П’ятниця, 19 квітня 2024
Влада

Тутешня бізнесова еліта на сучасному етапі

Засідання Ради директорів МВ УСППРЗасідання Ради директорів МВ УСППРЧимало протиріч і суперечностей викристалізувалося на Засідання Ради директорів МВ УСППР. Але більше таки було спільних точок дотику. Головна з яких — небайдужість до рідного міста.
У четвер, 5 квітня, в сесійній залі адмінбудинку пройшло розширене засідання промисловців та підприємців Світловодська за участю міського голови Юрія Котенка, його першого заступника Сергія Яременка, керівників ОДПІ та міських правоохоронних органів. Не оминув взяти участь у роботі форуму і народний депутат України Олександр Єдін…


Між іншим, наступного дня нардеп навідався до міського ПТУ №5 та до Світловодського технікуму, де з викладацьким та учнівським складом обговорював насущні питання освітньої галузі, а наступного, суботнього дня виконав почесну місію, відкривши у МПК міжрегіональний Конкурс бального і сучасного танцю (який і відбувся власне за підтримки Єдіна), в якому взяли участь колективи нашого міста, Кременчука, Дніпропетровська тощо…

Після того, як президент Ради директорів Михайло Бур’янський оповістив про порядок денний, слово до присутніх мовив Єдін. Розпочав він з приємної ноти — з поздоровлення і побажань "многіє лєта" гендиректорові ТДВ "Об’єднання Дніпроенергобудпром" Іванові Марону, якій у березні відзначив свій 80-річний ювілей…

Тутешня бізнесова еліта на сучасному етапі
Єдін готовий вислухати всі побажання й накази

За останні три роки, сказав нардеп, тобто, з часу, як фракція ПР у Верховній Раді закріпила його за Світловодськом, він не припиняв перейматися ним, перебуваючи чи то у столиці, чи то на наших теренах. От і сьогодні він готовий вислухати всі слушні зауваження і пропозиції аби їх узагальнити і, як суб’єкт законодавчої ініціативи, втілювати їх у життя.

У якості прикладу результативної співпраці, нардеп навів його взаємодію з головою ОДА Сергієм Ларіним — йому імпонує настрій останнього добиватися виведення Кіровоградщини у п’ятірку найрозвинутіших областей України. Але зробити це буде не просто, зазначив Єдін: тримати президентський курс на підвищення соціальних стандартів населення і одночасно долаючи наслідки правління попередників у вигляді розбалансованої економіки, нереальної ціни на газ та величезних зовнішніх запозичень.
"Але знайте, я був і є лобістом ваших інтересів і у Верховній Раді, і у Кабінеті Міністрів. А головним своїм завданням тут я вбачаю у відновленні роботи колись потужних міських промислових підприємств", — закінчив нардеп…

Тутешня бізнесова еліта на сучасному етапі
Звіт Бур’янського зацікавив і Котенка

Ключовою фразою Бур’янського, який звітував про діяльність УСППР за звітній період, була "на превеликий жаль…". Адже похвалитися особливо було нічим. Так, у процентному відношенні розвитку малого і середнього бізнесу, Світловодськ займає останні місця в області. Наприклад, минулого року на цей розвиток, за умови співфінансування, з обласного бюджету Світловодську було виділено 13 тисяч гривень. А от маненька Знам’янка одержала 94 тисячі, не говорячи вже про Олександрію та Кіровоград — 321 і 989 тисяч гривень відповідно.

Не бачать бізнесовці, попри їхні заходи, направлені на поліпшення благоустрою міста, зустрічних кроків з боку міської влади — нині вона віддає перевагу співпраці із Громадською радою при міськвиконкомі, яка, говориться у звіті, популістськими лозунгами намагається здобути прихильність громади.

Та все ж трішки позитиву таки пролунало у доповіді президента… "ВК і К", "Віктор і К", ОДЕБП, "Маслосиркомбінат" — ці підприємства, попри кризові виклики сучасного періоду, розвиваються і нарощують свої потенціали.

Натомість гендиректор ОДЕБП Іван Марон та його перша заступниця Любов Чекаленко привернули увагу присутніх і у першу чергу нардепа Єдіна на приділенні більшої уваги великим промисловим підприємствам, маючи, безумовно, на увазі своє Об’єднання. Адже, за словами Чекаленко, у нас малий та середній бізнес зводиться здебільшого до торгівлі ледь не с колін різного китайського непотребу, що не дає солідних податкових надходжень та не має подальшого розвитку, адже для цього відсутня невід’ємна складова — виробництво. Відтак, закликали названі промовці Єдіна, на державному рівні треба надавати всебічної підтримці великим підприємствам — основі з основ благополуччя держави і суспільства.

Тутешня бізнесова еліта на сучасному етапі
Кілька наказів від Чекаленко

Окрім цього, Чекаленко дала ще пару наказів представникові Верховної Ради. Перше — нехай він підніме серед своїх колег питання надання Світловодську зони екологічного лиха.
"Адже про яку привабливість міста може йти мова, коли весною його нижня частина підтоплюється, а влітку — квітне та пахне наше водосховище", — резюмувала вона свій перший наказ.

Другий стосується благодійних внесків. Так минулого року, сказала Чекаленко, міський бізнес скинувся на ремонт доріг. Сума назбиралася чимала. Але, згідно нинішнього податкового законодавства, яке обкладає й благодійні внески, з цієї суми лишились крихти. Тож, закликала вона нардепа, треба нарешті парламентаріям переглянути цю хибну норму…

Варто було згадати тему доріг, як засідання пожвавішало ще на кілька "градусів". Торкнулися, зокрема, вулиці Миру, минулорічний асфальт з якої зійшов разом із снігом.
Хто врешті відповідатиме за це неподобство, — лунало у залі.
Всіх заспокоїв віце-мер Яременко. Завтра, сказав він, до Світловодська приїздить голова обласного відділення Укравтодору аби на власні очі побачити "здобутки" свого підприємства на цій вулиці. І якщо за кошт цієї організації наново не буде перероблена така "робота" — міська влада звернеться до прокуратури. І взагалі, запевнив Яременко, питання наших доріг взяв під свій особистий контроль Ларін, і незабаром на ремонт найбільш "убитої" Б.Хмельницького надійде перший транш із облбюджету у розмірі 1,4 мільйона гривень. А другий транш буде ще більшим — 3,5 мільйона…

Прозвучав наказ нардепові і від президента Бур’янського — ініціювати скорочення кількості обов’язкових для бізнесу податкових платежів.
"Про який розвиток може йти мова, коли в Україні таких платежів налічується аж 147. А в Данії, наприклад, — 9, у США — 10. Навіть у Росії — 11…".

Зачепив він і таке хворобливе питання, як забудови перших поверхів житлових будинків, які, і не лише на його переконання, здійснюються вкрай неестетично. Тому, сказав він, при міськвиконкомі потрібно створити архітектурну раду аби вона фахово визначалась із цією самою естетикою.

Тутешня бізнесова еліта на сучасному етапі
Козярчук хоче як у Кременчуці

Протилежну точку зору висловив засновник "ВК і К" Валентин Козярчук, якого, як і частину інших бізнесовців, непокоїть перетворення ледь не всього міста у суцільну рекреаційну зону, де заборонено будь-яке будівництво.
"Погляньте на сусідній Кременчук, — сказав він, — місто без подібних стримуючих факторів процвітає. А ми із своїми заборонами можемо перетворитися на знелюднене селище енергетиків "Орбіта" біля Чигирина".

Тутешня бізнесова еліта на сучасному етапі
Шаповал за читанням спільної Постанови

У схожому контексті виступив і віце-президент МВ УСППР Михайло Шаповал, звернувши увагу до законодавчих складнощів інвестування малого і середнього бізнесу, якому для розвитку вкрай необхідно оперувати початковим капіталом. Відділи економіки місцевих органів самоврядування на такі інвестування права не мають — ці функції Бюджетним Кодексом України покладено на регіональні і місцеві фонди підтримки підприємництва. Тож треба би, зокрема, світловодський фонд наповнювати конкретним грошовим змістом. У протилежному випадку, застеріг Шаповал, малий та середній бізнес, без такої підтримки, згортатиме свою діяльність, а нові підприємства не зможуть з’явитись…

Після чого він зачитав спільну Постанову, у якій наголошується на відновлені партнерських стосунків між міською владою та Радою директорів МВ УСППР та на розробці конкретних планів спільних дій. І влада, і бізнес цю Постанову підтримали більшістю голосів.

Віталій Асауленко
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top