Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
ТОП-новини Надзвичайні пригоди

Трагедія у Світловодську — загинуло молоде подружжя

Трагедія у Світловодську — загинуло молоде подружжя
Ранком 16 грудня до Служби порятунку "101" у Світловодську зателефонував стривожений чоловік, який просив відкрити вхідні залізні двері квартири у будинку №100 по вулиці 9 Січня, оскільки ні син, ні невістка, які там проживають, не відповідали на телефонні дзвінки і не реагували на стук у двері.
^ Реклама ^

Як повідомив нашому виданню начальник Світловодського міськрайвідділу У ДСНС України у Кіровоградській області Ярослав Любецький, на місце негайно виїхала група рятувальників, яка за допомогою автогену зрізала петлі дверей і зайшла до приміщення квартири. Перед ними відкрилася страшна картина. Власник квартири Л. лежав в коридорі, його 25-річна дружина — перед дверима кімнати без ознак життя.

Огляд квартири виявив заборонений до користування газовий прилад — безвитяжну колонку "Росіянка". Рятувальники викликали спеціалістів Управління газового господарства.

Розповідає начальник Управління експлуатації газового господарства Володимир Шаповал:

Володимир ШаповалВолодимир Шаповал"Коли ми приїхали на місце трагедії, наші прилади вже не показували наявність у квартирі чадного газу, це цілком зрозуміло, бо двері були відкриті тривалий час. Але бездимохідна газова колонка "Росіянка" була у наявності, що спонукало нас відключити газопостачання повністю. Ми опломбували ввідний кран.

Оскільки власник квартири загинув, ми не можемо встановити точно, коли її було встановлено. Документально підтверджено, що 2011 року переоформлявся особовий рахунок з колишнього власника квартири на нього, зареєстрована була одна газова плита. З власником квартири було укладено угоду на газопостачання і проведено інструктаж. Цього року приватна фірма встановила в квартирі газовий лічильник, наш майстер його опломбував, провів інструктаж. В результаті огляду трубопроводу, ми дійшли висновку, що підключення газової колонки було виконано недавно через "трійник", пакування зовсім свіже.

Я щиро співчуваю рідним загиблих. Ще немає результатів судово-медичної експертизи і причина смерті не встановлена. Ми лише можемо припустити отруєння чадним газом. Але не можу не попередити користувачів газу про небезпеку.

Немає жодного нормативного документа на безвитяжну колонку "Росіянка". У паспорті написано, що даний газовий прилад короткочасної дії — не більше 5 хвилин — для тимчасового підігріву води для миття посуду, а не для ванни.

Ви повинні розуміти, що горить не сам газ, а суміш природного газу і повітря. На 1 кубометр газу, потрібно 10 кубометрів повітря. Повітря з приміщення забирається, натомість воно заповнюється чадним газом, який не має ні запаху, ні кольору. За 5 хвилин роботи приладу, можливо, не буде смертельно небезпечної концентрації, але люди порушують цю норму і включають колонку на 20-30 хвилин, щоб підігріти воду для ванної. Створюється справжня газова камера в квартирі. Вдихнути чадний газ 3-4 рази достатньо, щоб втратити свідомість. Людина не встигає дійти навіть до колонки, щоб її виключити.

Кілька років тому у нас сталося 7 смертельних випадків через користування безвитяжними газовими колонками. Ми добре попрацювали і за півтора року відключили газ там, де були встановлені майже 1000 таких колонок. Значна частина людей після цих жорстких заходів, замовила проектну документацію і встановила турбіровані, димохідні колонки. Але, на превеликий жаль, частина людей, повторно включила собі ці небезпечні прилади.

Ситуація ускладнюється тим, що у житлах стоять пластикові вікна, які щільно закриваються і не мають маленьких кватирок, як це було раніше. У кожної господині була відкрита на кухні кватирка! А тепла, сира погода, нестійкий атмосферний тиск призводять до того, що димові вентиляційні канали працюють на грані можливого.

Тож, хочу ще раз донести до користувачів газу думку, що безвитяжними газовими приладами користуватися не можна!"


Трагедія у Світловодську — загинуло молоде подружжя

Трагедія у Світловодську — загинуло молоде подружжя

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top