Вівторок, 19 березня 2024
Влада

Довгограюча XLIV сесія. Обранці одностайно ліквідували ЖЕКи Новина з фото

Довгограюча XLIV сесія. Обранці одностайно ліквідували ЖЕКиЛипнева, 44-та, сесія міськради, яка пройшла у сесійній залі "білого дому" 23 числа, тривала трішки більше двох годин.
Хоча й інші сесії тривають приблизно стільки ж, але на цій деякі питання порядку денного обговорювались настільки довго і нудно, що "візуально" складалось враження, що "скоро й сонце сяде".


Хоча розпочиналось все бадьоро — швиденько і в "цілому" узгодили бюджетно-фінансові питання та питання соціально-економічного розвитку. На диво швидко "проскочило" і питання про ліквідацію ЖЕКів, яке було розбито на п’ять підпунктів (по їхній кількості): про ліквідацію житлово-експлуатаційної контори №1; про ліквідацію житлово-експлуатаційної контори №2 і так далі. Але обранці, аби не розглядати кожну ліквідацію окремо, проголосували за ліквідацію усіх п’яти ЖЕКів гамузом. Так, що заступник міського голови з комунальних питань Олександр Сич, який озвучував це питання з сесійної трибуни, затримався за нею щонайбільше на пару хвилин. Безумовно, причина такої оперативності — попередня підготовча робота депутатських комісій. Та все одно, якось буденно, наче аркушик з відривного календаря з днем, що минув, було вирвано цілу епоху в історії міста…

Довгограюча XLIV сесія. Обранці одностайно ліквідували ЖЕКи
Ось так, не проронивши й сльозинки, обранці одностайно ліквідували ЖЕКи

Зате, на перший погляд нескладне питання — Про затвердження Положення про порядок врегулювання питань самочинного будівництва у Світловодську — обговорювали хвилин з 15. Приводом для дискусій став склад комісії, яка має регулювати це саме питання. До її складу, повідомив Сич пропонується, окрім представників архітектури, ЖКГ, пожежників, власників інженерних мереж, юстиції, правоохоронців, санітарної служби, ввести ще й кількох міськдепів. А навіщо, заперечили деякі з них — є Положення, яким визначається, де самовільне будівництво, а де ні, є фахівці, які будуть компетентно користуватися цим Положенням. Натомість не виключається, що чимало обранців якраз і мають на теренах міста чимало об’єктів (або "бонусний" інтерес від цих об’єктів), які сміливо можна віднести до самовільного будівництва. Відтак, зазначали противники міськдепівського введення, на ефективну роботу такої комісії не варто й сподіватись. Врешті Положення було затверджено із доповненнями у вигляді обранців як членів комісії…

Ще довше тривала дискусія щодо Правил розміщення зовнішньої реклами у місті, точніше буде сказати — щодо такси за квадратний метр рекламної площі. Головний міський архітектор Сергій Батяшов, як основний розробник цих Правил, запропонував цю таксу прив’язати до трьох відсотків від мінімальної зарплати плюс відповідні коефіцієнти від величини рекламної площі. З чим не погодився Костянтин Каспров (фракція Партії регіонів) — за такого підходу, сказав він, вартість рекламної площі у Світловодську стане удвічі більшою, аніж у сусідньому Кременчуці (в основному, саме кременчужани й "світяться" на тутешніх біґбордах). І вони (кременчужани), стикнувшись з такою дорожнечею рекламного метру, попросту згорнуть у місті свою діяльність, позбавивши таким чином міський бюджет далеко не зайвих пару сотень тисяч гривень на рік. Щоб цього не сталося, він запропонував більш щадну формулу — розмір оплати прив’язати не до мінімальної зарплати, а до двох неоподаткованих мінімумів.

Довгограюча XLIV сесія. Обранці одностайно ліквідували ЖЕКи
Каспров за розумну вартість рекламного метру

Його підтримав Сич, який сказав, що ця формула більш стабільна — на відміну від мінімальної зарплати, величина якої лише у поточному році двічі зазнавала змін. А от Людмила Безрукава (фракція ВО "Батьківщина") закинула Каспрову, що той, як власник кількох біґбордів, відстоює передовсім особистий корисливий інтерес — щоб платити менше. На що останній заявив, що у Світловодську налічується щонайменше 70 об’єктів зовнішньої реклами, серед яких йому належать лише шість. Так, що економія тут мінімальна, а от кременчужани — втечуть, ще раз повторив він… Хтось слівце мовив на підтримку Безрукавої, хтось — на підтримку Каспрова. В результаті тривалої дискусії ані батяшовські, ані каспровські пропозиції, більшості голосів не набрали. Питання "пішло" на доопрацювання.

З не меншою тривалістю пройшли і відповіді на депутатські запити. Так комуніст Володимир Дехтяренко вже котру сесію поспіль почав вимагати поновлення дротового радіомовлення на Власівці. Аргументи виконкомівського "відповідача" про те, що "Укртелеком" не поновлює пошкоджені лінії дротового радіо, вважаючи його — в епоху інтернету і ФМ-радіо — пережитком минулого, міськдепа не задовольнили, і він відмовився зняти це питання з контролю і, посилаючись на нещодавнє рішення Кабміну про "подовження життя" дротового радіо, прочитав кількахвилинну "лекцію" про доступність цього самого радіо для простих людей і про його незамінність як оперативного оповісника про те чи інше стихійне лихо або якусь іншу позаштатну ситуацію…

Довгограюча XLIV сесія. Обранці одностайно ліквідували ЖЕКи
Дехтяренко переконаний, що дротове радіо ще послужить людям

Не менше часу за Дехтяренка свій запит відстоює "регіоналка" Любов Чекаленко. Але охоплює він інтереси значно більшої, ніж дехтяренківський запит, кількості городян — майже все Табурище… Ще у минулому році вона висунула пропозицію щодо надання Світловодську (точніше, його нижній частині — через її регулярні підтоплення) статусу зони екологічного лиха. Рішення про присвоєння такого статусу, який дає території значні преференції і додаткові кошти із держбюджету, приймаються на столичному рівні. Виконуючи цей запит, тутешні чиновники вже направили на адресу Кабміну і Верховної Ради кілька листів із відповідними обґрунтуваннями. На що отримали стільки ж формальних відповідей… Не листи слати треба, дорікнула виконкомівцям Чекаленко — самим туди їхати треба і особисто зустрічатися і з нашим нардепом Олександром Єдіним, і з головами відповідних парламентських комісій, і з профільними міністрами. Лиш тоді варто чекати на позитивні зрушення, які істотно мають полегшити життя щонайменше 11 тисяч світловодців, емоційно наголосила депутатка. Відтак, до наступної сесії виконкомівці мають заворушитись аби надати більш-менш позитивну відповідь авторитетній обраниці Чекаленко, яка пригрозила, що у разі продовження пасивного очікування з боку місцевих посадовців вона порушить питання про професійну відповідність декотрих із них.

Довгограюча XLIV сесія. Обранці одностайно ліквідували ЖЕКи
Чекаленко прагне допомогти Табурищу

Також на наступній сесії Іван Маліновський (фракція Народної партії), "батьківщинівка" Надія Прасол, яких підтримав депутат облради Сергій Яременко, мають отримати більш-менш чітку відповідь щодо недостатньої і повільної ліквідації (рішення прийнято на попередній сесії у червні) МАФів (малих архітектурних форм), що "заплямували" себе цілодобовою торгівлею алкоголем, через що перетворились на такі собі "маліни", де вдень і вночі дудлять спиртне і гримить репняк та блатняк… Вирішено активізувати роботу відповідної депутатсько-виконкомівської комісії. І на вересневій сесії заслухати її висновки. Саме на вересневій, бо у серпні сесії не буде — на цей місяць (як і у травні поточного року) обранці оголосили собі канікули.

Довгограюча XLIV сесія. Обранці одностайно ліквідували ЖЕКи

Довгограюча XLIV сесія. Обранці одностайно ліквідували ЖЕКи

Довгограюча XLIV сесія. Обранці одностайно ліквідували ЖЕКи
Маліновський, Прасол і Яременко не задоволені темпами ліквідації "гадючників"

Віталій Асауленко
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top