П’ятниця, 19 квітня 2024
Влада

Громадська рада не хоче розлучатися з водоканалом

В діловій конструктивній атмосфері...В діловій конструктивній атмосфері...Міський голова на зустрічі з представниками Об'єднання громадських організацій "Громадська рада м. Світловодська" наголосив: просто так він водоканал не віддасть нікому.
Цікаві факти, що напряму чи дотично пов’язані з водоканальським питанням, пролунали з вуст міського голови Юрія Котенка на його традиційній зустрічі з представниками громадських організацій...


Спочатку голова ГР Володимир Павлов зачитав своєрідну "ноту протесту", в якій від імені міської громади рішуче заперечувався бодай натяк на злиття водоканалів області в єдину структуру. Якщо вже й приєднувати наш водоканал до чогось, так до більш успішного підприємства — до СП ТОВ "Світловодськпобут", говорилось у читаному Павловим зверненні-протесті...

Дослухавши до кінця, Котенко зауважив, що це питання далеко не однозначне. І не всі водоканали області прагнуть об’єднання між собою. Так, сказав він, Кіровоград і сам "взяв паузу". А Олександрія, взагалі, відмовилася, мотивуючи тим, що там вдалися до активної розробки підземних джерел — лиш двох свердловин він не вистачає до повного водозабезпечення цього 100-тисячного міста. Лиш Знам’янка, за словами мера, найбільш лояльна до злиття водоканалів. Воно й не дивно, сказав він, — знам’янський водоканал має 18 мільйонів гривень боргу (кіровоградський — 20). У світловодського борги трохи менші — 11 мільйонів. Але це слабка втіха, додав голова, особливо, якщо врахувати, що лише за червень борг світловодського МВК збільшився на 177 тисяч гривень. Рятункові заходи, такі, як скорочення працівників водоканалу, бажаного ефекту не дають. Щодня область попереджає його про необхідність зниження витрат води шляхом зниження тиску води.
"А куди ж далі його знижувати, коли у дев’ятиповерхівках вода ледь сягає 5-6-го поверху", — з сумом констатував Котенко...

Крім того, він висловив опасіння, що через водоканальські борги місто ризикує лишитись свого... адміністративного будинку. Він нагадав, як у 2006 році, місцеві депутати тодішньої каденції, рятуючи МВК від краху, взяли 2 мільйона гривень кредиту у авторитетного на той час банку "Східно-європейський". Кредит не повернули і цей банк, у наполяганні повернення майже трьох мільйонів (проценти наросли), вже виграв у тутешньої влади два суди. 3 серпня має відбутися третій... Так що невдовзі може статись, що органи місцевого самоврядування Світловодська орендуватимуть "білий дім" у нових його власників, якщо, звісно, ті захочуть.

Тому, зазначив голова, це питання вкрай складне і неоднозначне. Безумовно, продовжив він, на цьому чорному тлі, переваги об’єднаних водоканалів, що обіцяють обласні керманичі, виглядають доволі принадно — і єдиний тариф для всієї області (можливо, й нижчий, ніж зараз), і спрощення надання дотацій з облбюджету тощо. Але ж ми знаємо, сказав Котенко, як-то воно буває: обіцяють тариф у дві гривні, а на ранок прикинешся — вже десять...

Щодо ідеї приєднання МВК до "Світловодськпобуту", міський голова закинув громадським активістам, що це приєднання, вочевидь, є витвором їхніх фантазій — принаймні, від теплопостачальників до нього не надходило жодної офіційної пропозиції.
"Тож, як можна гуляти весілля, без згоди нареченого?", — алегорично запитав Котенко...
Так чи інакше, зазначив мер підсумовуючи, просто так, без очевидної вигоди для громади наш водоканал не віддадуть нікому.

Друге питання, з яким ГР рада завітала до голови, було застереження — в жодному разі не погоджуватись на збільшення плати за проїзд в міському транспорті, як того все наполегливіше вимагають тутешні перевізники. На це Юрій Котенко заспокоїв — це питання навіть не стоїть у влади на порядку денному. Єдине на що зголосилися власті, так це на збільшення відшкодувань перевізникам за обслуговування пільгових пасажирів з міського бюджету, що абсолютно не позначиться на гаманцях громадян. Але на взаємин ми будемо вимагати у перевізників "окультурення" водіїв як у зовнішньому вигляді, так і у манері спілкування з пасажирами, підсумував голова.

Віталій АСАУЛЕНКО

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top