Четвер, 18 квітня 2024
Влада

На засіданні Громадської ради у Світловодську — найболючіші питання городян Новина з фото

На засіданні Громадської ради у Світловодську — найболючіші питання городян
Питання, винесені до порядку денного Громадської ради при міськвиконкомі (голова Надія Мальцева) 21 листопада, навіть кожне окремо — системи автономного опалення у квартирах, пільгові перевезення пасажирів, реформування ЖЕКів, — являють собою інтерес насущний для питомої частини городян.


Спочатку, як і планувалось, люди зібрались у "депутатській кімнаті" адмінбудинку. Але вже за декілька хвилин до початку стало зрозуміло — всі там не помістяться. Відтак і було вирішено переміститись до більш просторої сесійної зали, куди невдовзі прийшов і міський голова Юрій Котенко.

Отже, перше питання — Про виконання рішення сесії міської ради №1587 від 27.04.2010 року щодо списання штучних боргів населення СП ТОВ "Світловодськпобут".

Нагадаємо, перед тим, як зануритись у вир тогорічних президентських та місцевих виборчих перегонів, вищеназвана сесія міськради ухвалила, як дехто вважає, популістське рішення — легалізувати системи автономного опалення (АО) у квартирах, що були встановлені до травня 2010 року, відмінити нарахування таким квартирам за користування централізованим опаленням (ЦО), від якого вони від’єдналися і скасувати вже нараховані суми. Адже мешканці переважної більшості цих квартир, через кількарічну бездіяльність так званої Міжвідомчої комісії, до компетенції якої належала видача дозволів на відключення від ЦО, відключилися самовільно, установивши АО.

Натомість СП ТОВ "Світловодськпобут", не маючи документальних офіційних підтверджень цих самих відключень просто не мав юридичного права не нараховувати таким квартирам плату за ЦО. Відтак борги таких "самостійників" почали сягати по кілька тисяч гривень. Росла соціальна напруга, яка, у гонитві за електоральними симпатіями, і була "розряджена" квітневою 2010 року сесією міськради.

Понад 500 "самовільників" перестали такими бути, легалізувавши свої квартирні системи АО. А от 14 із них, в силу різних причин, "проскочити" не встигли. Їхні права (а також право інших громадян-мешканців квартир на відключення від ЦО) захищає член ГР, голова ГО "Громадський захист" Людмила Павловська…

На засіданні Громадської ради у Світловодську — найболючіші питання городян
Павловська про незаконність дій "Світловодськпобуту"

Тож, з промовою до присутніх звернувся начальник юридичного відділу "Світловодськпобуту" Андрій Петров. На сьогоднішній день, сказав він, для отих 14- ох квартир (що не встигли "проскочити"), а також для інших самовільників, що відключилися від ЦО після травня 10-го року, у цього теплопостачального підприємства немає юридичних підстав відміняти нарахування за ЦО і списувати вже нараховані суми. Адже рішення №172, яке виніс Антимонопольний комітет України на початку поточного року, яке забороняє "Світловодськпобуту" здійснювати подібні нарахування і зобов’язав здійснити перерахунок вже нарахованого, рішенням Вищого Господарського суду від 4 листопада поточного року відмінено.

На засіданні Громадської ради у Світловодську — найболючіші питання городян
Петров про законність дій "Світловодськпобуту"

А ще раніше — в 2011 році — набуло чинності рішення №19 АМКУ, яке також зобов’язувало "Світловодськпобут" здійснити перерахунки своїх нарахувань по "спірним" квартирам. Штрафи за невиконання таких рішень сягають 20% річного обороту підприємства. Тож не виконувати ці рішення було би для нього вкрай збитковим, підкреслив Петров.

Тепер же у "Світловодськпобуту" на руках є оте рішення Вищого Господарського суду, яке, за словами юриста, все розставило на свої місця. Ваги теплопостачальникам додає також і роз’яснення Вищого Спеціалізованого суду України по цивільних і кримінальних справах, де вказано, що питання відключення від мереж ЦО регулюється Правилами надання послуг надання ЦО, що затверджені Постановою Кабміну від 21.07.2005 р. №130, які з метою захисту усіх мешканців багатоквартирного будинку передбачають відключення від мереж ЦО тільки усім будинком.

І така практика, сказав на завершення своєї промови Петров, не є практикою одного лише "Світловодськпобуту" — судові розгляди (аж до Верховного суду України) з аналогічних питань по всій Україні засвідчують не скасування нарахувань за ЦО для осіб, що самовільно від нього відключилися. І більш того — в багатьох випадках зобов’язують "самовільників" знову підключити свої квартири до ЦО. На що Павловська у своїй емоційній промові заперечила Петрову — в Україні немає жодного законодавчого акту, який би забороняв встановлення АО в окремо взятих квартирах. Нагадавши при цьому, що, окрім українських судів, є ще й суд Європейський…

Своєрідний підсумок щодо цього питання підбив мер. Він дав доручення присутньому на засіданні голові профільної депутатської комісії Євгенові Кармаліті зібрати своїх "комісарів" і обговорити дану тему всесторонньо і внести її до порядку денного найближчої сесії міськради. Бо надалі, підкреслив Котенко, міська влада не може продовжувати своєю бездіяльністю ганьбити свого президента з його соціальними ініціативами.

Що ж до питання №2 — про проблематику пільгових пасажирських автоперевезень по місту, то тут, по суті, повторилось сказане на трьохсторонньому засіданні влади, ГР і перевізників.

По третьому (ЖЕКівському) питанню заступник міського голови з комунальних питань Олександр Сич вже вкотре розповів, що на базі п’яти ЖЕКів створено два комунальні підприємства — "Житлосервіс-2012" та "Житлосвіт-2012" та два приватних ТОВ "Сервіспромексперт" та "ЯРК-комфорт". Головною метою такої реорганізації, за його словами, було покращення надання послуг мешканцям багатоквартирних будинків та зменшення витрат з цим пов’язаних. Що-небудь конкретно говорити поки що зарано з причини не повного закінчення реформування і тому, що новоутворені підприємства не пропрацювали ще й року…

До певної конкретики вдався наступний оратор — директор "Житлосервісу-2012", вже згадуваний Кармаліта. Він зокрема повідомив, що його підприємство, яке позбулося "ненависних" для обивателів управлінців (було 26 стало 10) та перейшовши до спрощеної системи оподаткування, вперше за останні 15 років (мається на увазі термін, який він очолював ЖЕК №2) його підприємство з часу створення півроку тому спрацювало без накопичення боргів. Що дозволяє говорити про те, що таке реформування має свої позитивні наслідки.

На засіданні Громадської ради у Світловодську — найболючіші питання городян
Кармаліта випромінював позитив

…І під цим питання міський голова підвів свою риску. Він пригадав, як два роки тому під оплески переповненої концертної зали міського Палацу культури розпочиналася комунальна реформа. Але захворів мер відразу. І реформа захворіла.

Провину за це він покладає на тодішнє очільництво Кіровоградської ОДА, яка, вкупі із тутешніми олігархами із котеджів, "забила його, як мамонта". Від того-то і застопорилася реформа.

Та все ж, продовжив мер, просування вперед, хоч і уповільнене, все ж відмічається — один лиш перехід у оподаткуванні нових КП з 20% ПДВ до 5% спрощеної системи дорогого вартує. Але от якість послуг, дійсно, залишає бажати кращого. Але для цього покращення, визнав Котенко, не уникнути підвищення розміру квартплати, яка не переглядалася багато років — за які значно зросли і розміри мінімальної зарплати, і енергоносіїв, і тому подібне.

На засіданні Громадської ради у Світловодську — найболючіші питання городян
"Забитий, як мамонт" Котенко підводить риску під обговоренням

Тариф, якщо ми прагнемо кращого комунального обслуговування, має бути переглянутим. Навіть всупереч президентському лозунгові "Назустріч людям", не убоявся сказати голова.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top