П’ятниця, 19 квітня 2024
Культура

Творчість Володимира Федорова — літопис у фарбах Новина з фото

Творчість Володимира Федорова — літопис у фарбах
Кременчуцька ГЕС. 1976 (полотно, олія)

Останнім часом наше зелене і ошатне місто відвідує чимало туристів. Чудові краєвиди, катання на яхтах — все це, звичайно, захоплює. Однак багатьох цікавить, насамперед, історія міста, будівництва ГЕС і створення штучного моря. У міському краєзнавчому музеї матеріали цієї тематики представлені досить широко. Екскурсанти, як правило, зупиняються біля художнього полотна "Вогні Кременчуцької ГЕС", автором якого є кіровоградський художник-пейзажист В.Федоров.


Творчість Володимира Федорова (1920-1986 р.р.) мистецтвознавці називають літописом нашого краю у фарбах. Талановитий художник-пейзажист намагався зафіксувати на полотні найбільш значущі історичні події Кіровоградщини, змалювати її неповторну природу.

Нещодавно Світловодський міський краєзнавчий музей отримав у дарунок від Кіровоградського обласного художнього музею книгу-альбом "Кіровоградщина у творчості В.Федорова", видану за підтримки Кіровоградської обласної державної адміністрації та обласної ради, Кіровоградського земляцтва "Єлисаветград" (м.Москва) та В.Лебедєва (м.Санкт-Петербург). В альбомі вміщено фото картин художника з колекцій музеїв Кіровограда, Світловодська та приватних зібрань.

Щоб не згасла пам’ять про талановитого митця, дружина художника Ніна Георгіївна свого часу передала тільки до Кіровоградського обласного художнього музею 900 картин. Н.Федорова була родом з Новогеоргіївська, тож подружжя часто приїздило сюди, в ці мальовничі місця, де і повітря було чистим, напоєним пахощами різнотрав’я, і чудова натура для художника не була проблемою. А коли почали будувати водосховище і ГЕС, художник, як справжній літописець, написав близько 50 робіт безпосередньо про ті події. В альбомі вміщена більша їх частина. Художні полотна "Будівництво Кременчуцької ГЕС", "Будівництво шлюзу Кременчуцької ГЕС" та ін. дають нам можливість уявити велич будівництва, його грандіозні масштаби. Картина "Вогні Кременчуцької ГЕС", як і численні пейзажі, то освідчення художника в любові рідному краєві, його малій батьківщині.

Чимало колег В.Федорова відзначали, що йому було притаманне тонке відчуття кольору, гармонія тонів. Картини художника то справжні шедеври, що дають нам змогу не лише осягнути велич його таланту, а й переосмислити своє ставлення до оточуючого світу, до природи рідного краю.

Творчість Володимира Федорова — літопис у фарбах
Етюд. Шульга на етюдах. 1964 (картон, олія)

Творчість Володимира Федорова — літопис у фарбах
Етюд. Світловодський міський пляж. 1965 (картон, олія)

Тетяна Ткачук,
працівник міського краєзнавчого музею

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top