівки, зору і т.п.). Принципи психологічної підтримки. Розлади адаптації, особливості допомоги.

Принципи організації послуг потерпілим. Рівні допомоги. Принципи роботи спеціалізованих програм допомоги. Робота в команді. Принципи психогігієни і захисту від вигорання.

Принципи проведення просвітницької роботи. Мистецтво проведення презентацій.

Семінар «Справитися з травмою війни...» — А-В-С психологічної допомоги потерпілим в зоні бойових дій та їх рідним — відбудеться у Світловодську

З пропозиціями щодо проведення семінарів звертайтеся за адресою: varfol.valentina@gmail.com

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top