Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Події

Діяння громадської ради і громадської ради (ФОТО)

Павлов (праворуч) у пошуку порозуміння з ЄдінимПавлов (праворуч) у пошуку порозуміння з ЄдінимПомилки у назві цієї замітки немає, адже у Світловодську існують дві громадські організації, які не вельми приязно ставляться одна до одної
І одна із причин — майже тотожні їхні назви: перша, яку очолює Володимир Павлов, називається "Об’єднання громадських організацій "Громадська рада м. Світловодськ", друга, де голова Надія Мальцева, зветься "Громадська рада при міськвиконкомі". І перша, і друга, об’єднуючи різні прошарки міського населення, незалежно одна від одної, виконують свою роботу…
^ Реклама ^

Так, ще напередодні виборів Павлов зустрівся з народним депутатом України та кандидатом у нардепи (на сьогодні — вже нардепом) Олександром Єдіним обговорити різні теми життєдіяльності Світловодська. А головне, з’ясувати: чи насправді нардеп стоїть на боці громадян, які самовільно встановили у своїх квартирах системи автономного опалення, а не на боці користувачів опалення централізованого. На що Єдін відповів, що громадського діяча або неправильно інформували, або він (і це комплімент нашій газеті) не читає "Світловодськ Інформ" (СІ №32 від 9 серпня 2012 р.)

Те, що Єдін взяв участь у відкритих зборах ГО "Громадський захист", голова якої Людмила Павловська відома у місті головно тим, що виборює право громадян на встановлення "автономок" та активно захищає тих, хто їх вже обладнав у своїх квартирах, абсолютно не означає, що він безапеляційно поділяє її позицію, заявив нардеп. При цьому він пояснив, що став на захист самовільників виключно у площині, яка стосується нарахувань їм за централізоване опалення з боку СП ТОВ "Світловодськпобут". Те, що ці нарахування є незаконними — визнано на лише Єдіним, а й Антимонопольним комітетом України та судовими інстанціями.
"Як можна нараховувати людям плату за послугу, якою вони не користуються? Тому я і став на захист цих громадян. Що принесло відповідний результат — нарахування ці були скасовані", — сказав Єдін.
Що ж до інших аспектів цієї проблеми, то він закликав керуватися виключно законодавством України. Разом з тим він переконаний, що "Світловодськпобуту", замість того, що у такий спосіб боротися із самовільниками, варто створювати мотивацію (передовсім, матеріальну) до того, щоб споживач залишався користуватися саме його послугами, а не шукав гарячково альтернативи.

За словами Єдіна, "Світловодськпобуту", разом із іншими підприємствами теплокомуненергетики України, вже давно пора розробити відповідні пропозиції щодо змін у законодавстві (наприклад, якщо таке підприємство обслуговує 80-90% житлового фонду конкретного населеного пункту — відпускна ціна на газ для нього має бути такою, як для побутових потреб населення). І з цими пропозиціями вийти на нього як до нардепа — тоді він матиме всі підстави підняти це питання на рівні Верховної Ради, Кабміну тощо. Це було би набагато продуктивніше, ніж лякати бажаючих встановити "автономки" тим, що вартість газу для такої категорії населення ось-ось буде такою, як для підприємств теплокомуненергетики, підкреслив Єдін… Схоже, відповідь задовольнила Павлова, який непідробно побажав своєму співрозмовникові бути обраним до парламенту.

…А нещодавнє засідання вже мальцевської Громадської ради було присвячено кільком питанням, зокрема, озелененню міста та роботі плавального басейну. По першому питанню прозвучала стурбованість громадян щодо невпорядкованості "зеленого" питання у Світловодську. Але, ані виступ з цього приводу головного міського еколога Костянтина Рибачука, ані головного міського комунальника Олександра Сича не додали учасникам засідання ані стілечки позитивних емоцій. Так, перший розповів, що він з року в рік (ще від мерства Володимира Волкова) подає главі міської адміністрації пропозиції щодо екологічної безпеки міста (і озеленення, у тому числі), але віз, як то кажуть, і нині там. Другий пояснив, чому "віз" отой залишається нерухомим. Ситуацію, за його словами, треба розглядати не в контексті вирубки-посадки двох-трьох дерев — все набагато складніше. Спочатку, сказав Сич, міський Генплан треба привести у відповідність до сучасних загальнодержавних нормативів, затверджених у 2002 році. Цю роботу, вартість якої становить 100 тисяч гривень, вже пророблено (залишається знайти лише ці кошти, яких у міста, звісно, немає). Наступний етап — зонування, тобто, мають визначитись ділянки міської території, у які потрібно внести ті чи інші зміни. І лиш після цього зміни ці вносяться до Генплану. Але на все це, з сумом зазначив Сич, потрібно щонайменше 2 мільйона гривень.
"Ого!, — ледь не присвиснула Мальцева. — Тож це означає, що докорінно змінити ситуацію в цьому відношенні Світловодську марно чекати".
Відтак було вирішено діяти "дозовано", тобто, по мірі сил і можливостей (та грошей у міській скарбниці) впливати на власті в плані хоча б часткової реконструкції зелених насаджень.

А щодо басейну, знов таки заслухали Сича, який обережно пообіцяв, що він почне приймати своїх відвідувачів з 1 грудня. Після чого учасники обговорили питання, як полегшити школярам та не вельми забезпеченим громадянам мати можливість плавального оздоровлення. Адже очікується, що вартість басейнового абонементу буде відчутною для гаманців багатьох бажаючих цього самого оздоровлення.

Діяння громадської ради і громадської ради (ФОТО)
Засідання мальцевської Громадської ради

Діяння громадської ради і громадської ради (ФОТО)
Мальцева головує на засіданні своєї Громадської ради

Діяння громадської ради і громадської ради (ФОТО)
Рибачук — про озеленення

Діяння громадської ради і громадської ради (ФОТО)
Сич — і про озеленення, і про басейн

Віталій Асауленко
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top