Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Основним захистом боротьби з грипом є профілактичні щеплення

Основним захистом боротьби з грипом є профілактичні щеплення

З наближенням зими все більш актуальним стає питання захисту від загрозливих для нас кожного року епідемій вірусних респіраторних захворювань. В першу чергу захист потрібен від такого небезпечного захворювання як грип. В Україні епідемія грипу 2014-2015 років може початися як у жовтні , так і взимку — в грудні або січні, і поки що точних часових рамок не встановлено.
^ Реклама ^

Однак потрібно завчасно захистити себе від захворювання і від можливих ускладнень. При важкому перебігу грипу виникають незворотні ураження серцево-судинної системи, які провокують захворювання серця та судин, пневмонію, трахеобронхіт, менінгоенцефаліт. Призупинити цей процес, не дивлячись на всі зусилля лікарів та вчених, поки що не вдається. Тому потрібно готуватися до неминучої епідемії грипу вже сьогодні, щоб вона не застала нас зненацька. Кращим засобом протидії захворюванню є його профілактика.

Слід памятати, що розвиток імунного захисту, починається з 2-го дня після вакцинації, і досягає максимуму протягом 2-3 тижнів, тому рекомендується робити щеплення якомога раніше. Тривалість вакцинаційного імунітету проти грипу коливається від 6 до 12 місяців. На сьогодні в Україні зареєстровано та дозволено до застосування наступні вакцини для профілактики грипу: "Ваксігрип" (Франція) , "Інфлувак" (Нідерланди), "Флюарикс" (Німеччина) та ін.

Щорічна вакцинація проти грипу показана наступним категоріям населення, найбільш сприйнятливим до грипу і схильним до ускладнень:

• Діти, починаючи з другого півріччя життя, ще не мають повноцінного імунітету;

• Діти, які відвідують організовані колективи (дитячі дошкільні заклади, школу);

• Люди похилого віку (старше 65 років);

• Особи будь-яких вікових груп з хронічними захворюваннями, особливо бронхолегеневої, серцево-судинної, центральної нервової систем, вродженими вадами серця, муковісцидозом, хворобами крові, цукровим діабетом та ін.;

• Люди, які часто хворіють простудними захворюваннями;

• Здорові активні люди публічних професій (медики, працівники освіти, бізнесмени, керівники, працівники транспорту, комунальної сфери та ін.), робота яких вимагає спілкування з великою кількістю людей;

• У період епідемії хворіє до 40% працюючих. Грип забирає до 500 робочих днів на кожні 100 співробітників. 80% людей, які перенесли грип відзначають, що ефективність їх роботи після повернення на робоче місце помітно знижується.


Вакцинацію від грипу рекомендується проводити завчасно, оптимально — у жовтні-листопаді при сприятливій епідобстановці по ГРЗ. Тим не менш, можна прищеплюватися і в більш пізні терміни, оскільки розвиток епідемії можливий аж до березня. Для досягнення максимальної безпеки вакцинаційної кампанії обовязковим є передвакцинаційний огляд лікарем-терапевтом або педіатром.

На даний час на території міста Світловодська показники захворюваності на грип та ГРВІ станом на 16.10.2014 року становлять 38,2 на 10 тисяч населення (при рівні епідпорогу 65,0.Захворіло за останній тиждень по місту: 213 осіб, з них дітей 122 осіб (57,3%), в т.ч. школярів 43 осіб. Порівняно з відповідним періодом минулого року відмічається по місту зниження захворюваності на 6,6%.

Не секрет, що запобігти захворюванню завжди легше, ніж його лікувати, тому не зволікайте!Не втрачайте можливість захистити себе і свою дитину від грипу — зробіть щеплення сьогодні!

Радмила Перепеляк,
головний спеціаліст відділу ДСЕН у Світловодському районі,
лікар-епідеміолог Світловодського РЛВ

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top