Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Влада ТРК ''Веселка''

XLIІ сесія за базар в атвєтє Новина з фото Новина з відео

XLIІ сесія за базар в атвєтєІ знов, як і на попередній, березневій, сесії міськради, так і на 42-й, що відбулася 23 квітня, найбільш тривалим і дискусійним виявилось питання щодо прийняття (чи не прийняття) Програми реконструкції торговельної дільниці, що належить Комунальному підприємству "Комбінат комунальних послуг" (КП ККП), а простіше кажучи, — ринку на Обеліску, що зветься "Світанок".
^ Реклама ^

Нагадаємо, на попередній сесії, цю Програму, запропоновану властями, не сприйняла значна кількість обранців (головно, від опозиційної фракції ВО "Батьківщина). Проти її реалізації виступили також підприємці, зайняті безпосередньо торгівлею на цьому ринку. Перших не влаштовувала система фінансування даної реконструкції, яка передбачає 50% коштів з місцевого бюджету (при наших-то бюджетних злиднях, наголошували опозиціонери). Других — лякали інші 50% фінансування — кошти інвесторів. Це, на їхнє переконання, призведе до концентрації торгівлі на ринку в руках вузького кола наближених до влади багатіїв, що, у свою чергу, позбавить роботи значну кількість "світанковців". Тоді виснажливе обговорення призвело до того, що це питання було відправлено на доопрацювання.

І ось — наступна сесія… Як завжди на її початку уточнили бюджет, де зокрема підтримали пропозицію фінансового управління направити значну частину додаткової дотації з держбюджету у розмірі 1,4 мільйона гривень на зарплату бюджетникам, а решту — на сплату за спожиті бюджетними установами енергоносії. Також, у площині бюджетних питань, "батьківщинівка" і водночас освітянка Надія Прасол внесла пропозицію залучати до роботи депутатської комісії з планово-бюджетних питань (голова Любов Чекаленко, фракція Партії регіонів) і представників освіти. Бо якось несправедливо виходить, дорікнула вона, що світловодські школярі, регулярно перемагаючи на обласних і всеукраїнських предметних олімпіадах, не мають жодної підтримки з боку міського бюджету, на відміну від юних спортсменів — всі витрати дітей, що прославляють рідне місто своїми знаннями, лягають виключно на батьківські гаманці… Не маючи нічого проти підтримки юних футболістів, боксерів тощо, депутатка закликала не забувати і про юних інтелектуалів.

Потім в "цілому" у більш-менш затишних умовах було затверджено і кілька господарчо-комунальних питань. Але після того, як на сесійну трибуну заступила начальниця управління економіки Наталя Гаврилюк з доопрацьованою "світанковою" Програмою, від затишшя не лишилось і сліду.

XLIІ сесія за базар в атвєтє
Гаврилюк репрезентує доопрацьовану "світанкову" Програму

Як і очікувалось, головним опонентом виступила фракція "Батьківщини". За винятком, хіба що, Юрія Сап’янова, який заявив, що голосуватиме за Програму (він і на минулій сесії її підтримував), якщо будуть чіткі гарантії того, що опісля реконструкції доступ до торгівлі на ринку, окрім бариг-перекупників, матимуть також і прості селяни з вирощеними власноруч врожаями.

Окрім нього, слово "за" Програму виголосив "регіонал" Олександр Ґубарєв. Її він назвав не зовсім досконалою — зокрема, у пункті "Умови реалізації кожного виду продовольчих товарів" він угледів таке собі узаконення реалізації риби, добутої у браконьєрський спосіб. А треба би, запропонував міськдеп, визначити, що обов’язковою умовою для реалізації риби має бути наявність документу про її походження, тобто, чи то вона у приватних та орендованих ставках вирощена, чи то браконьєрами на сітку зловлена. І хоча, за словами Ґубарєва, ця Програма містить ще чимало подібних хиб, її приймати треба, а їх (хиби) — виправляти по ходу її виконання…

XLIІ сесія за базар в атвєтє

XLIІ сесія за базар в атвєтє
Сап’янов і Ґубарєв прийняттю Програми не заперечують

Сукупно позицію опонентів Програми озвучив "батьківщинець" Микола Сопільняк. Він піддав сумніву дольову (50/50) участь у реалізації Програми, розрахованої на 2013-15 роки, коштів ККП і міського бюджету (згідно неї, щороку виділятиметься по 950 тис. грн.). Звідки у ККП стільки грошви завилось, запитав він, пригадавши, як протягом п’яти років цьому підприємству бракувало то палива, то мастила, щоб прибрати з однієї вулиці три повалених буревієм осокори. Та й бюджетні кошти доцільніше було витрачати на ремонт ліфтів, дахів тощо. Тому, заявив Сопільняк, "Батьківщина" голосуватиме "за", якщо кошти на "світанкову" реконструкцію вкладатимуть або інвестори, або самі підприємці, зайняті на ринку. А місцевий бюджет не дамо чіпати!..

XLIІ сесія за базар в атвєтє
Сопільняк озвучує позицію "Батьківщини"

Натомість Таїса Гончаренко зазначила, що і без усіх цих ринкових реконструкцій ціни на продукти харчування найвищі у Кіровоградській області. Ця дорожнеча, за її словами, так занепокоїла обласне керівництво, що воно звернулося до міського голови Юрія Котенка аби він у місячний термін роз’яснив йому про причини цієї ненормальності.
"Місяць минув, а я щось не чула про відповідь", — підмітила Гончаренко, додавши, що, перед тим, як схвалювати Програму, обранцям не зашкодило би поспілкуватися із своїми виборцями на тему: куди краще витрачати бюджетні кошти — на реконструкцію ринка чи таки на відновлення і ремонт тих же дахів, ліфтів, дворів…

XLIІ сесія за базар в атвєтє
Гончаренко цікавиться дорожнечею харчів у Світловодську

Колегу підтримав і Олексій Ґусєв (фракція Партії захисників Вітчизни), який хоче, щоб бюджетні кошти використовувались на відновлення тих же ліфтів, ніж на модернізацію торговельної площі "Світанку".

XLIІ сесія за базар в атвєтє
Ґусєву інтересно: чому "Світанок", а не ліфти та дахи його виборців

Ліфти, що так і "злітали" з вуст ораторів, неабияк насторожили головуючого Котенка. І він, не знімаючи "світанкової" теми, запросив на трибуну свого заступника з комунальних питань Олександра Сича аби той розповів чи все гаразд у місті з ліфтами…

А от голова фракції "Батьківщини" Сергій Волохов, хоча ліфти вже не чіпав, все ж виявився найзапеклішим критиком і "світанкової" Програми, і головних її поборників — "регіоналів". Спочатку він піддав сумніву саме визначення "інвестор" — у даному випадку доцільніше було би застосувати слово "кредитор", який, за його словами, протягом кількох років опісля реконструкції не сплачуватиме "місцеве". От тому-то, наголосив міськдеп, наближені якимось "боком" до влади люди за бюджетні кошти вже будують там для себе торговельні павільйони. Потім він дещо ненав’язливо запитав у Гаврилюк, чиї інтереси вона намагається лобіювати. Почувши відповідь, що нічиї, Волохов, який, окрім фракції у міськраді, очолює ще й високотехнологічне підприємство, запропонував розробити Програму переходу вуличного освітлення на живлення від сонячних батарей, яка також буде реалізовуватись за рахунок місцевого бюджету — точнісінько так, як це дозволяє собі робити на "Світанку" впливове у Світловодську будівельне підприємство, закінчив Волохов, кинувши погляд у бік "регіоналів".

XLIІ сесія за базар в атвєтє
Волохов проти монополізації влади за рахунок бюджетних коштів

А його однофракційник Віктор Курочка, з огляду на резонансність питання, запропонував провести поіменне голосування з послідуючим оприлюдненням у пресі прізвищ обранців, що голосували "за" і "проти". І все для того, заявив він, щоб йому особисто не було соромно дивитись своїм виборцям у вічі, відповідаючи на їхній докір: мовляв, куди ти, супостат, наші гроші подівав?.. Але тут "Батьківщина" виявилась у меншості — ані "регіонали", разом із головуючим Котенком та секретаркою міськради Зінаїдою Климчук, ані ще пара-трійко інших дрібних фракцій, не оцінили гідно шляхетний порив Курочки.

XLIІ сесія за базар в атвєтє
Курочка наполягає на поіменному голосуванні

У меншості прибічники полум’яної Юлії Тимошенко виявились і по голосуванню по "світанковій" Програмі безпосередньо — 11 "батьківщинців" і один "захисник Вітчизни" Ґусєв проти 28-ми інших міськдепів, присутніх на сесії. Програму прийнято.

Ще одним суттєвим питанням виявилось питання безоплатного забезпечення світловодців, що перебувають на обліку в міському управлінні праці і соцзахисту населення (УПСЗН), широко рекламованими телетюнерами Т2 для перегляду цифрового телебачення. Цей процес, за словами начальниці УПСЗН Олени Балюк протікає доволі кволо — проти 3054 заявок на ці пристрої, їх було отримано лише 605. Виходячи з цих реалій, Балюк попросила обранців підтримати звернення її управління до прем’єр-міністра Миколи Азарова аби той якимось чином посприяв вирішенню "тюнерного" питання. Обранці не відмовили "соціальникам" у цьому їхньому прагненні — підтримали.

XLIІ сесія за базар в атвєтє
Балюк, через міськдепів, звертається до Азарова

Серед депутатських запитів найбільш кумедним був запит Володимира Помазана (фракція "За Світловодськ"). Хоча для мешканців вулиці Пушкіна, від імені яких його озвучував міськдеп, він аніскілечки не кумедний — їх буквально "заїдають" понад сотні кіз в обійсті їхнього сусіда.

XLIІ сесія за базар в атвєтє
Помазан озвучує запит про шкоду від сотні кіз

Та Помазану заперечив Сопільняк, який заявив, що він знає про цю напасть — сукупно за ці порушення "козиний" хазяїн вже оштрафований на понад три тисячі гривень. Вичерпавши таким чином усі адміністративні важелі впливу. А під дію інших кодексів його діяння не підпадають — не стріляти ж по козам…

Стріляти-не стріляти, розсудили депутати, все ж, підтримавши запит, відповідь на який виконком має підготувати на наступну сесію. До речі, про неї… Вона (наступна сесія) відбудеться не у травні, а аж 18 червня. Бо у травні, пояснила Климчук, на українців, а відтак і світловодців, чекає ціла купа свят і інших дат, відзначення яких не залишає ані часу, ані сил, щоби думати ще й про сесію.

XLIІ сесія за базар в атвєтє


Відео: ТРК "Веселка"

Віталій Асауленко
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top