П’ятниця, 19 квітня 2024
Влада

Водна єдність

АншлагАншлагВодоканал сконав. Нехай живе водоканал!
На ці громадські слухання у міському Палаці культури народу зібралося тьма — повен зал та ще й на балконі трішки. Так громада висловила свою небайдужість до єдиної теми цих слухань, яку озвучила головуюча на засіданні, секретарка міськради Зінаїда Климчук — "Про припинення юридичної особи КП "Світловодський міський водоканал" шляхом приєднання до обласного комунально-виробничого підприємства "Дніпро-Кіровоград".


У своєму вступному слові вона, зокрема, сказала, що проблемою №1 міста було і є забезпечення його якісним водопостачанням і належним водовідведенням. Що тільки не робили тутешні власті у цьому напрямку за останні 10 років. Так, у червні 2005 року наш водоканал, опинившись через борги на межі колапсу, переоформився у нову юридичну особу з її нинішньою назвою. Відтак, КП "Світловодський міськводоканал" "відхрестився" тоді від боргів свого попередника. А вже у листопаді 2006 року, вела далі Климчук, новому старому підприємству зробилося так непереливки, що міськдепи тодішньої каденції зголосилися на виділення йому кредиту у 2 мільйони гривень, який люб’язно надав процвітаючий тоді на наших теренах банк "Східно-Європейський". Гроші не повернуто й донині, що несе безпосередню загрозу головній адміністративній будівлі міста на Лєніна, 14, який добродії-обранці заложили у заставу як гарантію повернення кредиту… І після нагадування, що вода — основа життя, секретарка нагадала присутнім мету слухань — визначитись: що робити з цим далі. І як підказка — об’єднання нашого водоканалу з такими ж "калічними" водоканалами Кіровограду, Знам’янки та Олександрії на базі ОКВП "Дніпро-Кіровоград"…

Президія (зліва направо: Л. Гетманець, С. Яременко, З. Климчук, Ю. Котенко)Президія (зліва направо: Л. Гетманець, С. Яременко, З. Климчук, Ю. Котенко)Потім, як того вимагають правила ведення подібних заходів, майже одноголосно було обрано лічильну комісію, секретаріат і президію. Остання, у складі міського голови Юрія Котенка, його заступниці з питань ЖКГ Людмили Гетманець та Сергія Яременка, який віднедавна виконує обов’язки заступника голови Кіровоградської ОДА з питань ЖКГ області, зайняли свої місця на сцені поряд із Климчук. Першою говорила Гетманець. Вона, зокрема, сказала, що тривалий час міськвиконком проводив аналіз роботи цього підприємства. Окрім інших невтішних висновків, було встановлено, що СМВК, основні мережі якого не зазнавали капітальних ремонтів і реконструкцій з часу введення їх у експлуатацію, тобто, з 60-х років минулого століття, знаходиться у вкрай незадовільному стані. Сукупна зношеність його виробничих потужностей дорівнює 75%. Ще більш невтішний фінансовий стан підприємства — його борги перетнули 10-мільйонну позначку. Виправити ситуацію на краще, наголосила ораторка, не здатні навіть значні збільшення тарифів на водопостачання та водовідведення. Собівартість першого, при тарифі 3,19 грн./куб., складає 4,32 грн./куб, другого — 5,27 грн./куб. (при тарифі — 4,45 грн./куб.). Рівень відшкодування — 61,6% і 70,3%, перше і друге відповідно…

Аргументи головної міської комунальниці на користь приєднання водоканалів до ОКВП "Дніпро-Кіровоград" були наступними: завдяки скороченню витрат на управлінський апарат чотирьох водоканалів до 5% буде зменшено собівартість кубічного метру води; ще на 5% зменшиться її собівартість завдяки тому, що для ведення виробничої діяльності треба буде отримувати одну ліцензію (а не по ліцензії для кожного з чотирьох); ще 5% зменшення принесе оптимізація основних фондів підприємств, виробничих баз, лабораторій та цехів на водоканалах означених міст; іще на 5% менше буде собівартість кубометра завдяки затвердженню тарифів на послуги лиш по одному (об’єднаному) підприємству. До того ж будуть усунуті протиріччя, які регулярно виникають з ОКВП в частині розрахунків за спожиту воду.

Наступний оратор Яременко повідомив, що задля вагомості аргументації ініціативи голови ОДА Сергія Ларина щодо об’єднання водоканалів, він запросив взяти участь у слуханнях в. о. першого заступника начальника головного управління ЖКГ області Ольгу Довжук та директора Кіровоградського водоканалу Романа Івлика. Та спочатку він розповів про спільність проблем водоканалів області, сукупний борг яких досяг 30-ти мільйонів гривень.

Було прораховано, сказав Яременко, безліч варіантів виходу з кризи, і єдиним оптимальним виявився об’єднавчий.
"Повірте, — заприсягся він, — Світловодськ — моє рідне місто і я не посмів би вас обманювати".
Потім в.о. головного обласного комунальника озвучив зміни у законодавстві України. Так, донедавна, підкреслив він, практикувалося створення нових підприємств на базі старих, борги яких при цьому списувалися.
"Віднині цю практику скасовано — хоч з десяток нових підприємств створюй — борги треба повертати".
На завершення своєї промови Яременко нагадав, що супроти волі громади ніхто не буде об’єднувати водоканали (чи приєднувати). Але, застеріг він, переказуючи слова свого шефа Ларіна: у разі відхилення громадою курсу на об’єднання, стосунки з "одноосібниками" будуть будуватися виключно на ринкових засадах: заборгували за щось — або обмеження подачі води, або повний розрахунок.
"Адже енергетики, податківці тощо далі терпляче чекати розрахунків і не можуть, і не хочуть. А ще, — наголосив він, — подібних підприємств, що транспортують воду на значну відстань, в Україні, у разі утворення об’єднаного підприємства на базі Кіровоградського ОКВП, буде п’ять. Тож підкреслюю, що по таким підприємствам приймається окрема Постанова Кабміну, згідно якої держава бере на себе компенсацію витрат на транспортування води. Відтак, можна говорити про суттєве здешевлення послуг на водопостачання і водовідведення"…

Більш розлого це суттєве здешевлення розкрила Довжук, яка повідомила, що у разі об’єднання, у розрахунку собівартості водоканальських послуг за базові братимуться тарифи Кіровограду, який споживає 70% води ОКВП "Дніпро-Кіровоград". Але після об’єднання, наголосила вона, ця собівартість може бути ще меншою — до 3,2 грн./куб.

…Від громадськості найбільше поталанило виступити голові Об’єднання громадських організацій "Громадська рада міста Світловодськ" Володимиру Павлову. Та щойно він перейшов до вирішення питання персональної відповідальності нинішнього гендиректора СМВК Володимира Дем’янюка за, як він сказав, фактичний розвал підприємства, як вичерпався ліміт часу на промови, відведений регламентом. Та Павлов таки встиг нагадати, що у 1986 році подібне об’єднання вже було. Але, попри тодішні обсяги споживання води, все повернулося "на круги своя". І над цим варто замислитись перед тим, як прийняти остаточне рішення, зазначив Павлов…

Своєрідною рискою стала промова мера Котенка. Якщо коротко, вона звелася до наступного: зваживши всі "за" і "проти", іншого шляху, як об’єднуватися, у нас немає. І, як фінал — голосування. За об’єднання піднявся "ліс" рук. А тих, хто був проти, можна було порахувати на пальцях однієї руки.

Ян ДРОБОВИК
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top