Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Соціальна допомога тим, хто цього потребує: що нового

Олена БалюкОлена БалюкЧи не щороку у наданні різноманітних соціальних пільг, допомоги незахищеним верствам населення, інвалідам стається чимало змін.
Сьогодні ми попросили Олену Балюк, начальника управління праці та соціального захисту населення Світловодської міської ради, повідомити нашим читачам всі ці новини.
^ Реклама ^

Ще раз про субсидії

— Не секрет, що для деяких родин оплата комунальних послуг іноді стає непосильним тягарем. Соціальний захист малозабезпечених родин здійснюється шляхом надання їм державної соціальної допомоги у вигляді житлових субсидій. Олено Вікторівно, нагадайте: хто має право на отримання субсидії?

— Право на призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг мають сім’ї, у яких розмір плати за житлово-комунальні послуги у межах норм споживання з урахуванням пільг перевищує обсяг визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу (10 чи 15% середньомісячного сукупного доходу). Субсидія призначається уповноваженому власнику (співвласнику) житла, наймачу державного та громадського фонду, членові житлово-будівельного (житлового) кооперативу, власнику (співвласнику) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації.

Сім’ї, яким призначена житлова субсидія, сплачують за житлово-комунальні послуги в межах норми володіння чи користування загальною площею житла та нормативів користування комунальними послугами 15% середньомісячного сукупного доходу. Сім’ї пенсіонерів та інших непрацездатних громадян — 10% середньомісячного сукупного доходу, сім’ї, до складу яких входять неповнолітні діти, інваліди І та ІІ групи, сплачують за послуги 10% їх середньомісячного сукупного доходу, якщо розмір їх доходу на одну особу не перевищує 50% прожиткового мінімуму на одну особу з розрахунку на місяць.

— Що говорить статистика: багато світловодців не можуть оплатити необхідні для кожного послуги і чи суттєвою є допомога?

— Протягом 2011 року до управління звернулось 8945 родин щодо призначення їм субсидій на житлово-комунальні послуги, що становить 38,2% охоплення населення міста. З початку 2012 року за цим видом допомоги звернулось 2 723 світловодці, майже 98% з яких отримали субсидії.

Сума призначеної субсидії в середньому на одну сім’ю на відшкодування оплати житлово-комунальних послуг по місту збільшилась у порівнянні з відповідним періодом минулого року в 1,3 рази і склала 193,4 грн. Загальна сума субсидій, призначених сім’ям для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг у 2011 році, становила 9,1 млн. грн. У січні-липні 2012 р. становила 6,8 млн. грн.

— Такий високий відсоток призначень свідчить про належну поінформованість мешканців про умови призначення державних житлових субсидій. Нагадайте: що повинен знати той, хто вирішив скористатися цим видом державної допомоги?

— Державна житлова субсидія призначається громадянам з місяця їх звернення із заявою терміном на 6 місяців. Після закінчення терміну призначення, мешканці повинні підтвердити своє право на житлову субсидію, для цього їм потрібно звернутись у "єдину приймальню" управління соціального захисту з відповідним пакетом документів.

З метою своєчасного призначення субсидій та уникнення черг в період інтенсивного звернення громадян, в управлінні здійснюється попередній запис на прийом.

Прийом громадян в управлінні здійснюється щодня без перерви на обід з понеділка по четвер — з 8 до 17 години, по п’ятницях — з 8 до 16 години. Також можна записатися на прийом у зручний для претендента на субсидію час за телефоном: 3-48-39. Для отримання додаткової інформації мешканцям міста Світловодська необхідно звертатися за адресою: вул. Леніна, 4, каб.23, тел. 3-48-39.


Виплати по догляду за інвалідом збільшилися

— Нещодавно в ЗМІ пройшла інформація, що людям, які страждають на психічні розлади чи членам родин, які їх доглядають, суттєво збільшилися виплати. Розкажіть про це більш детально.

— Починаючи з липня 2012 року діє соціальна ініціатива Президента України "Психічно хворим — сімейний затишок". Мета цієї ініціативи — збільшення щомісячної грошової допомоги особам, які проживають з інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу.

До 1 липня ця допомога становила 10% прожиткового мінімуму для працездатних осіб (це 110,20 грн.), починаючи з липня зазначена допомога нараховується, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої згідно з Законом України "Про Державний бюджет України на 2012 рік", що становить 1102 грн.

Право на отримання цієї допомоги мають сім’ї, доходи яких не перевищують трьох прожиткових мінімумів, встановлених для кожного члена сім’ї. Допомога на догляд надається дієздатній особі, яка зареєстрована або постійно проживає на одній житловій площі з інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу, який за висновками лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, і здійснює догляд за ним.

До 1 липня 2012 року по місту зазначену допомогу отримувало лише 4 особи на суму 0,6 тис. грн. В зв’язку із змінами в законодавстві цією допомогою змогли скористатись вже 54 особи на суму 77,7 тис. грн.

За інформацією щодо надання документів або іншої консультації з даного питання можна звертатись за телефоном "гарячої лінії" 3-48-39 або за адресою управління: вул. Леніна, 4, каб. 23.


Засоби реабілітації для інвалідів

— Інваліди — особлива категорія, яка потребує підтримки та допомоги як з боку родини, так і з боку держави. Найбільш необхідна річ, що допомагає інваліду спілкуватися з оточуючим світом, візок. Розкажіть про новий порядок забезпечення технічними засобами інвалідів.

— Так, Постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 року №321 "Про затвердження порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей інвалідів та інших окремих категорій населення, переліку таких засобів" введено в дію новий механізм забезпечення інвалідів технічними засобами реабілітації.

Всі інваліди, які згідно з медичними показниками мають право на отримання колісного крісла або іншого засобу реабілітації, вводяться за індивідуальними замовленнями у Всеукраїнську централізовану базу інвалідів. Засоби реабілітації замовляються індивідуально, згідно з каталогами виробника. Заповнюється анкета, в якій вказуються всі антропометричні дані та модель технічного засобу. Дані відправляються в електронному вигляді та дублюються поштовим відправленням на підприємство, яке буде виготовляти зазначений засіб реабілітації. (По Україні існує більше 17 таких підприємств).

Спеціалістом управління контролюються терміни експлуатації засобів, а також у разі потреби, виконується ремонт або їх заміна. Хочу зазначити, що станом на 1 січня 2012 року потреба в колісних кріслах складала 86 одиниць. З початку року кріслами забезпечено 69 інвалідів нашого міста, що становить 80% від потреби. Відповідно до ініціативи Президента, яка має назву "Кожному інваліду — необхідний протез та крісло-колісне" до кінця 2012 року буде 100% забезпечення засобами реабілітації.

Кожен мешканець нашого міста, який згідно з медичними показниками має право на забезпечення засобами реабілітації, може звернутись до управління, де йому нададуть кваліфіковану допомогу, пораду з зазначеного питання за адресою: вул. Леніна 4, кімн.10, або за телефоном: 2-87-76.

Спілкувалася Тетяна Зима
Фото Ігоря Котлярова

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top