Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Події

Від старого до малого. Гроші мамочок на салют не витрачалися

Тетяна Корягіна запевняє, що всі соцвиплати у поточному місяці  виплаченіТетяна Корягіна запевняє, що всі соцвиплати у поточному місяці виплаченіУ цьому місяці мамочки, які отримують поточні щомісячні виплати, пов’язані із народженням дитини, чекали цих самих виплат аж надто довго.
Причину обурені жіночки шукали недовго — у їхньому середовищі зароїлась версія про те, що їхні гроші було використано на грандіозний феєрверк на Бульварному узвозі під час святкування Дня перемоги… Чи так це насправді, спитали ми у заступниці начальника міського управління праці і соціального захисту населення (УПСЗН) Тетяни Корягіної.
^ Реклама ^

Така інформація, безапеляційно заявила вона у відповідь, аніскілечки не відповідає дійсності. Соціальні виплати і гроші на розваги — абсолютно не поєднані між собою статті видатків (спонсором 5-хвилинного феєрверку на фонтані було ТОВ "Гермес-Трейдінґ" — про що під час гулянь кілька разів повторювали ведучі зі сцени, прим. авт.). А от істинна причина затримки, за словами Корягіної, у надто тривалих вихідних, пов’язаних із Першотравнево-Великодньо-Переможними святами — через що фінансові установи просто фізично були не в змозі вчасно "перекидати" туди-сюди гроші, у тому числі і для мамочок. Хоча для причетних в тій чи іншій мірі до ІІ Світової війни було зроблено виняток. Як повідомила заступниця начальника УПСЗН, інваліди війни І, ІІ, ІІІ груп та колишні малолітні в’язні концтаборів та інших місць примусового утримання, визнані інвалідами, одноразово у переддень 9 травня отримали по 2415, 2110, 1895 гривень відповідно до групи інвалідності. Учасники бойових дій отримали по 745 гривень. Членам сімей загиблих та дружинам (чоловікам) померлих інвалідів війни, учасників бойових дій, війни та нацистських переслідувань виплачено по 375 гривень. Учасникам війни та колишнім в’язням концтаборів, гетто, інших місць примусового утримання, а також дітям партизанів, підпільників, що кували Перемогу у тилу націонал-соціалістичного ворога по 135 гривень. А от особи, які мають особливі заслуги отримали по 2415 гривень.

Всього ж, згідно офіційних даних світловодського УПСЗН, цьогоріч такі одноразові допомоги отримали 2210 світловодців на загальну суму 1,2 мільйона гривень. Серед них: 150 інвалідів війни — 362,3 тис. грн.; 71 інвалід війни ІІ групи — 149,8 тис. грн.; 40 інвалідів війни ІІІ групи — 75,8 тис. грн.; 319 учасників бойових дій — 238 тис. грн.; 448 членів сімей загиблих — 167,6 тис. грн.; 1182 учасника війни — 159,6 тис. грн… Всі перелічені виплати перераховані на особові рахунки отримувачів допомоги, підсумувала Корягіна, втім, як квітневі виплати світловодським мамочкам.

Інна Попович пильно стежить, куди витрачають мамочки свої соцвиплатиІнна Попович пильно стежить, куди витрачають мамочки свої соцвиплатиДо речі, щодо мамочок… Наступна наша співрозмовниця, інспекторка цього ж управління Інна Попович, до обов’язків якої входить контроль за тим щоби ці "мамочкині" виплати витрачалися на саме на діточок, стверджує, що не завжди робиться це саме так — є такі матері, які свої соцвиплати, пов’язані з народженням дитини, не поспішають витрачати на своє потомство. Особливо це стосується панянок, схильних до алко, — та нарковживань. Та про це трохи згодом. Спочатку — про сам контроль… Він здійснюється силами як самого управління соцзахисту, так і колегіально у складі комісії із представників управління сім’ї та молоді, служби у справах дітей та органів опіки. На сьогоднішній день у сфері професійного інтересу цих служб знаходяться 406 мамочок, які отримують щомісячні соціальні виплати по народженню дитини. Таким чином, зазначає Попович, від початку поточного року було здійснено 40 перевірок безпосередньо силами УПСЗН та 7 перевірок спільно із переліченими вище службами. (Перевірки здійснюються як у вибірковому порядку, так і у разі надходження тривожного сигналу, так би мовити, зі сторони)… Кричущих порушень, за словами нашої співрозмовниці, не виявлено — перевірені мамочки сумлінно витрачають соцдопомогу за її прямим призначенням.

— А як ви визначаєте: за призначенням, чи ні вона витрачається? — поцікавилися ми.

— Визначаємо візуально. Адже навіть неозброєним оком видно, коли за дитиною доглядають — вона і чепурненька, і ліжечко чистеньке, і іграшок вдосталь. Але, коли від мамочки тхне спиртним, в умивальнику — купа намитого посуду, а сама дитинка надривається від плачу посеред брудного ганчір’я… То це дає привід до нашого втручання.

— І наскільки воно дієве?

— Для початку призупиняється виплата допомоги. Максимальний термін її призупинення — півроку. При цьому перевірки адреси, що знаходиться у так би мовити зоні ризику, стають регулярними. Якщо змін на краще не видно, а ще гірше — умови догляду за немовлям погіршились, тоді ми виносимо рішення про позбавлення таких горе-батьків батьківських прав. Але до подібних крайнощів, як правило, не доходить — за місяць-другий такі мамочки виправляються і самі наполегливо запрошують до себе соцінспекторів, які би зафіксували їхнє виправлення і поновили соцвиплати.

А ще за належним утриманням дитини пильно стежать дільничні лікарі-педіатри, до обов’язків яких входить догляд за її здоров’ям як на особистому прийомі, так і відвідуючи діточок за місцем їхнього проживання. Між іншим, замітила Попович, підставою для призупинення "дитячих" може бути і регулярне ігнорування мамочками планових обстежень своїх чад у дитячій поліклініці.

Віталій Асауленко
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top