Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Санітарно-епідемічна ситуація в м.Світловодську та світловодському районі за І півріччя 2012 року

Санітарно-епідемічна ситуація в м.Світловодську та світловодському районі за І півріччя 2012 рокуЗа І півріччя 2012 року санітарно-епідемічна ситуація в м.Світловодську та Світловодському районі була відносно стабільною.
Не зареєстровано спалахів та групових випадків інфекційних захворювань, пов’язаних із централізованим водопостачанням, об’єктами харчової промисловості, громадського харчування та іншими об’єктами підвищеного епідемічного ризику.
^ Реклама ^

Не зареєстровано випадків захворювання населення на лептоспіроз, гострі випадки захворювання вірусним гепатитом В і С, холеру, вірусні менінгіти та інші.

В порівнянні з аналогічним періодом 2011 року, знижено рівень захворюваності населення бацилярними формами туберкульозу на 39,4%, коросту на 64,2%, грип на 94,1%, ГРЗ на 14,8%, знизився рівень ураженості педикульозом населення на 32,8%.

Разом з тим, загальна захворюваність населення міста та району (без грипу та ГРВІ) зросла на 53,5% (525 випадків проти 345 за І півріччя 2011 року) за рахунок зростання показників захворюваності населення на дизентерію, гастро ентероколіти в сумі, хронічний вірусний гепатит С, ВІЛ-інфекцію, вітряну віспу та скарлатину.

За даними епідрозслідування випадки гострих кишкових захворювань, в основному, пов’язані з вживанням харчових продуктів, придбаних в місцях стихійної торгівлі, порушенням умов зберігання харчових продуктів та приготування страв у домашніх умовах, недотриманням правил особистої гігієни захворівшими, невиконанням батьками рекомендацій по харчуванню дітей до 2-х років.

В місті активізовано роботу по ліквідації місць стихійної торгівлі, що позитивно впливатиме на стан захворюваності кишковими інфекціями.

Зберігається тенденція щодо виявлення ВІЛ-інфекції: зареєстровано 10 випадків ВІЛ-хвороби, з них 9 серед населення міста (І півріччя 2011 року — 1 випадок) та 10 випадків носійства ВІЛ-інфекції, з них 8 — в м.Світловодську (І півріччя 2011 року — 3 випадки). За даними епідрозслідування передача ВІЛ-інфекції можливо відбулася статевим шляхом в 10 випадках, вертикальним від матері до дитини — в 6 випадках та при внутрішньовенному введенні наркотичних засобів — в 4 випадках. Визиває занепокоєння те, що на ВІЛ-інфекцію майже не обстежуються особи групи ризику.

Незважаючи на зниження показників захворюваності населення на туберкульоз органів дихання епідобстановка залишається складною. За І півріччя 2012 року зареєстровано 18 хворих з активними формами туберкульозу, в т.ч. 16 — по місту; всього на диспансерному обліку перебуває 76 чоловік (І півріччя 2011 року — 83 чоловіка). Від туберкульозу померло 11 хворих, що в 2,2 рази більше ніж за І півріччя 2011 року. Одним з основних заходів раннього виявлення хворих на туберкульоз є флюорографічне обстеження дорослого населення (1 раз на 2 роки) та тубдіагностика серед дітей та підлітків. Протитуберкульозні заходи згідно затверджених програм проводяться не в повному обсязі через недостатнє фінансування.

В І півріччі 2012 року стан централізованого забезпечення вакцинами був вкрай незадовільний, і відповідно, план профілактичних щеплень населення, в першу чергу дітей, не виконано, що поступово призводить до зменшення імунного прошарку населення.

В місті зареєстровано 1 випадок сказу лисиці, а, враховуючи незадовільний стан проведення профдератробіт та не вирішення питання регулювання чисельності бродячих тварин, на території склалася загрозлива ситуація щодо розповсюдження зоонозних інфекцій.

У всіх вогнищах інфекційних захворювань своєчасно і в повному обсязі проведено протиепідемічні заходи, в т.ч. 100% вогнищ туберкульозу охоплено камерною дезінфекцією. Повторних випадків інфекційних захворювань у вогнищах не зареєстровано.

На стан інфекційної захворюваності населення впливають фактори навколишнього середовища, тому фахівцями райСЕС приділяється значна увага дотриманню на об’єктах нагляду вимог санітарного законодавства. За І півріччя 2012 року періодичність планових обстежень об’єктів зменшилася у відповідності до вимог постанови КМУ від 30.11.2011р. №1405 на 34,5%.

За даними лабораторних досліджень та щоденного моніторингу якість питної води централізованого постачання міста відповідає вимогам нормативних документів. Але, в зв’язку зі зношеністю водопровідних мереж та аварійними ситуаціями (88 аварій) на них, воду рекомендую кип’ятити. В районі, як і раніше, не обслуговуються громадські колодязі, а 38,3% проб колодязної води з місць проживання дітей до 3-х років не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 за вмістом нітратів.

Пляжі, які відповідають вимогам санітарних норм, відсутні. А через невідповідність проб води в місцях купання за бактеріологічними показниками, заборонено купатися в Кременчуцькому водосховищі в районі Андрушчиного Яру, міського пляжу та на Власівці.

Без ускладнень проведена оздоровча кампанія на базі ЗНЗ. На виконання приписів та планів-завдання райСЕС поліпшено матеріально-технічну базу ДНЗ та ЗНЗ, але невирішеними залишаються ряд питань, в тому числі реконструкція ЗНЗ №1 та майстерні ЗНЗ №2, ремонт покрівлі ЗНЗ №3, 5, не створено умови для учнів 1-х класів в ЗНЗ №1,2,3,9, не обладнано внутрішні санвузли в 7 ЗНЗ району, відсутня гаряча проточна вода в умивальних приміщеннях ЗНЗ та ДНЗ. Якість харчування в дитячих закладах не відповідає вимогам чинного законодавства.

За даними держсанепіднагляду умови праці на промислових та сільськогосподарських підприємствах не поліпшено. Згідно лабораторних досліджень умови праці на робочих місцях погіршилися за вмістом парів та газів в повітрі робочої зони на 6,0%, за показниками мікроклімату, освітлення, вібрації та шуму — на 7,5%.

Випадків ботулізму та отруєння грибами не зареєстровано. На харчових об’єктах за порушення вимог санітарного законодавства на відповідальних осіб накладено 44 штрафи, винесено 21 постанова про застосування адміністративно-запобіжних заходів, в т.ч. 5 — щодо припинення реалізації недоброякісної та небезпечної продукції, накладено 5 фінансових санкцій. Досліджено 486 проб харчових продуктів за фізико-хімічними показниками, 123 проби — за показниками безпеки та 366 проб — за мікробіологічними показниками, відхилень не виявлено. Відібрано 1041 змивів, з них 6 позитивних (0,6%).

З питань санітарної очистки найпроблемнішими залишаються експлуатація міського та сільських сміттєзвалищ, ліквідація несанкціонованих сміттєзвалищ, вивезення ТПВ з території сільських рад, саночистка територій загального користування, про що неодноразово наголошувалося в органах місцевої влади та застосовані заходи адміністративного впливу.

За І півріччя 2012 року в райСЕС надійшло 23 звернення громадян, що в 4,6 рази більше, ніж за аналогічний період 2011 року. Всі звернення розглянуто в установлені терміни, по виявленим порушенням винесено 3 постанови про застосування адміністративно-запобіжних заходів, накладено штраф.

Робота фахівців райСЕС і надалі буде спрямована на забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення міста і району.

Головний лікар ДЗ "Світловодська районна СЕС" МОЗУ
І.М.Кріпак

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top