Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Освіта

Місячник шкільної бібліотеки пройшов у Світловодській школі №4 Новина з фото

Місячник шкільної бібліотеки пройшов у Світловодській школі №4
Майстер-клас по ліпленню з тіста Лідії Лаврик

За чотири тижні стало зрозуміло, що шкільна бібліотека є важливою, невід’ємною ланкою навчально-виховного процесу. Тож метою кожного тижня стали популяризація книги, культури читання учнів та бібліотечні знання школярів.
^ Реклама ^

У шкільній бібліотеці щоденно демонструвалися нові виставки книжок, розраховані на різні вікові категорії учнів. Змінна виставка "Чарівний світ" познайомила школярів з книгами про історію нашої держави, з творами класиків української та зарубіжної літератури, з драматургією корифеїв українського театру, з книгами про рослини та тварин.

Жвавий інтерес у учнів, особливо у старшокласників, викликала виставка "Ці книги знають все на світі". Шкільна бібліотека представила різноманітні словники, довідники, енциклопедії.

Маленьким читачам сподобалась виставка дитячих малюнків за улюбленими прочитаними творами та книжок — саморобок.

Тиждень популяризації дитячого читання "Час читати" пройшов за участю письменників та представників бібліотек. Мета: популяризація книги, дитячого читання, викликати інтерес до читання, формувати щоденну потребу в читанні, сприяти духовному збагаченню учнів.

Саме зустріч з письменниками і видавцями, презентації нових видань, екскурсії до бібліотеки, виставки літературних творів, літературні конкурси сприяють розвитку духовної культури учнів, грають пізнавальну роль у житті окремої людини, так і класу в цілому.

Любов до книги, читання народжується в дитинстві і продовжується усе життя. Скільки треба прочитати, щоб бути розумним, мудрим, освіченим? Ніхто не знає. Читати треба все життя. І в цьому нам допомагають письменники та видавці книг. 06 жовтня 2014 року на творчу зустріч з учнями гімназії завітали творчі люди Світловодщини, майстри поетичного слова — Лідія Лаврик, керівник літоб’єднання "Літо" та Наталія Майстренко. Вони презентували дітям свої твори. Л.Лаврик — книгу "Тече Біжкінь", Н.Майстренко познайомила учнів молодших класів з казками, оповіданнями, загадками "Слоненя Топік", "Букашки". Простота та природність, духовність та правдивість — ці риси відіграють визначну роль в творчості Л.Лаврик.

Змістовною для дітей був майстер — клас "Грає бісером барвисто сонячне намисто" по вишиванню картин бісером О.Кобильської. Майстриня не тільки демонструвала свої твори, але й супроводжувала показ декламуванням власних віршів. Діти ознайомились із різновидами бісеру та осягали ази вишивання.

Учні 7 класів завітали до центральної бібліотеки до пізнавальної студії. Вони мандрували за допомогою мап, атласів та книжок різними країнами світу, розгадували кросворди. Діти показали свої знання з географії, історії, культури, отримали подяки за правильні відповіді. Вікторини проводила — завідуюча читальним залом центральної бібліотеки Марина Левада.

14 жовтня 2014 року у бібліотеці відбулась зустріч - виставка картин та ілюстрацій художника-краянина Анатолія Сіромахи. Завдяки майстерності художника учні побачили, як на полотні, як у реальному житті, оживають люди, рухаються тварини, ростуть дерева і пахнуть квіти, гарцюють коні. Художник різноплановий, пише портрети, квіти, морські пейзажі тощо. Урок мистецтва талановитого майстра пройшов у формі творчого діалогу і цікавих запитань та спонукав дітей до осмислення прекрасного поруч кожного дня.

Тиждень третій — "Патріот — це звучить гордо". Виховання громадянина патріота на прикладах кращих традицій національної та світової культури.

В рамках тижня виховання патріота-громадянина Української держави відбулись зустрічі з керівником Світловодської організації пласт Леонідом Паськом, який вже понад 10 років очолює цю дитячу організацію у місті та є керівником радіо-гуртка при ЦДЮТ. Зустріч пройшла під лозунгом українських скаутів: "Служити Правді, Добру, Красі".

19 років існує патріотична юнацька організація "Пласт" у нашому місті. Головна задача — виховувати дітей на прикладах служіння своєму народові, Богові та розвивати індивідуальні здібності кожної дитини. За час існування "Пласту" в його лавах були учні НВК № 4: Красовський Вадим, Нечаєв Роман, Дудченко Ганна, Христенко Стефан, Перепеляк Богдана та інші.

Під час зустрічі Леонід Пасько розповідав про те, що любити Україну, бути її патріотом можливо через дослідження оточуючого середовища: природи, що нас оточує. Тільки у з’єднанні з нею можна насправді полюбити Україну та служити на її користь.

Також в рамках зустрічі керівник організації "Пласт" провів майстер-клас для учнів з теми: як поводити себе в надзвичайних ситуаціях. Діти розкладали та збирали намети, відповідали на запитання вікторини, вирушали в дивовижні мандрівки рідною Україною, вчилися розуміти і берегти рідну землю та її традиції.

Дмитро Шпачинський — старший "пластун" дитячої організації, розповів дітям, які речі необхідно брати з собою, з метою попередження надзвичайної ситуації та як використовувати свої знання та оточуючі речі у разі виникнення таких ситуацій. У виконанні Дмитра пролунали пісні, які були написані колишнім "пластуном", а тепер кореспондентом "5 каналу" Олександром Агатом.

Тиждень четвертий — "Правове виховання дітей". Заходи Тижня були спрямовані на поглиблення знань дітей про їх обов’язки та права, що регламентуються головним документом — Конституцією України. В рамках тижня відбулись зустрічі з представником міськрайонного управління юстиції Горобець Ганною. Велась розмова про вивчення не тільки конституційних прав та обов'язків громадян України, а й деяких інших положень Конституції, розкриття яких, різнобічно буде впливати на читача.

У бібліотеці було створено "Інформаційно-правове досьє", де користувачі бібліотеки знайдуть дані про правоохоронні органи і телефони керівників, адреси правоохоронних установ, місцезнаходження, прізвища відповідальних осіб.

Популяризація літератури правознавчого характеру серед користувачів, в першу чергу, відбулась за використовуванням виховного потенціалу змісту самої Конституції України. Це і символіка, і положення про українську мову як про державну, економічні засади нашої держави, екологічні проблеми.

Приверненню уваги читачів до книг правової тематики сприяла традиційна книжкова виставка: "Держава. Право. Закон", "Вивчайте і поважайте закони України", "Азбука громадянина", "Нове в законодавстві України".

Діти обов’язково повинні мати правову культуру, тому, що це визначається правовим статусом дітей у нашому суспільстві. Знання дітьми своїх прав і обов'язків розширює можливість їх реалізації. Правова компетенція зміцнює життєву позицію, підвищує громадську активність, розвиток самосвідомості та виховання дітей".

В останній тиждень місячника відбулось підбиття підсумків Всеукраїнського тижня бібліотек, акції "Подаруй книгу бібліотеці", відзначення і нагородження переможців конкурсу "Найкраща суперобкладинка".

Місячник шкільної бібліотеки пройшов у Світловодській школі №4
Лідія Лаврик

Місячник шкільної бібліотеки пройшов у Світловодській школі №4
Під час зустрічі з членами організації "Пласт"

Місячник шкільної бібліотеки пройшов у Світловодській школі №4
Учасники зустрічі: учні НВК №4, Леонід Пасько, Світлана Кравченко

Місячник шкільної бібліотеки пройшов у Світловодській школі №4
Дмитро Шпачинський – старший "пластун" дитячої організації "Пласт"

Місячник шкільної бібліотеки пройшов у Світловодській школі №4
Майстер-клас "Грає бісером барвисто сонячне намисто" по вишиванню картин бісером Ольги Кобильської

Місячник шкільної бібліотеки пройшов у Світловодській школі №4
Зустріч-виставка картин та ілюстрацій художника-краянина Анатолія Сіромахи

Місячник шкільної бібліотеки пройшов у Світловодській школі №4
Керівник Світловодської організації пласт Леонід Пасько

Місячник шкільної бібліотеки пройшов у Світловодській школі №4
Переможці конкурсу "Суперобкладинка" (зліва-направо): Інна Ленець, Настя Бондарева, Гоша Куциба та Катя Бондаренко

Матеріали підготувала завідувач бібліотекою НВК "Гімназія — загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №4" Світлана Кравченко

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top