Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Ще раз про заборону спалювання опалого листя та іншої сухої рослинності

Ще раз про заборону спалювання опалого листя та іншої сухої рослинностіШановні громадяни Світловодська!
Управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Світловодської міської ради попереджає керівників підприємств, учбових та дошкільних закладів, закладів охорони здоров'я, інших організацій, які розташовані на території міста, а також мешканців приватного житлового сектору про заборону спалювання опалого листя та іншої сухої рослинності.

Кожен із нас відповідальний за екологію нашого міста. Шкода від спалювання листя й сухої трави величезна та дуже небезпечна. При згорянні 1 тонни рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточок диму. У їхній склад входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали й т.п. У тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, що може викликати в людини ракові захворювання. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини — одні з найбільш отруйних для людини речовин.
^ Реклама ^

Так, відповідно до ст. 16, 22 Закону України "Про охорону атмосферного повітря", Санітарних правил утримання територій населених місць № 42-128-4690-88, "Правил благоустрою території міста Світловодськ", затверджених рішенням Світловодської міської ради від 29 червня 2010 року за № 1651 категорично забороняється спалювання листя. Така ж заборона встановлена й Державними санітарними правилами охорони атмосферного повітря населених пунктів.

Подібну норму містить ст. 12 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" і ст. 27 Закону України "Про рослинний світ", яка вказує, що спалювання сухої природної рослинності або її залишків без дозволу органів державного контролю в області охорони навколишнього природного середовища забороняється.

Чинним законодавством України встановлена відповідальність за порушення цих заборонних норм. Так, ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за самовільне спалювання листя у парках, скверах та інших місцях без дозволу органів державного контролю в області охорони навколишнього природного середовища або з порушенням такого дозволу. Така діяльність спричиняє накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду,тягнуть за собою накладення штрафу на громадян – від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стосовно питання "А куди ж подіти опале листя?" законодавством України передбачено укладання договорів на вивіз листя та інших побутових відходів з відповідними спеціалізованими підприємствами.

Тож, шановні громадяни нашого міста, будьте небайдужі до екологічного стану навколишнього середовища, власного здоров'я та здоров'я оточуючих!

Управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Світловодської міської ради.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top