Четвер, 18 квітня 2024
Здоров'я

Обережно грип!

Малюнок Юлії ЛіщенкоМалюнок Юлії ЛіщенкоЗа сприяння губернатора на Кіровоградщині в рамках виконання доручень Уряду проводиться активна пропаганда серед населення області з питання профілактики грипу.
Так, спільним наказом Головного управління Держсанепідслужби у Кіровоградській області та Управління охорони здоров’я Кіровоградської обласної державної адміністрації на території Кіровоградської області впроваджено подвірні обходи в ході яких медичні працівники роздають населенню інформаційні пам’ятки "Обережно грип" та проводять роз’яснювальну роботу щодо небезпеки такого захворювання і специфічних методів профілактики цієї недуги.


Результати цієї роботи не заставили себе чекати і вже протягом минулого тижня 110 осіб за власної ініціативи отримали щеплення проти грипу, з яких 11 це діти.

Працівники місцевих органів влади також не залишились осторонь цієї проблеми та на власному прикладі доводять необхідність проведення вакцинації проти грипу.

Як повідомлялось раніше в засобах масової інформації в середині лютого поточного року в Україні очікується прогнозований сезонний підйом захворюваності на грип. Характерними штамами вірусу грипу в цьому епідемічному сезоні будуть вірус грипу типу А/Н1N1, Каліфорнія (пандемічний або "свинячий") та А/ Н3N2, Вікторія, а також один штам вірусу грипу типу В/Вісконсін. Оскільки останні два штами вірусу грипу не реєструвались в Україні протягом останніх 6-7 років і в населення відсутній імунітет до них, то очікується, що саме ці штами будуть відігравати ключову роль в епідемічному процесі цього епідемічного сезону.

Варто зазначити, що з початку жовтня 2012 року до цього часу в Україні на грип захворіло понад 3 млн. осіб, з яких близько 70% це діти, а в грудні 2012 року на території Львівської області було зареєстровано 1 летальний випадок внаслідок ускладнень грипу, викликаного саме вірусом грипу типу В, що було підтверджено вірусологічними лабораторними дослідженнями секційного матеріалу від померлого.

Нагадуємо, що щеплення проти грипу є рекомендованими та в першу чергу показані для категорій населення, які відносяться до так званої групи ризику до якої відносяться люди похилого віку (старше 65 років), діти до 3-х років, вагітні жінки, особи з хронічними захворюваннями та ті, які перебувають в організованих колективах, медичні працівники, працівники навчально-виховної та соціальної сфер, органів внутрішніх справ та рятувальних служб тощо.

Також кожен охочий, кому не байдуже своє здоров’я може отримати щеплення проти грипу в місцевих поліклінічних закладах охорони здоров’я. Вартість такої вакцини складає близько 100 гривень та залежить від країни виробника при тому, що вартість лікування грипу та його ускладнень може складати від 300 до 3000 гривень та більше. В Україні на сьогодні зареєстровано 4 види антигрипозної вакцини: ФЛЮАРИКС, виробництва Німеччина, ІНФЛУВАК (Нідерланди), ВАКСИГРИП (Франція), ГРИПОЛ (Росія). Вказані вакцини були рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) для проведення щеплень проти грипу в епідемічному сезоні 2012-2013 років, оскільки вони містять антигени всіх вищезазначених штамів вірусу грипу.

Як показує практика вакциновані люди рідше хворіють грипом, а в разі виникнення хвороби у них, вона протікає в легкій формі та без ускладнень (пневмонії та інші), які саме і є причиною летальних випадків, оскільки сам по собі вірус грипу не викликає смерті.

Отже, вибір за Вами!

Сектор доступу до публічної інформації та зв’язків з громадськістю
ГУ Держсанепідслужби у Кіровоградській області

Малюнок Юлії Ліщенко
www.wz.lviv.ua

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top