Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Події

Дебати на тему: "Реформа місцевого самоврядування: проблеми та перспективи" відбулися у Світловодську Новина з фото

Дебати на тему: "Реформа місцевого самоврядування: проблеми та перспективи" відбулися у Світловодську

Другого жовтня в рамках реалізації другого етапу спільного польсько-українського проекту "Суспільний капітал для місцевого самоврядування. Комітети громадського діалогу у регіонах" у кінотеатрі "Прадо" відбулися дебати на тему "Реформа місцевого самоврядування: проблеми та перспективи". Проект реалізується регіональним центром Фундації Розвитку Місцевої Демократії (Щецин, Польща) та Інститутом демократії імені Пилипа Орлика (Україна).
^ Реклама ^

У дебатах взяли участь представники місцевої влади, сільські голови сіл Світловодського району, керівники та члени громадських організацій міста, представники політичних партій та релігійних конфесій, пересічні жителі міста. Про зацікавленість громади даною тематикою свідчить хоча б те, що для участі в дебатах зареєструвалося 49 осіб. На заході також були присутні представники організацій виконавців проекту Пшемислав Фенрих (ФРМД, Польща), Магдалена Братко та Оксана Колісник (Інститут демократії імені Пилипа Орлика, Україна).

Учасникам дебатів було запропоновано два питання: обговорення проекту Закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад" та формування концепції Клубу громадського діалогу. В ході обговорення експерти Олена Макковій та Олександр Возний презентували діяльність уряду щодо проведення реформи місцевого самоврядування, зокрема акцентувавши увагу на аналізі вищезазначеного проекту Закону.

Дебати на тему: "Реформа місцевого самоврядування: проблеми та перспективи" відбулися у Світловодську

Представники громадськості міста Світловодська та Світловодського району активно обговорили основні засади реформи місцевого самоврядування в Україні, задекларовані в проекті Закону, який затверджено Верховною Радою у першому читанні. В обговоренні окремих статей Закону взяли участь голова районної партійної організації "Народний фронт" Тетяна Адамова, заступник голови районної ради Наталія Пруднікова, сільський голова с. Велика Андрусівка Ніна Іващенко, голова міського осередку політичної партії "Батьківщина" Таїсія Гончаренко, голова ГО "Світловодський міський центр стратегічного планування та маркетингових досліджень" Юрій Лукінський, голова ГО "Спілка жінок "Надія" Надія Мальцева, завідуючий оргвідділом міськвиконкому Олександр Швець, депутат Світловодської районної ради Ігор Кузьменко та багато інших.

Дебати на тему: "Реформа місцевого самоврядування: проблеми та перспективи" відбулися у Світловодську

Виступаючі оцінювали даний проект з точки зору як його позитивного впливу, так і на наявність загроз для місцевих громад. Відзначалося, що даний проект Закону містить як деякі перспективи успішного розвитку громад так і певні "підводні камені". Зокрема, відзначалося, що хоча мова йде про добровільне об’єднання територіальних громад, деякі положення проекту свідчать про обов’язковість цього процесу.

Виступаючи в обговоренні Пшемислав Фенрих зокрема зауважив, що Польща свого часу уже пройшла цей шлях, отже польські колеги мають певний досвід, як позитивний, так і негативний. Одначе, метою участі польських експертів у подібних проектах не є навчання, як це потрібно робити. Вони намагаються просто розповідати як ці процеси проходили на теренах Польщі, наводячи конкретні приклади. І лише ми маємо вирішувати, користатися цим досвідом, чи йти іншим шляхом.

Крім того, він зазначив, що такі дебати відбуваються у десяти містах України. За підсумками заходів буде сформовано загальний звіт, а зауваження та пропозиції учасників дебатів буде передано польським експертам, які входять в урядову команду по реформуванню місцевого самоврядування. Власне кажучи, обговорення проекту Закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад" було лише наочною демонстрацією того, як можна підходити до вирішення тих чи інших питань з урахуванням думки активної частини громади.

Усі виступаючі зійшлися на думці, що аби в Україні успішно проводилася реформа місцевого самоврядування, необхідно, щоб ініціативи надходили "знизу", тобто, від пересічних громадян, які і будуть створювати місцеве самоврядування. Думку громадян слід доводити до державних органів влади, а влада повинна враховувати цю думку під час розробки тих чи інших законодавчих актів. Лише тоді можна сподіватися на успіх.

Дебати на тему: "Реформа місцевого самоврядування: проблеми та перспективи" відбулися у Світловодську

В свою чергу думка громади може бути сформована в рамках проведення цивілізованих дискусій, з урахуванням всіх аргументів "за" і "проти". Мова йде про необхідність створення своєрідного дискусійного майданчику у формі Клубу громадського діалогу, де можна було б обговорювати започатковані реформи місцевого самоврядування, формувати та надавати до органів державної влади свої пропозиції. Головним завданням Клубу має стати залучення потенціалу громади до процесу реформування місцевого самоврядування.

На думку експертів, процес реформування може містити багато суперечностей, тому є важливим залучення до цього процесу членів територіальної громади, щоб мінімізувати можливі ризики. Учасники погодилися з пропозицією про створення у м. Світловодську Клуб громадського діалогу, до участі в якому будуть запрошені представники владних структур, а також громадські активісти міста та району.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top