Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Культура

Житіє затоплених

Пані Боса про мету ПроектуПані Боса про мету ПроектуКиївська наукова група цікавиться на наших теренах життям та побутом населених пунктів, що нині перебувають на дні Кременчуцького водосховища.
Цими днями у міському краєзнавчому музеї відбулися такі собі установчі збори, на яких представники київського Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т.Рильського НАН України розповіли небайдужим до наших старожитностей громадян та ЗМІ про плани і завдання свого світловодського відрядження.
^ Реклама ^

Зі слів керівниці наукової групи із семи людей, кандидатки історичних наук Любові Босої з’ясувалось, що протягом тижня столичні науковці будуть щільно займатися збором матеріалів про життя та побут затоплених теренів. З цією метою група побуває у ряді сіл нашого району та й у самому Світловодську, де спілкуватиметься з колишніми переселенцями або з їхніми потомками.
Пан Сергєєв завжди готовий допомогтиПан Сергєєв завжди готовий допомогти"Тут ми покладаємось на директора вашого музею пана Сергєєва, у якого, сподіваємось, є база даних цих осіб, — сказала пані Боса, яка не оминула подякувати за підтримку у цих історичних розвідках народного депутата Олександра Єдіна. — Наскільки нам стало відомо, мати Олександра Йосиповича є уродженкою цих затоплених територій"…

Наукова група, продовжила науковець, має на меті збирати не "сухі" дані про той чи інший населений пункт — вона вивчатиме буквально все: і господарство, і людей, і говірки, і обрядовість, і навіть легенди та перекази. А потім накопичену інформацію буде систематизовано і видано у збірках "Усна історія України ХХ століття" та "Етнографічний образ України ХХ століття". Робота, розрахована на два роки, щойно розпочалася, зробила пані Боса комплімент у бік Кіровоградщини, яка стала першою областю України, де висадився науково-історичний "десант".
…"Адже не слід забувати, що Кременчуцьким водосховищем було затоплено 212 населених пунктів, де мешкало 133 тисячі осіб. А це цілий пласт нашої історії, який би було б вкрай нерозумно так і залити покоїтись на дні", — підсумувала свою ознайомчу доповідь історик Боса.

Віталій АСАУЛЕНКО
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top