П’ятниця, 19 квітня 2024
Спорт ТРК ''Веселка''

"Швидка" вода Світловодська Новина з фото Новина з відео

Світловодська спортивна делегаціяСвітловодська спортивна делегаціяСвітловодськ ще з тієї, уже давньої пори, коли директор ЗЧМ А.М.Тузовський особисто наполіг на будівництві Спорткомплексу з плавальним басейном і який тепер носить його ім’я, завжди славився своїми спортивними успіхами у багатьох видах спорту.
Але найбільше гриміла слава світловодських плавців. Серед вихованців подружжя тренерів Анатолія Івановича та Алли Дмитрівни Котенко була і призерка Чемпіонату Європи Марина Корвегіна, призери Чемпіонатів СРСР Євгенія Ходико і Ігор Панцирєв. Були у нас і Чемпіони України та області. Були Майстри спорту, а кількість розрядників уже і не полічити.


У СШ №3 був навіть спецклас по плаванню. Починаючи з 3-го класу всі школярі міста частину уроків з фізкультури проводили в басейні. А він працював без вихідних з 6-ї ранку і майже до півночі. Анатолій Михайлович навіть ввів такий порядок, коли всі керівники підрозділів на чолі з ним зобов’язані були щодня починати трудовий день із плавання, куди їх перед роботою доставляв спеціально виділений автобус. І відмовитися було неможливо: хочеш залишатися начальником — плавай! Та все це було.

А потім настали інші часи. Завод знищили, а Спорткомплекс передали до злиденної комунальної власності. Басейн із-за відсутності коштів довгий час стояв без води, руйнувався. Та, нарешті, після капітального ремонту чаші і заміни аварійних вікон на 6-ти доріжках басейну першими з’явилися дорослі, які відчувши смак до плавання та придбавши відносно недорогі абонементи, одержали можливість оздоровитися. А потім тут залунали і дзвінкі голоси: дітей почало вчити плавати нове покоління тренерів, вихованців цього ж басейну. І спортивні результати не забарилися. За короткий час юні спортсмени КДЮСШ №1 (директор — продовжувач спортивної династії, донька знаменитого Григорія Манойлова Ірина Мусієнко) не тільки навчилися просто триматися на воді, а й почали показувати спортивні результати. Одна біда, поборотися ні з ким! Адже плавальних басейнів в області лише два: у нас, та в Кіровограді (Олександрійський, здається, забрали собі футболісти).

Аж ось наших юних плавців 22 березня запросили до себе позмагатися у відкритій першості Кіровоградська СДЮСШОР "Надія". Це спортшкола олімпійського резерву, басейн якої працює цілорічно. І що ж наші? Та "порвали" Кіровоград! Всі 15 членів юнацької команди, хоч для всіх із них це були перші в житті офіційні спортивні змагання, виступили напрочуд вдало. Майже половина виконали кваліфікаційні вимоги і отримали спортивні розряди. Серед них Томаш Овсієнко, Яна Савченко, Денис Мацагір, Богдан Дрозд. А, наприклад, 8-класник ЗОШ №3 Іван Тишко прийшов першим у запливах на 50м брасом та на 100м в/с, виконав 1-й юнацький розряд і тепер друзі величають Іванка "Чемпіоном області".

— Ми, батьки і плавці-ветерани, особистим прикладом готуємо собі достойну заміну, — говорить кандидат у майстри спорту з плавання, батько "новоспеченого" першорозрядника Івана Євген Тишко. (До речі, Євген в грудні минулого року з відкритого Чемпіонату України по плаванню серед ветеранів у Євпаторії сам привіз до Світловодська 2 бронзові медалі). — Наш басейн "крутіший" від Кіровоградського, — продовжує Євген, — там лише 4 доріжки. А у Світловодську завжди була "швидка" вода. Та і тренери наші найкращі. Таких, як Ніна Петрівна Демченко, ще пошукати треба!

…Шкода, але чомусь у наших міських депутатів для дітей завжди недостатньо коштів. Адже басейн попрацював лише 3 місяці і чим тепер займатися дітям — невідомо. Та й дорослі незадоволені, будуть звертатися до губернатора, на його "Гарячу лінію", може допоможе. Адже в басейн стільки вкладено, що зупиняти його просто злочинно! З тренерами простіше. Їм спортивне начальство вимушено скаже:
— Ідіть, шановні, на "біржу", а будуть кошти — назад приймемо.
Незрозуміло тільки, чи має якесь відношення до нашого міста відома заява Міністра Дмитра Табачника про необхідність відроджувати дитяче спортивне плавання, кошти на яке у Держави начебто є. А, може, наша Держава існує тільки для киян?

"Швидка" вода Світловодська
Світловодська спортивна делегація

"Швидка" вода Світловодська
Зліва направо: Томаш Овсієнко, Міша Бублик, Іван Тишко

"Швидка" вода Світловодська
Тренер Ніна Демченко

"Швидка" вода Світловодська
У Кіровоградському басейні

"Швидка" вода Світловодська

"Швидка" вода Світловодська


Відео: ТРК "Веселка"


Сергій Тишко,
дідусь плавця Івана

Фото надані автором

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top