Вівторок, 23 квітня 2024
Події

Чорнобильці залишились сам-на-сам із своїми хворобами та проблемами

На фото ліворуч від пані — Анатолій Кучугурний, праворуч — голова міського осередку спілки "Чорнобиль-86" Володимир ПлахотніченкоНа фото ліворуч від пані — Анатолій Кучугурний, праворуч — голова міського осередку спілки "Чорнобиль-86" Володимир ПлахотніченкоНам не треба Кабмінівських реляцій про підвищення пенсій — нам дайте хоч те, що нам належить по закону, — заявляють світловодські чорнобильці, які долучились до безстрокової всеукраїнської акції протесту.
Починаючи від 17 вересня понад двох десятків ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які представляють щонайменше дві громадські "чорнобильські" організації, репрезентовані у Світловодську — ВГО "Ветерани Чорнобиля" та Спілка ліквідаторів-інвалідів "Чорнобиль-86" — збираються щодня за пам’ятником Леніну на центральній площі.


І так буде тривати, говорить лідер світловодських "Ветеранів Чорнобиля" Анатолій Кучугурний, допоки центральні власті не задовольнять їхні законні вимоги, як того вимагають статті 50 і 54 "чорнобильського" закону. Згідно цих статей ліквідатори першої категорії мають отримувати надбавку до своїх пенсій у розмірі десяти прожиткових мінімумів, другої та третьої категорії — вісім та шість таких мінімумів відповідно. Але, продовжив Кучугурний, починаючи від 23 листопада минулого року Кабмін прийняв Постанову, згідно якої ці виплати торкнулися лише однієї чорнобильської організації — "Союз-Чорнобиль", яка об’єднала у своїх лавах головно чорнобильців, що працювали на ЧАЕС безпосередньо.
"Таким чином, — зазначив голова світловодських "Ветеранів Чорнобиля", — привілейованими виявились ліквідатори, з вини яких, по суті, і сталася та катастрофа. Всі інші — призвані військкоматами, солдати-строковики тощо — залишились сам-на-сам із своїми хворобами та проблемами".

Таку градацію Кучугурний пояснює тим, що голова "Союзу-Чорнобиль" є наближеними до українського владного істеблішменту. Адже, за його словами, дана постанова дала право членам цієї організації отримувати зазначені надбавки і без судових рішень — достатньо лиш довідки, які їм видавали за місцем роботи, тобто — на Чорнобильській АЕС. Для всіх інших чорнобильців, аби роздобути такі довідки, треба звертатися до Центрального архіву.
"Та в останній час доступ нам туди обмежили максимально. Тим більше, що, за даними наших київських побратимів, відповідні архівні записи наразі цілеспрямовано знищуються", — заявив Кучугурний.

Стосовно світловодських властей, то вони принаймні перепон цій акції не чинять — мовляв, протестуйте скільки завгодно.
"Ми, безумовно, розуміємо, що виконання цих законів — не є прерогативою органів місцевого самоврядування. Та все ж, все залежне саме від них — пільгові проїзд та медичне обслуговування — вони "виконують" так само, як і "чорнобильський" закон центральні київські власті", — невтішно підсумував Кучугурний в оточенні своїх побратимів.

Віталій Асауленко
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top