Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Щеплення — надійний засіб попередження інфекційних захворювань

Фото: svitmam.uaФото: svitmam.uaЗагальновідомо, що краще попередити любе захворювання, ніж потім його лікувати. В повній мірі це стосується і інфекційних хвороб. Надійним засобом попередження ряду інфекційних хвороб є імуно-профілактика. Практика проведення епіднагляду і в нашому місті і районі кожен раз підкреслює вірність цього ствердження.
Аналіз стану епідобстановки по інфекційних захворюваннях в місті і районі за 7 місяців поточного року в черговий раз підкреслив суттєву різницю між рівнем захворюваності населення шлунково-кишковими інфекціями і інфекційними хворобами крапельної групи інфекцій, які керуються засобами імунопрофілактики, хоча збудники інфекцій при крапельних інфекціях (повітряно-крапельний механізм передачі) більш легко і швидко передаються здоровій людині від хворої ніж при шлунко-кишкових інфекціях (фекально-оральний механізм передачі).
^ Реклама ^

Так рівень захворюваності населення міста і району за 7 місяців поточного року склав по сальмонельозу 11,64, а по сумі гострих кишкових інфекцій — 141,13 на 100 тисяч населення, а по інфекційних захворюваннях, які керуються засобами імунопрофілактики епідобстановка була спокійною (дифтерія, кір, кашлюк, поліомієліт, епідпаротит, краснуха).

Згідно плану щеплень на поточний рік передбачається проведення щеплень: дітям — проти туберкульозу, вірусного гепатиту В, дифтерії, кашлюка, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи та епідпаротиту; дорослим — проти дифтерії, правця.

Проти ряду інфекцій щеплення можуть проводитися за епідпоказами (грип та інші).

Вакцини, які використовуються в Україні, мають відповідні сертифікати якості Міністерства охорони здоров'я.

Щеплення, в обов'язковому порядку, проводяться після попереднього огляду лікарем.

Слід відмітити, що за 7 місяців поточного року проведено 4139 щеплень населенню міста та 687 — населенню району, і ускладнень, після застосування імунобіологічних препаратів, практично, по даним ЛПЗ, не було.

В місті і районі прийняті міська та районна програми імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2010-2015 роки. Зараз вживаються заходи по забезпеченню виконання програм в повному обсязі.

Слід пам'ятати, що своєчасно отримане щеплення — надійна гарантія профілактики інфекційних захворювань.

Володимир Шмаков,
лікар-епідеміолог ДЗ "Світловодська районна СЕС" МОЗ України.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top