П’ятниця, 29 березня 2024
Лев Брагинський ТОП-новини Здоров'я

Як вберегтися від фальсифікованих ліків — чотири поради від Лева Брагінського Новина з фото

Як вберегтися від фальсифікованих ліків — чотири поради від Лева Брагінського

Готуючись до інтерв’ю на злободенну тему з керівником великої аптечної мережі "Ескулап" Левом Брагінським, ми знайшли у вільному доступі чимало цікавої інформації про хвилю фальсифікату, що поглинула наразі Україну.


За офіційною статистикою у 2014 році Державною службою лікарських засобів України було заборонено 61 найменування фальсифікованих лікарських засобів, це на 49% більше порівняно з 2013 роком. Серед них такі поширені ліки як: ессенціале форте Н, карсил, глутаргін, мезім, фестал, анальгін, цитрамон та інші. Клькість заборонених найменувань неякісних лікарських засобів у 2014 році у порівнянні з 2013 роком збільшилася на 42%.

Завдяки діям фахівців Держлікслужби України, вдалося не допустити до споживача 2,15 млн упаковок лікарських засобів неналежної якості.

Лише за останні півроку, завдяки активізації дій СБУ, в Україні виявлено декілька підпільних підприємств по виробництву фальсифікованих ліків. Із 140 перевірених Державною інспекцією виробництв, було закрито 32, бо вони не пройшли тест на відповідність європейським стандартам якості, затвердженим в Україні в цьому році.

— Статистика майже безнадійна. Насправді все так погано, Леве Володимировичу?

Як вберегтися від фальсифікованих ліків — чотири поради від Лева Брагінського
Лев Брагинський

— Є всі підстави вважати, що хвиля фальсифікату поглинула Україну. 16 грудня 2014 р. у м. Києві відбувся Аптечний саміт України-2014, організований АПАУ – аптечною професійною асоціацією України, на який був запрошений і я. Практично усі доповідачі говорили про велику кількість фальсифікованих ліків на фармацевтичному ринку України.

Я теж стурбований фальсифікатом, але фірма "Ескулап" підключена до спеціального інформаційного каналу Міністерства охорони здоров’я, тому ми завжди оперативно одержуємо інформацію про факти неякісного, а тому і забороненого до реалізації товару, а також про товар, який підозрюється у підробці. Треба мати на увазі, що навіть ліки, виготовлені офіційними виробниками (як вітчизняними так і зарубіжними) можуть бути забороненими до реалізації, оскільки не відповідають показникам держстандарту (наприклад, за вагою або кількістю діючої речовини). Контролюючі органи дуже серйозно за цим слідкують. І в разі підозри на невідповідність необхідних показників у медпрепараті, товар вилучається із продажу і розміщується у спеціально відведеному у кожній аптеці місці – ізоляторі.

Перевірка триває протягом 30 днів у спеціальних лабораторіях і, як показала практика, у 95% випадків товар у подальшому дозволяють до продажу і лише у 5% випадків товар підлягає утилізації. Це штатна ситуація і підготовлені працівники фірми (уповноважені особи) відслідковують увесь процес. Але звертає на себе увагу той факт, що у цьому році наша фірма отримала від контролюючих фармакологічний ринок органів, як ніколи, багато листів з вимогою призупинити продаж ліків відповідних серій, згідно наданому переліку, до з’ясування обставин їх походження. До переліку медикаментів входили найвідоміші та найпопулярніші назви: "Мезим", "Омез", "Фестал", "Доларен", та багато інших, які користуються великим попитом серед населення. На щастя, в товарообігу фірми "Ескулап" цих ліків не було виявлено.

Я впевнений, що відсутність фальсифікатів в аптеках нашої мережі пов’язана з фактом довіри нашим постачальникам. Варто відзначити, що сучасний український фармацевтичний ринок налічує понад 380 компаній-дистриб’юторів (постачальників) аптечної продукції, при цьому (особливо звертаю вашу увагу) понад 20 років ми співпрацюємо лише з чотирнадцятьма компаніями. Наші партнери – це найбільші в Україні виробники та компанії – дистриб’ютори, засновниками яких є відомі європейські фармацевтичні компанії. Система роботи цих відомих компаній виключає можливість попадання до них фальсифікатів, а тому фальсифікат не може потрапити і до фірми "Ескулап".

За специфікою своєї діяльності, мені часто доводиться брати участь у інформаційних семінарах, тому багато чув про роботу "підпільників". Так, у серпні цього року Держінспекція виявила під Києвом найбільший за всю історію незалежної України підпільний цех по виробництву фальсифікатів. "Підробники" виготовляли 14 відомих брендів, серед яких німецькі, французькі, словенські, індійські виробники. Крім того, у цьому році контролюючими органами було виявлено гуртовий склад та виробництво у Львівській області, де вилучено 2 млн упаковок різноманітних ліків.

Підпільний цех "Каскад-Медікал" у Василькові Київської області виготовляв продукцію торгової марки "Хеель", вилучено 3,5 млн упаковок. Нещодавно виявлені підприємства, що випускали фальсифіковані ліки у Харкові, Дніпропетровську, Київській області.

Офіційно про них поки що не говорять, бо триває слідство.

— Які причини, на Вашу думку, такої потужної хвилі фальсифікату?

— Основна причина різкого зростання фальсифікату в аптеках – падіння купівельної спроможності у населення. Курс долара стрімко виріс, отже і ціни на ліки зросли майже вдвічі. Звичайно, люди шукають аптеки, де ціни нижчі. Розуміючи це, аптечні мережі намагаються максимально знизити ціни на ліки. Проте у кожної аптеки є свій обсяг можливостей, і на цьому фоні з’являються аптеки, які заради наживи готові торгувати неякісними ліками. Саме на них і розраховують виробники фальсифікату.

Нарівні з якісними товарами у продаж надходять підробки з аналогічними назвами, проте за значно нижчою ціною. Наявність в аптеках неякісних медикаментів дає можливість понизити ціни не лише на підробки, а і на оригінальний товар.

Отже, чим більше в аптеці фальсифікату, тим дешевше буде вся продукція, і людина нарівні з якісними ліками може купити підробку. Визначити без спеціальних досліджень фальсифікат практично неможливо, а виготовити якісну упаковку – не проблема.

— Що порадите нам — жителям Світловодська? Як не потрапити на гачок до шахраїв? Де знайти якісні ліки, щоб подолати хворобу, а не викинути гроші на вітер?

— Сьогодні треба думати більше, ніж будь-коли, бо бажання швидко розбагатіти (на фоні тотального зубожіння народу) у деяких ділків дуже велике. Тож кілька порад можу дати.


Порада перша.

"Бесплатный сыр бывает только в мышеловке!" Чули таку фразу? Уявіть собі таку ситуацію: в усіх магазинах міста хліб коштує від 4 до 5 грн., а в одному – 1 грн. Ви хліб за 1 грн. купите? Я – ні. І не тому, що я не економлю гроші, а через те, що цей продукт не є хлібом, це щось інше, що теж назвали хлібом. Тож і занадто низькі ціни на ліки (порівняно з іншими аптечними мережами), повинні насторожувати! Подивіться термін придатності препарату, або ж згадайте про фальсифікат.


Порада друга.

Згадайте ще одну актуальну приказку "Старый друг – лучше новых двух"!

Сьогодні ринок України насичений мережами аптек, які існують понад 10 років. Ці мережі дуже цінують свою репутацію, і тому купити у них фальсифікат є маловірогідним! Інша справа – нові аптеки, які останнім часом з’являються, як гриби після дощу. Їм треба швидко зробити собі рекламу. А сьогодні низька ціна – теж реклама. Люди на неї реагують. Тому я раджу купувати ліки у того, кому довіряєш, хто якісно обслуговує вас вже багато років. До речі, цей принцип стосується не лише аптек.


Порада третя.

Сьогодні основні контролери та регулятори фармацевтичного ринку України – Держлікслужба України та Міністерство охорони здоров’я. На їх сайтах ви можете дізнатися багато цікавого, що стосується фармацевтичного забезпечення населення. Фірма "Ескулап" користується необхідними інтернет-ресурсами для контролю за якістю ліків в своїй аптечній мережі. Якщо ви хочете отримати інформацію про медикаменти, які зникли з продажу, або викликають якусь підозру, ви можете зателефонувати до фірми "Ескулап": 2-56-68 (відділ замовлень), 2-85-33, 2-17-91 (відділ продажу). Будемо раді допомогти.


І… порада четверта – будьте здорові!

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top