Вівторок, 23 квітня 2024
Події

Цьогоріч "роздавати" субсидії стало важче, та соцзахист справляється

Олена БалюкОлена БалюкЗ початком опалювального сезону, який, нехай із скрипом, та все ж розпочався у Світловодську, настала гаряча пора і в міському управлінні праці та соціального захисту населення (УПСЗН) в царині оформлення житлових субсидій тій частині наших земляків, яка через занизькі свої доходи не здатна самотужки сплачувати "комуналку".
Таких сімей, говорить начальниця УПСЗН Олена Балюк, з якою ми поспілкувались щодо цьогорічної субсидіарної роботи її управління, очікується на рівні минулого року.


— Остаточний результат, — говорить Балюк, — ми знатимемо у грудні. Але, у порівнянні із сезоном 2012-13 років, коли житлових субсидій було нараховано 5882 сім’ям, гадаємо, значних коливань не станеться. І Світловодськ знов, у порівнянні з іншими регіонами Кіровоградської області, буде лідером по кількості оформлених субсидій.

— Це, що ж виходить: у Світловодську проживає найзлиденніше в області населення, чи може у нас найвищі комунальні тарифи?

— Ані перше, ані друге. І по рівню середньої зарплати, і по вартості комунальних послуг Світловодськ перебуває десь у середині списку населених пунктів Кіровоградщини. Просто, значний відсоток світловодців проживає у багатоквартирних будинках (а не у приватному секторі — як це в інших регіонах області), а відтак для обігріву свого житла користується централізованим опаленням, тариф на яке, як відомо, є найбільшим з усіх інших тарифів за комунальні послуги.

Сюди також треба додати чи не найбільший відсоток в області непрацездатного населення. А ще я хочу віддати належне сумлінності і працьовитості працівників нашого управління, які, завдяки також, і вашій газеті, проводять кваліфіковану роз’яснювальну роботу щодо оформлення житлових субсидій.

— Пригадується, минулого року ви розповідали, що цієї гарячої для вас пори року УПСЗН для обробки документальної інформації дуже допомагали "рекрути", яких вам надавав міськрайонний Центр зайнятості населення. Які стосунки із "біржею" цього року? Особливо — на тлі "паралізації" в роботі казначейської служби.

— Так, дійсно, період оформлення зимових субсидій для нашого управління справжня гаряча пора. Адже восени на п’ятеро наших спеціалістів, які займаються оформленням житлових субсидій, щодня припадає по 30-35 претендентів на їх отримання. Тому у попередні роки ми залюбки прислуговувались допоміжними кадрами, які нам надавав Центр зайнятості населення. Але з січня поточного року набули чинності зміни до Закону України "Про зайнятість населення", які полягають у співфінансуванні по оплаті праці таким працівникам. Тобто, якщо раніше їхню роботу повністю оплачувала держава, то з цього року 50% мають сплачувати установи соцзахисту, інші 50% — центри зайнятості. Відтак, в силу обмеженості бюджетного фінансування, а особливо на фоні перебоїв у роботі казначейських установ, наше управління не змогло собі дозволити такої "розкоші".

Але вихід було знайдено! Нам було виділено по два допоміжних працівника Територіальним центром з надання допомоги одиноким та непрацездатним громадянам (директор Юрій Павлов) і міським Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (начальник Світлана Філіпчук).

А ще, користуючись нагодою, хочу подякувати голову правління ВАТ "Світловодське АТП №13507" Юрія Богдана, керівника ТОВ "Світ-Автолегіон" Володимира Сергєєва за спонсорську допомогу, завдяки якій наше управління повністю забезпечено бланками заяв та декларацій про доходи, заповнення яких необхідне претендентам на отримання житлових субсидій. Також ми вдячні директорові Світловодської друкарні Віталію Сафошину за розуміння і допомогу у непростий поточний момент.

Тож у переддень Дня працівників соціальної сфери, який відзначається першої неділі листопада, хочу привітати усіх своїх колег із нашим професійним святом і побажати їм всіляких гараздів і міцного здоров’я! А наших підопічних — запевнити, що ми за будь-яких обставин та будь-якої пори року будемо і надалі належно забезпечувати їхній соціальний захист!

Віталій Асауленко
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top