П’ятниця, 19 квітня 2024
Події

Нерест розпочався, а рибою продовжують торгувати

Нерест розпочався, а рибою продовжують торгувати

Як ми раніше повідомляли, з 1 квітня почався нерест. Про перші результати роботи Кіровоградрибоохорони за першу декаду заборони вилову риби ми говоримо із заступником начальника установи Тетяною Ціленко.


Ми заздалегідь готувалися до нересту і діємо відповідно до Плану спільних заходів Кіровоградрибоохорони, УМВС та Держекоінспекції по охороні рибних запасів та боротьбі з браконьєрством під час нерестової заборони. Є перші результати. Вранці 2 квітня під час проведення спільного з працівниками Світловодської міліції рейду на ринках Світловодська та Власівки виявлено факти порушення правил торгівлі на ринках (ст. 159 Кодексу України про адмінпорушення). Вилучено 47,1 кг риби, в т.ч. 31,8 кг карася, 6,6 кг ляща, 3,2 кг коропа та 5,5 кг окуня, складено 3 протоколи про адмінпорушення, які направлено до виконкомів Власівської селищної ради та Світловодської міськради для притягнення правопорушників до адміністративної відповідальності.

А як же так? Правилами торгівлі, затвердженими Світловодською міськрадою, продаж риби під час нересту заборонено.

Вказані Правила прийняті лише у Світловодську і слідкувати за їх виконанням компетенція місцевої міліції. Але ми підтримуємо рішення міської влади про закриття на ринку "Світанок" рибного павільйону на період нересту. Так же як і напівпідпільних торгових рядів копченої риби, що за парканом "Світанку". Переконана, що левова частина цієї риби придбана незаконно.

Але ж торгівля продовжується!

На жаль, це так. Але торгують не з прилавків, а із закритих сумок. Ми ж не маємо права обшукувати громадян. Це знову ж таки у компетенції міліції.

Це перекупники, на кримінальному жаргоні "бариги". А як же з браконьєрами?

Риба ще не пішла на нерест, холодно. Браконьєри очікують масового нересту, хоч перших уже спіймано. Нашими інспекторами складено 5 адміпротоколів за порушення правил рибальства. Долю порушників вирішить суд, куди направлені матеріали. Але штрафи мізерні! 34 грн. це насмішка, але так встановлено державою.

А з приводу "браконьєрських гнізд" на плавнях, що скажете?

Частину їх ми вже ліквідували. І як тільки вода підніметься, ми з цією проблемою впораємося. Зараз на автомобілі до них по сухому не дістатися, а для човна мілина.

Наші читачі запитують, де на нижньому б’єфі можна в період нересту рибачити на спінінг, блешню, джиг?

Ніде. І це не забаганка Рибоохорони. Правилами любительського рибальства біля Світловодська визначено лише одну дільницю, від пристані до яхт-клубу. Дві такі дільниці в районі, одна біля Андрусівського кар’єру, а друга біля бази "Зв’язківець" в Нагірному. А плавні і річище це природні нерестовища, де заборонена будь-яка риболовля цілорічно.

Від автора. ГО "Асоціація рибалок Світловодщини" вже другий рік добивається від Держкомітету рибного господарства України внесення змін до Правил любительського рибальства, затверджених ще у 1999 році. Внести ці зміни, а саме дозволити рибалити любителям у 500-метровій зоні по всій прибережній смузі, що відноситься до Світловодського району як на верхньому, так і на нижньому б’єфах водосховища, обіцяв чиновник цього відомства Сергій Прокопенко. Але до цього питання повернемося після нересту.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top