П’ятниця, 19 квітня 2024
Влада

Віктор Приходько: "Прокуратура України перебуває на стадії реформування" Новина з фото

Віктор Приходько: "Прокуратура України перебуває на стадії реформування"

Професійне свято — День працівників прокуратури відзначається щорічно 1 грудня. Нам вдалося поспілкуватися зі Світловодським міжрайонним прокурором, старшим радником юстиції, Приходьком Віктором Валерійовичем наступного (за святковим) дня і поставити йому кілька запитань.


— Вікторе Валерійовичу! Вітаємо вас і ваш колектив з професійним святом. Бажаємо вам великих успіхів у роботі на благо суспільства. І одразу ж запитання про досягнуті успіхи. Розкажіть, будь-ласка, нашим читачам за якими показниками оцінюють вашу роботу, наведіть кілька прикладів резонансних справ, якими займалася міжрайонна прокуратура 2014-го року.

— Дякую вам за привітання і, користуючись нагодою, хочу побажати колективу міжрайонної прокуратури спокою, терпіння, злагоди, професійного росту.

Наразі Прокуратура України, перебуває на стадії реформування. У жовтні 2014 року прийнято Закон про прокуратуру, який повною мірою вступить в силу в 2015 році, але окремі положення вже набули чинності з моменту опублікування.

На сьогоднішній день прокуратура вже не здійснює нагляд за додержанням і застосуванням законів з боку підприємств, установ, органів влади та місцевого самоврядування, ми не здійснюємо перевірки, як до прийняття Закону.

Віктор Приходько: "Прокуратура України перебуває на стадії реформування"

Тепер на прокуратуру покладено такі функції: підтримання державного обвинувачення в суді; представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених цим законом; нагляд за додержанням законів органами, що провадять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство (у нашому випадку ми наглядаємо за роботою міського відділу міліції); нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, повязаних з обмеженням особистої свободи громадян.

Оскільки ми здійснювали перевірки майже рік, можу навести кілька прикладів.

Ми перевірили діяльність підприємства, яке експлуатувало Світловодське міське звалище побутових відходів, що знаходиться на території Павлівської сільської ради. Нами було ініційовано позовне провадження, на підставі якого було достроково розірвано договір з кременчуцьким підприємством. Але, не зважаючи на розірвання договору оренди земельної ділянки, останнє не припинило своєї діяльності, продовжувало приймати кошти від контрагентів. Нами було зареєстроване кримінальне провадження, яке розслідувано, передано до суду з обвинувальним актом відносно керівника підприємства. Сьогодні сміттєзвалище експлуатує КП "Комбінат комунальних послуг", розглядається питання про його консервування.

Другий приклад. Єдине, що приваблює людей бізнесу у Світловодському районі — земля. Завдяки нашим зусиллям державі повернуто земельні ділянки, в тому числі і лісового фонду, лише у поточному році на суму 2 млн. грн., відкриті три кримінальні провадження. Ми провели перевірку надання земельних ділянок фермерським господарствам і виявили, зокрема, що землю площею понад 900 га на території Захарівської сільської ради та інших сільрад району незаконно надано в оренду підприємцям для ведення сільськогосподарської діяльності. У звязку з цим прокуратура звернулася до суду з позовами про розірвання договорів оренди землі та повернення її державі. На даний час кілька позовних вимог прокуратури задоволено у повному обсязі, по інших триває судовий розгляд.

За втручанням прокуратури погашено заборгованість із заробітної плати на підприємствах Світловодщиниу сумі 212 тис. грн. Розпочаті кримінальні провадження за фактом невиплати заробітної плати на ДП "СКТСіТМ", у сфері поводження із комунальною власністю та використанням бюджетних коштів.

ЗА ТЕМОЮ: У Світловодську прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом невиплати заробітної плати колишнім працівникам "СКТСіТМ"

Ще один позитивний момент нашої роботи — у цьому році не допущено порушення конституційних прав громадян. Це підтверджено судовими рішеннями — випадків виправдання громадян, незаконного притягнення до кримінальної відповідальності, немає.

Віктор Приходько: "Прокуратура України перебуває на стадії реформування"

— У звязку з прийняттям нового Закону про прокуратуру, поясніть, будь-ласка, пересічному громадянину з якими заявами, скаргами можна звертатися до вас?

— На сьогоднішній день заяви, які не належать до компетенції прокуратури на виконання вищевказаних функцій, ми направляємо для розгляду уповноваженими органами — органами місцевого самоврядування (опалення, освітлення, ремонт тощо), контролюючими органам, наприклад: пенсійним фондом (з приводу нарахування чи виплат пенсій). Прокуратура не підміняє ці органи.

Якщо скарги стосуються роботи міліції, ми їх розглядаємо. Заяви про вчинення кримінально-карних правопорушень ми приймаємо, бо їх розгляд передбачений ст. 214 КПК. Протягом доби відомості про злочин (після перевірки) реєструються до Єдиного реєстру досудових розслідувань і передаються слідчому відділенню МВ УМВС. Органи прокуратури за новим законом досудове розслідування не здійснюють.

— Закон України "Про очищення влади", прийнятий 16 вересня 2014 року, не виконується в Україні, на думку багатьох людей. Ми чуємо про це з телеекранів, читаємо в газетах... Чи позначився цей Закон на вашій установі? Що ви можете зробити для того, щоб він виконувався у Світловодську та Світловодському районі?

— Очищення влади (люстрація) — це встановлена Законом або рішенням суду заборона окремим фізичним особам обіймати певні посади (крім виборних посад) в органах державної влади та органах місцевого самоврядування. Сама процедура очищення влади, алгоритм і порядок чітко прописаний у Законі. Всі розмови, що виносяться на широкий загал, з приводу того, що Закон не виконується, я вважаю свідченням того, що люди не захотіли його вивчити. Перелік осіб, що підлягають люстрації — всі, але визначено порядок за яким проводиться люстрація.

Перший етап люстраційної процедури вже відбувся. Він стосувався певних посад вищого та обласного рівня, тобто територіальних регіональних органів. Регіональні — це обласні органи, а не місцеві. Були звільнені держслужбовці, які займали у період 2010-2013 р.р. більше року посади керівника, заступника керівника.

Віктор Приходько: "Прокуратура України перебуває на стадії реформування"

Посадових осіб місцевих органів влади, контролюючих органів, прокуратури, якщо вони не працювали раніше на посадах зазначених вище, стосується лише другий ітретій етап, зокрема вивчення майнового стану всіх без винятку державних службовців.

Органи прокуратури нагляд за процесом люстрації не здійснюють. Відповідно до плану прийнятого Кабінетом Міністрів України; по відомствах будуть створені комісії, які перевірять особові справи, потім майновий стан з урахуванням думки громадськості, адже за декларацією не завжди можливо перевірити чи чесно відобразив чиновник свій майновий стан. Ця перевірка в прокуратурі місцевого рівня розпочнеться з березня 2015 року.

Такими, що не пройшли перевірку, будуть вважатися і ті люди, які в період січня-березня 2014 займали посади керівника чи заступників територіального (регіонального) органу.

— Тож люстрація дасть можливість очистити владу від корупціонерів і звільнить місця для чесних і порядних людей? Ви вірите в такий результат?

— Вірю, що саме так і буде.

— Дякую вам за цікаву розмову і бажаю успіхів.

Віктор Приходько: "Прокуратура України перебуває на стадії реформування"

Віктор Приходько: "Прокуратура України перебуває на стадії реформування"

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top