Середа, 17 квітня 2024
Культура Афіша Світловодська

"Ханума" — комедія-водевіль у міському Палаці культури Новина з фото Новина з відео Афіша

"Ханума" — комедія-водевіль у міському Палаці культури

27 травня 2014 року о 18:00 у міському Палаці культури Полтавський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. М.В. Гоголя дає комедію-водевіль на 2 дії "Ханума".


Шановні мешканці та гості міста!

Запрошуємо Вас на зустріч із акторами Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М.В. Гоголя. Колектив одного із найстаріших театрів України покаже у Світловодську всього одну виставу прем’єру 2013 року виставу "Ханума", що отримала схвальні відгуки як критиків, так і глядачів.

Кожна вистава "Ханума" проходить при вщент заповненій глядацькій залі, приваблює своїм веселим характером та надзвичайною гармонією музичних, пісенних танцювальних, театральних моментів дійства. Кращі актори театру у головних ролях, де кожен неповторний, яскравий, неординарний.

"ХАНУМА" — комедія-водевіль на 2 дії

Авксентій Цагарелі
Тексти Володимира Константинова
та Бориса Рацера
Переклад Миколи Упеника
Музика Гія Канчелі

Виставу створили:

Режисер-постановник — Цицино Кобіашвілі (Грузія)
Диригент — народний артист України Віталій Скакун
Художник-постановник — Ірина Кліменченко
Хореограф-постановник — Бакарі Хінтібідзе (Грузія)
Репетитор хореографічних номерів — Світлана Мельник
Хормейстер — В’ячеслав Оріщенко
Концертмейстер — Наталія Зайко, Ірина Герасименко
Звукорежисер — Ігор Саблін
Художник по світлу — Лариса Йова

Тривалість вистави — 2 години.
Прем’єра відбулася 25 грудня 2013 року.

Дійові особи та виконавці:

ХАНУМА, сваха — Катерина ФІЛАТОВА, заслужена артистка України Маргарита ТОММ

КАБАТО, сваха — Людмила ТИМОФЄЄВА, Ніна САВЧЕНКО

КНЯЗЬ ВАНО ПАНТІАШВІЛІ — Олександр ЛЮБЧЕНКО, народний артист України Василь ГОЛУБ

КОТЕ, його племінник — Богдан ЧЕРНЯВСЬКИЙ, Олександр БОРОДАВКА

ТЕКЛЕ, сестра князя — Наталія ВЕРЧЕНКО

ТІМОТЕ, слуга князя — Віталій КРАПІВА, Сергій ОЗЕРЯНКО, МИКИЧ КОТРЯНЦ, заслужений артист України

багатий купець — Володимир МОРУС

СОНА, його донька — Тетяна ЛЮБЧЕНКО, Ольга ФІЛАТОВА

АКОП, прикажчик Микича — Тимофій ЗІНЧЕНКО

АНУШ, мати Микича — народна артистка України Неллі НОЖИНОВА

У масових сценах — артисти драми та балету

"Ханума" — комедія-водевіль у міському Палаці культури

СЮЖЕТ. "ХАНУМА" — класичний грузинський водевіль, написаний у 1882 році. Дія відбувається в Авлабарі одному з районів старого Тифліса. Найголовніша сваха у місті — Ханума вмовляє збанкрутілого князя одружитися зі своєю нареченою багатою, але вже немолодою і не дуже гарною Суліко. На її шляху з’являється інша сваха — Кабато, яка перешкоджає планам Хануми. Вона обмовляє Суліко, пропонує князю свою наречену — красуню Сону дочку багатого купця Микича.

Ханума не збирається поступатися суперниці, тому вигадує інтригу, в якій все виходить так, як вона бажає. Адже сваха з таким стажем не могла не помітити, що молода дівчина Сона палко закохана в іншого — племінника князя Коте. Та Микич не хоче навіть чути про весілля молодих закоханих, бо все життя мріяв отримати князівський титул. Ханума ж, допомагаючи всім, сама того не очікуючи, також потрапляє у тенета кохання…

Комедія-водевіль "Ханума" у полтавському театрі це колоритна вистава, особливого шарму якій додає те, що здійснила постановку грузинський режисер Цицино Кобіашвілі.

Цицино Кобіашвілі це талановита актриса та режисер, яка більше 30 років працює в рідному Тбіліському академічному театрі ім. Коте Маржданішвілі. Вона сама створила безліч ролей, потім з 1998 року почала ставити вистави. Її постановки у Тбілісі у театрі імені К. Марджанішвілі, театрі ім. Михаїла Туманішвілі ("Продавець дощу"), у Вільному театрі ("Дорога Олена Сергіївна"), Театральному підвалі, у театрі на Атонелі та інших користуються попитом і подобаються глядачам за щирість, прозорість характерів, глибоку змістовність.

Режисер допомогла гоголівцям перейнятися атмосферою прекрасної Грузії, доторкнутися до культури цієї країни, відчути тонку грань людських стосунків та характерів.

У виставі звучать музика Гії Канчелі, з притаманними для грузинських пісень, ритмами. Учасники вистави не тільки грають та співають, вони ще й танцюють автентичні грузинські танці у постановці грузинського хореографа Бакарі Хінтібідзе.

Саме Бакарі Хінтібідзе Цицино запросила на постановку до Полтави. Він дуже досвідчений і талановитий хореограф, який показав гоголівцям, як потрібно танцювати грузинські танці. У нього за плечима значний досвід постановок у театрі виступив хореографом-постановником більше 20 вистав у різних містах Грузії. Сам він є танцівником колективу "Тбілісі", передає свою майстерність молодому поколінню, працює як викладач дитячої студії.

Весела історія про добру та хитру Хануму у гоголівців вийшла з "грузинським присмаком", із жартівливими нотками та чудовим акторським ансамблем. "Ханума" — історія про кохання, інтриги, сварки та примирення, але все ж добра, щира та близька кожному…

"Я ніколи не ставила "Хануму". Це наша класика, пісні з неї знає кожен грузин. Тепер і мої актори, з якими ми разом ставимо виставу, знають їх, танцюють грузинські танці. Сподіваємося, що вони сподобаються і полтавцям. Ви знаєте, ця п’єса дуже гарно звучить українською! Нічого у цьому світі не можливе без любові, переконана режисер вистави Цицино Кобіашвілі, лише з любов’ю до акторів, до матеріалу, який збираєшся ставити, до сцени та всього оточуючого прийде мистецтво, яке потім з любов’ю подаруємо глядачам".

"Ханума" — комедія-водевіль у міському Палаці культури

Посилання на статті після прем’єри:
https://www.visnyk.poltava.ua/articles/1389191544/
https://kolo.poltava.ua/2014/01/03/rezhiser...lisi-interv’yu/
https://kolo.poltava.ua/2013/12/26/rezhiser...svatannya-foto/
https://www.misto-tv.poltava.ua/news/15964/


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top