П’ятниця, 19 квітня 2024
Корисна інформація

Лічильники газу: вибір, встановлення, експлуатація, повірка, ремонт Новина з фото

Лічильники газу: вибір, встановлення, експлуатація, повірка, ремонт

З останнім підвищенням ціни газу для населення все більшим попитом користується послуга з встановлення лічильника газу. Які переваги дає встановлення лічильника?


По-перше, ціна газу для споживачів з лічильником на 10% нижча від ціни газу для споживачів без лічильника.

По-друге, наявність лічильника газу дозволяє проводити оплату за фактично спожитий газ, дає можливість економити.

При відсутності лічильника визначення обсягу спожитого газу проводиться за затвердженими нормами споживання, а оплата проводиться відповідно до кількості зареєстрованих у квартирі осіб.

Наприклад, Ви протягом якогось часу не користувались газом.

При відсутності лічильника газу необхідно сплатити за послугу з газопостачання за повний місяць або:
• перед припиненням користування газом заздалегідь подати заявку на опломбування газових приладів та оплатити вартість опломбування;
• дочекатись в узгоджений час слюсаря для відключення плити;
• перед початком користування газом знову викликати слюсаря, оплатити підключення;
• в узгоджений час забезпечити доступ слюсаря у квартиру.

При наявності лічильника газу:
• перекрити кран на газопроводі перед лічильником (з міркувань безпеки);
• можна почати користуватись газом у будь який момент.

При наявності лічильника Ви оплачуєте за фактично спожитий газ. Не було споживання не треба платити!

Аналіз споживання газу показує, що при наявності лічильника та при економному споживанні витрата газу в середньому на одну квартиру становить 20-25 куб. м у місяць при наявності тільки газової плити, та 35-40 куб. м при наявності плити та колонки. Це значно менше встановлених норм. Вигода очевидна!

При середній вартості встановлення лічильника 1200 грн. для родини з 3-х осіб витрати окупаються за 3-4 роки.

В Україні застосовуються побутові лічильники газу типорозмірів: 1,6; 2,5; 4; 6; 10. Типорозмір означає номінальну пропускну здатність лічильника у куб. м за годину.

Підбір типорозміру лічильника проводиться на етапі проектування в залежності від витрати газу встановленого (або такого, що проектується) газового обладнання. Інформація про витрату газу вказується в паспорті кожного газового приладу і залежить від його потужності.

Газові плити в залежності від моделі мають витрату газу 1,2 - 1,5 куб. м/год;
Газові проточні водонагрівачі (колонки) 1,5 3 куб. м/год.
Опалювальні прилади в залежності від теплової потужності 0,9 - 6 куб. м/год.
Враховуючи таку різноманітність вибір типорозміру лічильника краще відкласти до тих пір, коли Ви остаточно визначитесь з обладнанням, яке бажаєте встановити.

Спрощено підбір типорозміру лічильника проводиться таким чином:
якщо встановлена лише газова плита достатньо лічильника типорозміру 1,6, для плити та колонки вже необхідний лічильник типорозміру 4, якщо встановлюється опалювальний прилад може знадобитись лічильник і з більшим типорозміром. В будь якому разі, такий вибір краще довірити професіоналам.

Для зручності та збереження часу наших клієнтів, у будівлі Світловодського УЕГГ працює магазин, де у вас є можливість придбати газові лічильники та інші газові побутові прилади. Усі види обладнання сертифіковані і перебувають на гарантії.

Лічильник газу, як і будь який газовий прилад, потребує особливої уваги під час експлуатації. Лічильники газу встановлюються в сухих опалюваних нежитлових приміщеннях з вентиляцією та природнім освітленням. При встановленні лічильника повинна бути виключена можливість попадання сторонніх предметів, води і бруду в лічильник.

В процесі експлуатації лічильники не повинні піддаватися механічній дії, впливу низьких та високих температур, підвищеної вологості.

Для очистки забрудненої поверхні лічильника слід користуватися вологою ганчіркою, змоченою мильним розчином. Забороняється використовувати для очищення лічильника органічні розчинники та інші речовини, які можуть зіпсувати пофарбування корпусу та пластмасові частини лічильника.

Необхідно слідкувати за цілісністю пломб, встановлених на лічильнику. Лічильники газу, на яких відсутні або пошкоджені хоча б одна з пломб, не можуть використовуватись для розрахунків за газ. Відповідальність за збереження і цілісність лічильника газу та встановлених на ньому пломб несе споживач.

Побутові лічильники газу є засобами вимірювальної техніки, на які розповсюджується дія Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність". Як і інші аналогічні прилади лічильники газу підлягають обов’язковій періодичній повірці.

Повірка лічильників газу проводиться уповноваженим органом Держспоживстандарту ДП "Кіровоградстандартметрологія" на базі сервісного центру та лабораторії ВАТ "Кіровоградгаз" у м.Олександрія.

При повірці порівнюються метрологічні характеристики лічильника (в першу чергу похибка вимірювання) з еталоном. Також перевіряється опір проходженню газу (падіння тиску), технічний стан лічильника. Рішення про непридатність до подальшої експлуатації може бути прийняте також при значному пошкодженні лакофарбового покриття корпусу лічильника, корозії корпусу.

Порівняння метрологічних характеристик з еталоном проводиться на різних режимах роботи лічильника при мінімальній витраті газу, при витраті у 20% від максимальної та при максимальній витраті. На всіх режимах роботи лічильника значення похибки вимірювання не повинно виходити за межі +3…-6% для лічильників, які знаходяться у експлуатації, та +3…-3% для нових лічильників.

Повірка лічильників газу проводиться з періодичністю, визначеною заводом виробником або уповноваженим органом Держспоживстандарту. Періодичність повірки більшості побутових лічильників, призначених для вимірювання об’ємної витрати природного газу до 16 куб. м/год, становить 5 років.

Всі роботи, пов’язані з періодичною повіркою (демонтаж, транспортування, повірка та монтаж), здійснюються за рахунок ВАТ "Кіровоградгаз".

Згідно "Правил надання населенню послуг з газопостачання" на час зняття лічильника газу для проведення його періодичної повірки розрахунки за газ здійснюються не за нормами споживання, встановленими для споживачів без лічильників, а відповідно до середньомісячного обсягу споживання природного газу в аналогічному періоді (опалювальному або міжопалювальному) попереднього року.

Враховуючи те, що розрахунки за послуги з газопостачання не можуть проводитись за показаннями не повірених лічильників, вищезазначеними Правилами передбачена відповідальність споживачів за відмову працівникам газових служб у доступі до своїх приміщень, де розташовані лічильники газу, для їх демонтажу. Нарахування за спожитий газ в такому випадку здійснюється за нормами споживання з дня такої відмови до дня, коли буде забезпечено вільний доступ представникам газопостачальної організації до лічильників та проведено їх періодичну повірку.

Необхідно періодично контролювати правильність роботи лічильника при малому горінні однієї конфорки газової плити останній цифровий ролик повинен обертатись рівномірно, без заїдань і ривків.

Необхідно негайно повідомити аварійну службу по тел. 104, якщо:

• біля лічильника відчувається запах газу. Необхідно перекрити кран на газопроводі перед лічильником;
• газ не проходить через лічильник.

У разі якщо:

• при роботі газових приладів показання лічильника не змінюються;
• випадково пошкоджено лічильник або його пломбування, повірочне тавро;
• при роботі лічильника з’явився сильний шум.

Необхідно письмово в триденний термін повідомити Світловодське УЕГГ.

Підприємство знаходиться за адресою: м.Світловодськ, вул. 8-го Березня, буд.30.

Світлана Міщенко,
інженер-метролог Світловодського УЕГГ.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top