Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Влада

Виїзне засідання колегії ОДА: хто тузик, а хто грілка

Виїзне відкрите засідання колегії облдержадміністрації

Три із шести голів райдержадміністрацій області, де вже пройшли такі засідання, зняті із своїх посад. На відміну від них — президентських призначенців — світловодського міського голову від подібного врятувало його всенародне обрання.
Цієї середи, 14 березня, у міському Палаці культури було проведено виїзне відкрите засідання колегії облдержадміністрації, яке стало своєрідним підсумком ретельної перевірки фахівцями області діяльності світловодського міськвиконкому в царині її відповідності до вимог обласної Програми "Центральний регіон-2015"…
^ Реклама ^

Відкриваючи засідання, на яке прибули перші особи області, ледь не всі мери міст і голови РДА Кіровоградщини, а також тутешні виконкомівці, міськдепи і, звісно, народ, голова ОДА Сергій Ларін наголосив, що Світловодськ — перше місто, де проводиться така всеохоплююча колегія. До цього, зазначив він, подаючи тривожний сигнал нашому мерові Юрієві Котенку, в регіонах області вже було проведено шість таких засідань після яких три голови РДА вилетіли із своїх крісел. І тут же, дещо заспокоївши нашого градоначальника, додав, що міський голова, на відміну від голів РДА, які призначаються Президентом, — посада виборна. Відтак, карати-милувати це прерогатива територіальної громади. Ми ж, сказав він, у відкритому режимі лише заслухаємо звіт Котенка у контексті нашої перевірки…

Виїзне засідання колегії ОДА: хто тузик, а хто грілка
Ларін нагадує основні "догмати" ЦР-2015

І перед тим, як надати йому слово, Ларін нагадав основні "догмати" ЦР-2015 — створення нових робочих місць, залучення солідних інвестицій, наповнення місцевих бюджетів та підвищення рівню життя громадян та соціальних стандартів. Сукупно по з цих критеріях, за словами очільника області, Світловодськ, як показала перевірка, скотився до 21 місця серед 25 суб’єктів Кіровоградщини.
"Тому, Юрію Миколайовичу, нам би хотілося почути не про поточні справи — латання доріг та виплату зарплати бюджетникам, тобто, про повсякденний ваш обов’язок, за що ви й отримуєте зарплату, а про ваші плани розвитку міста. Щоб люди врешті побачили "світло у кінці тунелю", — звернувся головуючий до мера.

А те, що люди цього "світла" не бачать, він переконався, відвідавши цього дня ринок "Світанок". За його словами, в очах тутешнього люду він побачив повну безнадію. І це у Світловодську, який славився своїм промисловим потенціалом і висококваліфікованими кадрами!
"Та й про які зрушення ми можемо говорити, коли Світловодськ не має власного Стратегічного плану розвитку!?", — продовжував "накручувати" Котенка Ларін. Про які нові робочі місця може йти мова, коли інвестиційна діяльність, якщо не хаотична, то точно безсистемна. Яким чином ви плануєте до 2015 року подвоїти надходження до міського бюджету, коли навіть по вже існуючих договорах плати за землю місто лиш у минулому року втратило 600 тисяч гривень… А борги по зарплаті ростуть навіть на економічно активних підприємствах… Школи міста мають найменший рівень комп’ютеризації. Виділяється найменше коштів в усій області на оздоровлення учнів та на їх харчування… Читаю аналітику міського бюджету — жодної копійки на розвиток культурної галузі, на розвиток туризму та на розвиток рекреаційних зон міста. Де перспективи розвитку міста, яке знаходиться коло великої води!? Треба ж розвивати і цей напрямок, щоб ми улітку просилися до вас на відпочинок, наповнюючи ваш бюджет. А так вже у травні ви будете канючити з облбюджету кошти, бо не буде з чого платити зарплату та захищені видатки", — з цієї ларінської мінорної нотки слово було надано Котенку.

А от, прослухавши звіт міського очільника, підсвідомо закралася дилема: або "комісари" із ОДА щось не те перевіряли, або очільник наш, м’яко кажучи, говорив неправду. Ще б пак, на тлі ларінського негативу, котенківський звіт просто випромінював позитив. (Щоправда, на зауваження Ларіна після цього півгодинного рапорту, мовляв, де ви такі цифри берете, Котенко, вибачившись додав, що в його звіті були перераховані й недоліки, але він, поспішаючи вкластись у регламент, чисто механічно перегорнув "критичні" сторінки)

Виїзне засідання колегії ОДА: хто тузик, а хто грілка
Звітує Юрій Котенко

Отже, розпочав Котенко, за підсумками комплексної оцінки соціально-економічного розвитку районів області, місто зайняло друге місце серед міст обласного підпорядкування. У промисловому комплексі міста виробництвом продукції займається 174 підприємства, а обсяг реалізованої продукції за 2011 рік склав 1,6 млрд. грн. (у 2010 р. — 776,8 млн. грн.), що на одну людину у місті склало 19,2 тис. грн. (у 2010 р. — 14 тис. грн.), у той час цей показник в середньому по області склав всього 9,4 тис. грн., у Кіровограді — 19,3 тис. грн.

Зокрема, наша будівельна галузь здатна дати фору загальнообласній. Так, 12 будпідприємств міста у 2011 році виконали робіт на 42,8 млн. грн., що склало 120,5% у порівнянні з 2010 роком. А от по області це зростання склало лише 17,5%.

Та й у фінансовій сфері Світловодську є чим хвалитися — загальна сума доходів, які надійшли до зведеного бюджету міста у 2011 р. становить 158,6 млн. грн. — 121,7% до показників 2010 р. І з власними надходженнями до місцевого бюджету простежується явний прогрес: 2011 р. вони склали 36,1млн.грн. — 109,6% до показників Мінфіну та 118% до надходжень 2010 р., або на 5,5 млн. грн. більше.

"Втер носа" наш голова обласним аналітикам і в частині надходжень від продажу землі — 406,7 тис. грн., або 176% до плану року та аж 552,9% до показників 2010 р. Як і "втер" щодо закидів у млявості інвестиційної активності, адже за січень-вересень 2011 р. обсяг інвестицій склав 49,4 млн. грн., що склало 101,1% порівняно з аналогічним періодом 2010 р. Тобто, на кожного мешканця міста припало по 897 гривень 10 копійок інвестиційних вливань — третє місце в області.

А щодо прямих іноземних (доларових) інвестицій, то, станом 1 січня 2012 року вони склали 109,9% до обсягів початку минулого року. А по приросту цих інвестицій у обласному рейтингу Світловодськ знаходиться на другому місці.

У зовнішній торгівлі за 2011 р., а її підприємства міста здійснюють у 34-х країнах світу, експорт збільшився в 1,9 рази і склав $26,8 млн. (2010р. — $14,2 млн.). Позитивне сальдо склало $17,1млн.
"В цьому році ми маємо реалізувати сім інвестиційних проектів, що має дати 250 нових робочих місць", — перейшов Котенко до ще однієї складової ЦР-2015.
За його словами, у 2011 році у Світловодську, з його рівнем працевлаштуванням 47,3%, було створено 1323 робочих місць.

А по темпу зростання середньомісячної зарплати штатних працівників наше місто знаходиться на першому місці в області — у порівнянні з 2010 роком вона зросла на 23,6% і склала 1960 гривень. І дрібне наше підприємництво також досить жваве — минулого року кількість малих підприємств збільшилась на 61 одиницю і 72 зареєструвалося, і лиш 11 ліквідувалося. Такій активності, зазначив мер, у чималій мірі сприяє діяльність при міськвиконкомі "Єдиного офісу", який забезпечує взаємодію дозвільних органів на шляху просування у маси підприємницької ініціативи.

Не оминув промовець нагадати і про "Купуй Кіровоградське!" — один із постулатів обласної Програми. До цього поступу у місті долучилося 26 продмагів.

Та й з введенням у експлуатацію житла у нас теж є позитивні зрушення — у 2011 році його побудовано на 41,3% більше, аніж позаторік (1636 кв. м).

Окремою темою голова було торкнувся теми реформування ЖКГ. Та він і без того майже удвічі перебрав свій регламент.

Перед тим, як надати слово головному "комісарові", своєму заступникові Вікторові Серпокрилову, Ларін майже загрозливо зазначив, мов, а тепер ви послухайте наші висновки…

Виїзне засідання колегії ОДА: хто тузик, а хто грілка
Сергій Ларін наводить свої висновки

Згідно засад ЦР-2015, розпочав Серпокрилов, Кіровоградщина до 2015 року має увійти до п’ятірки найрозвинутіших областей України. На сьогодні вона по всім соціально-економічним показникам перебуває на восьмому місці. Тобто, зазначив він, ми поступово просуваємось до своєї амбітної мети. А от Світловодськ на цьому тлі, як не прикро, наче більмо в оці.

На перший погляд, вів далі доповідач, і з паперовою роботою у виконкому все гаразд, і два інвестпроекти на загальну суму 15,6 млн. грн. торік реалізовано, і реалізацію п’яти нових розпочато, і завдання по обсягам реалізованої продукції та працевлаштування населення виконано.
"Водночас, — Серпокрилов перейшов до критики, — прискіпливий аналіз фахівців ОДА свідчить, що недоліків і прорахунків значно більше, ніж ми собі уявляли".
Так, збудовано минулого року елеватор та овочесховище. Але цього вкрай недостатньо, бо всі ці здобутки здійснені передовсім за рахунок харчової промисловості. Доля ж підприємств хімічної, машинобудівної та металургійної промисловості, тобто, підприємств, що у свій час становили основу економічної потуги міста, не вирішується. Більш того, зазначив доповідач, не простежується жодних рухів у цих напрямках — ніхто із міських очільників навіть не звертається до ОДА по сприяння щодо відродження цих підприємств.
"Та й відносно прямих іноземних інвестицій, то вони в основному за рахунок будівництва торгово-розважального комплексу, житлових будинків, і не є вкладанням у розвиток промисловості. Їхній обсяг є найнижчим в області.

І взагалі, інвесторам із інших регіонів доволі складно зорієнтуватися у правилах гри у Світловодську. Так, зокрема, на сайті міськвиконкому нам не вдалося знайти інформації з питань діяльності державного адміністратора та дозвільного центру, — увійшов в раж Серпокрилов. — Тут Юрій Миколайович відзначав зростання обсягів трансфертів… Якщо у 2010 році рівень дотацій і субвенцій становив 45% у загальній сумі видатків, то у 2011 — вже 62,7%. Цей показник є свідченням неспроможності міської влади керувати містом, яке дедалі втрачає здатність себе утримувати. Це стосується також заборгованості по зарплаті. Якщо торік по всій області вона зменшилася на 3,2 мільйона гривень, то у Світловодську лише за січень 2012 року вона зросла на 508 тисяч. І те, що ваше місто, з його вигідним географічним розташуванням, кадровим та промисловим потенціалом, по надходженням до бюджетів знаходиться на 21 місці є абсолютно ненормальним"…

Виїзне засідання колегії ОДА: хто тузик, а хто грілка
Заступник голови ОДА Віктор Серпокрилов

Але тут доповідач припустився тактичної хиби, на яку задні ряди (народ), які до цього уважно все слухали, невдоволено загули, бо до помилок міської влади Серпокрилов зарахував і ліквідацію ЖЕКів — ефективно працюючих, за його словами, підприємств…

А з виступами з трибуни представників громадськості обласні очільники напевне відчули різницю між головами РДА, яких можна призначити-зняти згори, і обраними всенародно міськими головами… Депутатка міськради (ВО "Батьківщина") Людмила Безрукава, голови ГО "Громадська рада" і "Громадський захист" Надія Мальцева і Людмила Павловська відповідно та активна пенсіонерка, колишня депутатка міськради Тамара Рева послали "колегіантам" чіткий месседж: нашого голову ми вам скривдити не дамо, народ його обрав — народ і судитиме його.

Виїзне засідання колегії ОДА: хто тузик, а хто грілка
Депутатка міськради (ВО "Батьківщина") Людмила Безрукава

Звісно, основний наголос доповідачки сконцентрували довкола ліквідації Котенком ЖЕКів, як того вимагає резолюція листопадових 2011 року Громадських слухань. Мовляв, весь цей ґвалт зорганізували тутешні "регіонали", які вступилися за своїх однопартійців-начальників ЖЕКів.
"Та, якщо вони так милі вашому серцеві, — не без іронії звернулася Мальцева до "регіоналів"-директорів підприємств, — якщо вони такі безцінні кадри — працевлаштуйте їх на свої заводи. А "ефективно працюючі" ЖЕКи, з їх 6-мільйонними боргами, міській громаді непотрібні".

Виїзне засідання колегії ОДА: хто тузик, а хто грілка
Голова ГО "Громадська рада" Надія Мальцева

У такому ж ключі вона торкнулася міського басейну, який, через зависоку плату за підігрів води міському бюджетові утримувати несила.
"Тож я пропоную нашому "Світловодськпобуту" підігрівати водичку у басейні для наших діточок за рахунок тієї міфічної податкової сплати до міського бюджету", — звернулась вона до заступника голови ОДА з питань ЖКГ Сергія Яременка, який донедавна обіймав посаду гендиректора цього теплогенеруючого підприємства.
Що власне змусило останнього заступити за трибуну…

Виїзне засідання колегії ОДА: хто тузик, а хто грілка
Заступник голови ОДА з питань ЖКГ Сергій Яременко

Басейну та "міфічних плат" він не торкався. Він лиш нагадав, що в частині реформування ЖКГ він мав неодноразові розмови з мером. Від жовтня минулого року, сказав головний обласний комунальник, все йшло більш-менш нормально. Але з початку поточного року Котенка наче зурочили — реформування ЖКГ, за словами Яременка, скотилося до банального рейдерського захоплення ЖЕКів приватниками з Кременчука, які лантухами вивозили з контор у невідомому напрямку документацію (і конфіденційну, у тому числі). А двірників, сантехніків, електриків п’яти ЖЕКів збили докупи у малогабаритній "комірчині" у центрі міста. А на дворі — зима лютує.
"А хто ж буде у таких умовах обслуговувати житловий фонд!?" — максимально підвищивши голос, запитав зал Яременко.
Але міський голова ніяк не відреагував на стурбованість ОДА, яка, за його словами, аж ніяк не проти реформувань і завжди готова зарадити і допомогти.

Та то був не єдиний випад проти Яременка та "Світловодськпобуту"… Невипадково на початку засідання фойє Палацу було заповнено громадянами, які свого часу, не чекаючи дозвільних "милостей" від властей, встановили у своїх квартирах системи автономного опалення — у руках вони тримали плакати з вимогою до властей і до "Світловодськпобуту" виконати рішення однієї з сесій минулого скликання щодо припинення практики нарахуванням таким квартирам плати за централізоване опалення, а також плакат: "Не обраному народом у крісло мера сісти не вдасться", який недвозначно натякав на те, що у деяких колах мусується ідея зняття Котенка…

Виїзне засідання колегії ОДА: хто тузик, а хто грілка
Громадяни тримають плакати з вимогами

Їх згуртувала довкола себе голова "ГроЗи" Людмила Павловська, яка з трибуни засідання продовжила атакувати "Світловодськпобут", звинувачуючи його корупційних діях у питанні теплозабезпечення, зокрема, пологового відділення. У свої "регламентні" 5 хвилин вона не вклалася. Тоді один дядько, який також записався на виступ, "подарував" їй свої 5 хвилин. Мало. І Павловська зійшла з трибуни лиш після того, як Ларін пообіцяв поспілкуватися з нею по завершенню колегії особисто.

Виїзне засідання колегії ОДА: хто тузик, а хто грілка
Голова ГО "Громадський захист" Людмила Павловська

…Не оминув сказати своє вагоме слово "важковаговик" тутешнього політикуму, депутат облради, головний міський "регіонал" Іван Марон. З його слів стало зрозуміло, що сьогоднішнє засідання проводиться у відкритому режимі саме за його наполяганням. ЦР-2015 він порівняв із совєтськими П’ятирічками, завдяки яким СССР перетворився на найбільш розвинену індустріальну державу.
"Ми тут все бідкаємось, що наші значущі підприємства, які колись були гордістю всієї країни, зруйновано. Тож, я хочу спитати: а чому ж тоді наше Об’єднання (ТДВ "Об’єднання Дніпроенергобудпром", де Марон — гендиректор, прим. авт.) не зруйнувалось? А навпаки — вижило і живе, даючи роботу кільком тисячам городян. А все тому, що замість того, щоб волати про допомогу, опустивши у безсиллі руки, треба самому працювати у поті чола. Адже розумний керівник завжди ставить перед собою мету, а решта — лиш бажання".
До цієї "решти" він зарахував і Котенка, бо він, сказав Марон, аж ніяк не втілює у життя свої першочергові обіцянки відродити підприємства міста і повернути на них людей. А ОДА він закликав прислуговуватись у будівництві в області послугами його Об’єднання, а не шукати матеріали та робочу силу казна-де, поповнюючи бюджети інших областей. Тобто, лозунг "Купуй Кіровоградське" слід застосовувати і самій ОДА.

Виїзне засідання колегії ОДА: хто тузик, а хто грілка
Депутат облради Іван Марон

…Підводячи риску, Ларін виступ Котенка назвав найгіршим з усіх почутих до цього на подібних колегіях. Разом з тим, він заспокоїв збурених громадян, що ніхто тут не прагне відсторонити світловодського мера від обов’язків — це є справою територіальної громади. Завдання ж цієї колегії — вказати на недоліки і спільно шукати шляхи їх виправлення. І тут світловодці можуть цілком розраховувати на дружне плече області. Але для цього область має бачити і відчувати жагуче бажання території перетворити себе на "квітучий сад". Тобто, те, чого у Світловодську члени колегії і не побачили, і не почули. Тому голова ОДА запропонував інформації Котенка і Серпокрилова взяти до відома, через відсутність підходу до реалізації Програми ЦР-2015, визнати роботу тутешнього виконкому недостатньою, а нашому мерові рекомендувати вирішити питання щодо ефективного укомплектування кадрами керівного складу міськвиконкому. Колегія проголосувала одностайно.


Ян Дробовик,
Богдан Дроздов (фото).

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top