П’ятниця, 19 квітня 2024
Влада

38 депутатів ламали списи довкола АТБ (поіменно)

38 депутатів ламали списи довкола АТБ (поіменно)Що "регіоналам" добре, "батьківщинцям" — ні. Найближчий час покаже, хто з них мав рацію.
XXVIII сесія міськради 29 травня тривала майже дві години, з них — понад годину обранці визначались, давати-не давати понад тисячу квадратних метрів землі довкола "кінотеатру Шевченка", де за планом до початку липня має постати супермаркет АТБ — земля знадобилась для будівництва автопаркування, зеленої зони і дитячого майданчика.


Власне кажучи, стільки часу тривало не обговорення даного питання (на це пішло хвилин зо 20) — а суперечка: включати чи ні це питання до порядку денного. Хоча для нашої газети це обговорення почалося за лічені хвилини до початку сесії, коли депутатка Надія Прасол (фракція "Батьківщина") намагалась "поставити на килим" вашого кореспондента за те, що у згаданій статті-інтерв’ю з одним із власників "кінотеатру Шевченка" Сергієм Солодовником деякі міськдепи та виконкомівці названі некомпетентними і неадекватними. Ви, що — спробувала Прасол відчитати газетяра, наче балуваного школяра у своєму директорському кабінеті — психіатр, щоб ставити такі діагнози представникам влади? І чому ви не поцікавились протилежною точкою зору? На що газетяр ввічливо зауважив, що влада (і окремі її представники) в умовах демократичного суспільства — не "священні корови", яким вдень і вночі холопи мають бити поклони, а слуги народу, які утримуються за рахунок його податків. Так, що цей народ має цілковите право розглядати її (влади) діяльність із застосуванням "мікроскопу". А щодо некомпетентності і неадекватності, то це слова не кореспондента, а інтерв’юера, тобто, окремого представника цього ж таки народу. Відносно ж протилежної точки зору, то газетяр нагадав, що напередодні мав розмову із однофракційницею Прасол, яка говорила про бажання надрукували у нашій газеті і її (протилежну точку зору) і відмови вона не отримала…

Заграв гімн. Розпочалася сесія. Головуюча, секретарка міськради Зінаїда Климчук внесла кілька пропозицій щодо зняття-включення до порядку денного деяких питань, на що обранці погодились майже без обговорень, за винятком одного — питання того ж таки АТБ. Як і очікувалось, першою на сесійну трибуну заступила Прасол. У руках вона тримала книжечку кольору купоросу під назвою "Регламент Світловодської міської ради". Нам, сказала вона, пропонують включити це важливе питання до порядку денного безпосередньо у день сесії, що суперечить кільком пунктам, прописаним у тій книжці, де чітко вказано, що матеріали та документи питань порядку денного мають бути роздані обранцям за три дні до проведення сесійного засідання.

38 депутатів ламали списи довкола АТБ (поіменно)
Климчук вносить компромісну пропозицію

38 депутатів ламали списи довкола АТБ (поіменно)
Прасол із книжечкою кольору купоросу

У звинуваченнях порушення регламенту Прасол підтримав її однофракційник Юрій Сап’янов, для якого незрозуміло, за що тут голосувати. І Леонід Пащенко ("Сильна Україна"), який безпосередньо представляє округ з "кінотеатром Шевченка", заявив, що "в упор" не бачив відповідних документів і планів щодо землевідведення неподалік житлового будинку, який знаходиться вище кінотеатру. Зате він бачив лист від 40-ка жителів того самого будинку на адресу головного міського архітектора Сергія Батяшова у якому вони виступають проти яких-небудь земляних робіт на цій території.

38 депутатів ламали списи довкола АТБ (поіменно)
Сап’янов не розуміє про що голосувати

Потім підхопився Микола Сопільняк ("Батьківщина"), який ще за Совєтів керував "кінотеатром Шевченка" — він спробував було підняти тему аварійності самого приміщення кінотеатру. На що Климчук зауважила, що наразі обговорюється земля довкола кінотеатру, а не сама будівля…

Аргументуючи таки включення даного питання до розгляду, Іван Маліновський (Народна партія), нагадав, що оте АТБ, як і чимало інших солідних інвесторів, вже якось пробувало "прописатись" у Світловодську, та відчувши на собі його "гостинність", поставили на ньому жирний хрест. Але ж часи-то, з надією у голосі продовжив міськдеп, міняються. Хочеться вірити, що у для нашого міста, також.
"Тим більше, — заявив він, — АТБ задля повторного входження пішло іншим шляхом — будуватись тут йому вже не треба, воно просто взяло в оренду вже існуючі площі. Так що АТБ тут буде по-любому. Єдине, щоб воно хотіло зробити — саме для зручності покупців і навколишніх мешканців — так це побудувати поряд парковку для автомобілів, яких, через майже соціальні ціни в цій мережі, очікується чимало, а також — зелену зону і сучасний дитячий майданчик, що у подальшому не приноситиме йому ніяких доходів, при цьому — вклавши в це півмільйона гривень".
А Пащенку, якого Маліновський бачив лиш на двох-трьох сесіях, він нагадав, що, окрім 40-ка підписантів проти облагородження отих тисячу "квадратів", є ще 50 тисяч світловодців, які, у той час, як "космічні кораблі борознять простори Большого театру", не мають більш-менш путнього закладу торгівлі в рідному місті…

38 депутатів ламали списи довкола АТБ (поіменно)
Маліновський із планом землеустрою

Перший заступник міського голови Сергій Яременко підтвердив слова Маліновського про соціальну складову цінової політики АТБ — згідно довідки управляння економіки облдержадміністрації, сказав він, найнижчі ціни на продукти харчування зафіксовано у супермаркетах АТБ. Активно працює мережа і з ветеранами, і з малозабезпеченими, влаштовуючи для них різні акційні знижки. А щодо тих, хто проти — завжди такі знайдуться.
"Але на то ми й влада, яка несе відповідальність перед громадою за свої рішення. Тож давайте візьмемо на себе цю відповідальність за тимчасові незручності сьогодні, щоб завтра стало краще, — закликав віце-мер. — І якщо не зробити там нормальну парковку — машини пхатимуться тоді туди у всі щілини. А зробивши крок назустріч АТБ, переконаний, невдовзі життя налагодиться і всі будуть задоволені".
Разом з тим Яременко погодився, що недостатня поінформованість і громадян, і депутатів поточними планами по відношенню до кінотеатру і до навколишньої території таки має місце. Тому, запропонував він, треба надолужувати цю прогалину, почепивши (для початку) біля даної будівлі інформаційний щит з детальною інформацією що там і до чого… Врешті 32 обранця із 38 присутніх проголосували за включення проекту землеустрою довкола майбутнього АТБ до порядку денного.

38 депутатів ламали списи довкола АТБ (поіменно)
Яременко про відповідальність влади

Земельні, архітектурні та інші питання пролетіли наче куля. Але перед цим були ще й депутатські запити та відповіді на них. Найбільшої уваги тут заслуговує запит Сопільняка, якому скоро рік виповниться… Проте, як міськдеп б’ється за кращу долю молодого чоловіка без кількох пальців правої руки, якому ще у 2000 році зняли інвалідність, ми писали неодноразово, адже, на переконання обранця, тутешні ескулапи просто "вмивають руки", посилаючись на те, що зняття-надання інвалідності є компетенцією обласного МСЕК. Цього разу звітувати перед сесією про те, як вирішується питання безпалого громадянина довелося голові тутешньої МСЕК Оресті Косович. Вона зачитала висновок своїх старших колег з обласного МСЕК за підписом заступниці начальника обласного управління охорони здоров’я (ОУОЗ) Наталії Горбенко, яка повідомляє, що під час огляду 13 грудня 2011 року у даного громадянина не виявлено функціональних порушень, які дають підстави для встановлення групи інвалідності. У разі незгоди, йшлося далі у документі, громадянинові було запропоновано звернутися до інстанцій міністерського рівня, але він відмовився від цього.

38 депутатів ламали списи довкола АТБ (поіменно)
Косович за читанням документу про безпалого громадянина

Дослухавши Косович, Сопільняк назвав цей документ абсурдом. Адже він звертався з цією проблемою до голови ОДА безпосередньо, натомість висновок обласного МСЕК підписаний навіть не його заступником, а якимось восьмим заступником начальника ОУОЗ. Що, за його словами, не дає підстав звернутись вище.
"Якби, — сказав міськдеп, — на документі був підпис хоча б заступника губернатора, у мене були б підстави написати вже Президентові України. А так з його Адміністрації надійде відписка, мов, звертайтеся до губернатора".
Також він спростував твердження про те, що претендентові на інвалідність пропонували апелювати до міністерського рівня — він я з ним розмовляв і нічого подібного йому і близько не пропонувалось. Врешті колеги підтримали Сопільняка, залишивши це питання на контролі.

38 депутатів ламали списи довкола АТБ (поіменно)
Сопільняк назвав цей документ абсурдом

І ось — АТБешне питання порядку денного. Цього разу дискутували не довго, погодившись із пропозицією Климчук внести пунктик: дозвіл дати, але у разі комерційного використання площ довкола АТБ, провести зміну їх цільового призначення. Тобто, якщо АТБешники за використання цієї тисячі "квадратів" будуть брати гроші — надати їй комерційного статусу (нехай тоді податки за це платять). А Ігор Денисов (Партія захисників Вітчизни) запропонував провести поіменне голосування…

38 депутатів ламали списи довкола АТБ (поіменно)
Денисов хоче поіменного голосування

Відтак, "за" виділення цих тисячу "квадратів" в оренду АТБ строком на 49 років проголосували всі присутні "регіонали": Юрій Богдан, Михайло Бур’янський, Володимир Вовченко, Олександр Ґубарєв, Григорій Золотаревський, Микола Ільєвський, Євген Кармаліта, Костянтин Каспров, Петро Кіндра, Зінаїда Климчук, Михайло Литвиненко, Федір Ломонос, Ярослав Любецький, Станіслав Марищенко, Василь Мороз, Микола Олійник, Микита Письменний, Ольга Пузир, Олександр Сич, Любов Чекаленко, Микола Шверненко. Також "за" проголосували Олексій Ґусєв (Партія захисників Вітчизни), Віктор Макаров, Іван Маліновський (обидва — Народна партія), Роман Петров, Володимир Шаповал (обидва — "Сильна Україна"). Майже всі присутні "батьківщинці", окрім Юрія Сап’янова ("не брав участь у голосуванні") і Віталія Юшка ("утримався"), проголосували "проти": Людмила Безрукава, Володимир Дем’янюк, Віктор Курочка, Надія Прасол, Микола Сопільняк, Юрій Стогній. Також їх підтримали: Ігор Денисов (Партія захисників Вітчизни), Леонід Пащенко ("Сильна Україна"), Володимир Солонін, Володимир Помазан ("За Світловодськ").

Завершилась сесія тим, що дала "добро" на нагородження напередодні Дня міста відзнакою "За заслуги перед Світловодщиною" ІІ і ІІІ ступенів тренера з баскетболу Світловодської КДЮСШ Володимира Лисака і директора ЦДЮТ Володимира Шабаліна відповідно.

38 депутатів ламали списи довкола АТБ (поіменно)

38 депутатів ламали списи довкола АТБ (поіменно)
"Регіонали", "батьківщинці": по різні боки АТБешної барикади

Ян ДРОБОВИК
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top