Вівторок, 23 квітня 2024
Свято

22 січня — День Соборності та Свободи України

22 січня — День Соборності та Свободи України
22 січня 2014 року о 14:00 у Світловодському міському Палаці культури відбудуться урочистості з нагоди відзначення Дня Соборності та Свободи України та 95-ї річниці проголошення Акту злуки. Запрошуються всі бажаючі. Таке оголошення розповсюдив оргвідділ міськвиконкому.


Ми взялися уточнити, які саме заходи планується провести. Керуючий справами міськвиконкому Вадим Туманов розповів, що цього року урочистості вирішено провести у Палаці культури.

О 12:00 у фойє головного осередку культури буде організовано "круглий стіл" — "Національна єдність та громадська злагода: історичні та сучасні аспекти". До розмови запрошуються депутати міської ради та громадські діячі міста. Головувати за "круглим столом" буде перший заступник міського голови Юрій Лукинський.

Директор Палацу культури Лариса Ляшенко повідомила про те, що творчі колективи готують святковий концерт з 17 номерів. Перед зібранням будуть співати "Голубка", "Сударушка", "НІКО", Наталя Сандрак, Юрій Лучка, Наталія Яцина, Тімур Кулієв, учні музичної школи №1. А вітати світловодців зі святом доручено секретарю міської ради Зінаїді Климчук. Початок концерту о 14:00.

На покладання квітів до погруддя Тараса Шевченка делегують кілька людей під час концерту.


Наша довідка:

День Соборності — свято України, що відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту воззєднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День соборності відзначався з 1999 року.

Свято встановлено в Україні "…враховуючи велике політичне та історичне значення обєднання Української Народної Республіки іЗахідноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…" згідно з Указом Президента України "Про День соборності України" від 21 січня 1999 року №42/99[1].

У цей день також прийнято згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 р. — прийняття IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР.

30 грудня 2011 року указом Президента України Віктора Януковича День соборності на офіційному рівні було скасовано, натомість встановлено "День Соборності та Свободи України"

30 грудня 2011 року Президент України Віктор Янукович видав указ, яким скасував указ президента Віктора Ющенка 2005 року про встановлення Дня Свободи 22 листопада (присвяченого подіям Помаранчевої революції), та указ президента Леоніда Кучми 1999 року про встановлення Дня соборності України 22 січня, водночас з оголошенням 22 січня Днем Соборності та Свободи України. Відтак, офіційно 22 січня в Україні відзначають саме День Соборності та Свободи України.

ВікіпедіЯ

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top