П’ятниця, 19 квітня 2024
Влада

Світловодська громада висловилась "за" об’єднання водоканалів області

В президії Олександр Яременко, Зінаїда Климчук, Юрій КотенкоВ президії Олександр Яременко, Зінаїда Климчук, Юрій Котенко8 вересня, під час проведення громадських слухань на тему: "Про припинення юридичної особи комунального підприємства "Світловодський міський водоканал" шляхом приєднання до обласного комунального виробничого підприємства "Дніпро-Кіровоград", в МПК пройшло обговорення вкрай актуального для нашого міста питання — подальшої долі комунального підприємства "Світловодський міський водоканал".
Для участі в громадських слуханнях були запрошені депутати міської та обласної рад, члени виконавчого комітету Світловодської міської ради, представники трудових колективів підприємств, установ та організацій міста, профспілкових комітетів, міських осередків політичних партій та громадських організацій, всі зацікавлені члени територіальної громади нашого міста, небайдужі до проблеми водопостачання. Таких виявилося майже 600 чоловік, а отже зала міського Палацу культури була повністю заповнена.


До робочої президії, що зайняла своє місце на сцені, увійшли міський голова Юрій Котенко, його заступник Людмила Гетманець, секретар міської ради Зінаїда Климчук та Сергій Яременко, який вперше був представлений світловодцям як в.о. заступника голови облдержадміністрації з питань ЖКГ області.

Зі вступним словом до учасників слухань звернулась секретар Світловодської міської ради Зінаїда Климчук, яка нагадала присутнім історію проблем водопостачальної організації міста, які тривають вже понад десять років та наголосила на тому, що громадські слухання проводяться за ініціативи міського голови Юрія Котенка, а отже, влада зацікавлена у відкритому діалозі з громадськістю Світловодська та спільному вирішенні подальшої долі водоканалу, де склалась дійсно кризова ситуація.

Заступник міського голови з комунальних питань Людмила ГетманецьЗаступник міського голови з комунальних питань Людмила ГетманецьЗі станом справ на підприємстві світловодців ознайомила заступник міського голови з комунальних питань Людмила Гетманець. За її словами, працівниками виконавчого комітету було проведено оцінку технічного стану підприємства та проаналізовано шляхи виходу з ситуації. Дані перевірки — невтішні. Як озвучила з трибуни доповідач, зношеність водопровідних мереж становить 75%, тож, технічний стан міськводоканалу оцінено як незадовільний. "Ще гірша ситуація з фінансами — кредиторська заборгованість підприємства станом на 1 серпня 2011 року становить 11 млн. 320 тис. грн., а діючий тариф на водопостачання та водовідведення не відповідає реальним витратам підприємства. За таких умов говорити про якісні послуги не доводиться, а жоден варіант виходу з кризи, в умовах постійного погіршення фінансового стану міськводоканалу, не має сенсу. Подібна критична ситуація склалась і на інших водоканалах області, тож, обласним керівництвом було запропоновано створити єдине підприємство з водопостачання та водовідведення, об’єднавши Світловодський, Олександрійський, Знам’янський, Кіровоградський водоканали та ОКВП "Дніпро — Кіровоград". Прийняти цю пропозицію чи ні — наголосила заступник міського голови, — вирішувати світловодській громаді."

На користь такого рішення Людмила Миколаївна навела дієві аргументи: зменшення собівартості 1 куб. м води за рахунок зменшення адмінвитрат, оптимізації виробничих баз тощо, а також усунення протиріч між ОКВП "Дніпро-Кіровоград" та водоканалами області в частині розрахунків за спожиту воду. "Все це покращить надання споживачам стабільних і якісних послуг з централізованого водопостачання і водовідведення за доступними цінами." — підсумувала доповідач.

Не менш серйозні аргументи на користь об’єднання навів у своєму виступі і в.о. заступника голови облдержадміністрації з питань ЖКГ області Сергій Яременко:
"Наразі на ОКВП "Дніпро-Кіровоград" склалась критична ситуація. Водоканали області заборгували підприємству понад 29 млн. грн., що в свою чергу привело до заборгованості за електроенергію та інші платежі. Тому губернатором були поставлені завдання перед представниками виконавчої влади міст обласного підпорядкування представити можливі плани виходу з кризи. Розглянувши всі представлені варіанти, ми дійшли висновку про необхідність повернення до схеми, яка діяла до 1999 року, коли існувало єдине підприємство. Це пов’язано, перш за все, з економією витрат. Тим більше, що по тих водопостачальних підприємствах, які транспортують воду на далекі відстані, а це водоканали Львова, Харкова, Донецька, Луганська та Кіровограда, приймається постанова КМУ щодо державної компенсації витрат на транспортування води, що також сприятиме здешевленню водопостачання. Адже найголовніше питання, яке ставить перед нами і Президент, і Уряд, і губернатор — це покращення послуг за умови мінімальних витрат."

Усі економічні обґрунтування на користь об’єднання комунальних підприємств з послуг централізованого водопостачання, довела до відома світловодської громади перший заступник ГУ ЖКТ в Кіровоградській області Ольга Довжук, яка входила до складу робочої групи з вивчення доцільності об’єднання водоканалів, створеної за дорученням Сергія Ларіна. Вона завірила присутніх, що тариф на воду новоствореного обласного підприємства буде значно нижчий за той, що наразі пропонує міськводоканал, але в разі відмови приєднання — значно вищий.

Взагалі ж, цифри щодо вартості ціни на воду для світловодських споживачів лунали різні, але як запевнили обласні можновладці, майбутній тариф для Світловодська не перевищуватиме нині діючого у Кіровограді, де централізоване водопостачання для населення становить 4 грн. 10 коп., а разом із водовідведенням — 6 грн. 88 коп. і буде єдиний для всіх міст, що увійдуть в об’єднане підприємство.

При цьому, як зазначив присутній на слуханнях директор ДП "Кіровоградське водопровідно-каналізаційне господарство" Роман Ілик, у Світловодську, на базі існуючих підприємств, ОКВП "Дніпро-Кіровоград" та "Світловодський міський водоканал", планується створити філію, підпорядковану обласному керівництву, що дозволить податки та землю залишити на місцях.

Ось такі суцільні вигоди та переваги від об’єднання були озвучені під час громадських слухань від представників влади. До речі, на користь прийняття запропонованого рішення виступив і генеральний директор КП "Світловодський міський водоканал" Володимир Дем’янюк, і більшість представників громадських організацій міста, що записались до слова, згідно порядку проведення слухань. Звісно, було чимало й сумнівів та запитань, які світловодці мали змогу озвучити відповідальним особам. Наприклад, щодо подальшої долі адмінбудинку, який наразі знаходиться в заставі, і може бути просто забраний за борги водоканалу. Це питання турбувало і Сергія Тишка, і Анатолія Войтенка. Відповідь, що пролунала — обнадійлива: усі боргові зобов’язання водоканалу бере на себе новостворене обласне підприємство, а отже, в разі об’єднання, світловодці можуть не турбуватись про майбутнє адмінбудівлі.

Підсумок обговорення підбив голова Світловодської міської ради Юрій Котенко, який, зокрема, зазначив:
"Якщо відкинути усі "за" і "проти" і серйозно подивитись на проблему, яка склалася, то у нас іншого шляху не має, окрім як приєднатись до обласного водоканалу. Це буде державне комунальне підприємство, підпорядковане обласній раді. І ті умови, які пропонує нам сьогодні нам УЖКГ області і фахівці, які пропрацювали це питання, говорять нам про те, що гірше не буде. Та гірше вже й нема куди. Тому іншого шляху я не бачу."

І, зрештою, резолюція, за яку проголосувала більшість присутніх у залі світловодців така:

Ми, учасники громадських слухань, розглянувши й обговоривши питання припинення юридичної особи комунального підприємства "Світловодський міський водоканал" шляхом приєднання до обласного комунального виробничого підприємства "Дніпро-Кіровоград", висловлюємо намір:

Сприяти припиненню юридичної особи комунального підприємства "Світловодський міський водоканал" шляхом приєднання до обласного комунального виробничого підприємства "Дніпро — Кіровоград".

Для підвищення ефективності цього процесу та забезпечення максимального врахування думки громадян міста пропонуємо: Світловодський міській раді реалізувати, шляхом прийняття відповідного рішення, припинення юридичної особи комунального підприємства "Світловодський міський водоканал" шляхом приєднання до обласного комунального виробничого підприємства "Дніпро — Кіровоград".

"За" цю резолюцію проголосувало 562 чоловіка, "проти" — 5, "утрималось" — 4. Тепер слово за міськими депутатами. Світловодська громада своє слово сказала.

Світловодська громада висловилась "за" об’єднання водоканалів області

Світловодська громада висловилась "за" об’єднання водоканалів області

Світловодська громада висловилась "за" об’єднання водоканалів області

Світловодська громада висловилась "за" об’єднання водоканалів області

Світловодська громада висловилась "за" об’єднання водоканалів області

Світловодська громада висловилась "за" об’єднання водоканалів області

Світловодська громада висловилась "за" об’єднання водоканалів області

Світловодська громада висловилась "за" об’єднання водоканалів області

Олена Єрунова

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top