Вівторок, 23 квітня 2024
Влада

Білий дім тримає оборону

Білий дім тримає оборонуРозгляд справи по світловодському адмінбудинку на Лєніна, 14, як залогу за кредит, повернуто до суду першої інстанції. Та ми його все одно відсудимо, запевняє позивач.
На початку нагадаємо суть справи... У 2006 році світловодський міськводоканал, опинившись на межі колапсу, вмолився до тутешніх властей про порятунок. Останні, зібравшись на чергову сесію, вирішили позичити для нього два мільйона гривень у тоді неабияк активного на наших теренах "Східно-Європейського" банку — благо, що один із його очільників Анатолій Кочерга перебував у лавах депутатського корпусу. А заставою повернення кредиту, за рішенням тієї ж сесії, став наш так званий "білий дім".


...Наші дні. СЄБ канув в лету. Але не канули його зобов’язання, його клієнти-вкладники. І його боржники. Вирішення всіх цих питань, як питання і ліквідації СЄБ, перебрав на себе Національний банк України. Ось тут-то й "спливла" головна світловодська адміністративна споруда... Почалося з того, що світловодський суд виніс рішення на користь позивача — майже три мільйони гривень треба повернути (відсотки за ці роки наросли), або борги віддати "білим домом". Наші — з апеляцією до Кіровограду. Але й там погодились із судом першої інстанції. Наші — до Києва — з касацією. І вже рішення столичного суду принесло світловодським градоначальникам довгоочікувану передишку — справу повернуто на розгляд того ж таки суду першої інстанції.

А якщо, поцікавилась наша газета в одному з "білодомівських кабінетів", світловодський суд не змінить свого рішення? А ми знов — апеляцію, була відповідь...

Язик до Києва доведе
Крок за кроком, за допомогою телефонного зв’язку, нам вдалося відшукати в НБУ людину, яка "в курсє дєла" перипетій на вісі "білий дім"-НБУ" — ліквідатора Ліану Архипову... За її словами, справу повернуто до суду першої інстанції, бо КСУ виявив в документах якусь дріб’язкову закарлючку, яку треба виправити. А в незмінності рішення Світловодського суду вона ніскілечки не сумнівається. А от, що дивує ліквідаторку, так це безвідповідальна позиція міських властей — за всі ці роки світловодські депутати, розглядаючи бюджети міста, не заклали в них жодної копійки як статтю видатків на погашення банківського кредиту, хоча б по 50 тисяч гривень щомісяця. І подібної ситуації не виникло б... А сьогодні, замість того, щоб намагатися домовлятися з позивачем на предмет відстрочки чи реструктуризації боргу, уперто подаються апеляції та касації. Та, як зазначила Архипова, подібна тактика лише погіршує ситуацію відповідача — відтягуючи виконання рішення суду, ростуть відсотки за прострочення кредиту, пені, накопичуються штрафні санкції тощо. Відтак, спрогнозувала ліквідаторка, повертати (а в цьому вона ані стілечки не сумнівається) доведеться вже не три — чотири, а то й п'ять мільйонів гривень. І повертати з міського бюджету і, якщо не майном, так арештом казначейських рахунків... На наше запитання, як же можна відібрати цілий будинок, коли там знаходяться ще і податкова інспекція та райдержадміністрація, Ліана Архипова відповіла, що "білий дім" належить Світловодській міськраді, а ОДПІ і РДА лиш орендують у неї окремі приміщення. Вони й надалі їх орендуватимуть, але вже у нового власника. А невдовзі, припустила вона, це саме доведеться робити і міськраді, яка з орендодавця також перетвориться на орендаря.

Ян ДРОБОВИК,
Вячеслав Стригун (фото).

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top