П’ятниця, 19 квітня 2024
Влада

Ринок "Світанок": звернення до народного депутата — остання надія?

Ринок "Світанок": звернення до народного депутата — остання надія?Ринок "Світанок", що поблизу Обеліску Слави, черговий раз став темою для розмов. І приводів для цього достатньо: у підприємців, які торгують на ринку знову купа невирішених проблем, які заважають їм як працювати сьогодні, так і планувати своє майбутнє. Їхні численні звернення до міської влади та на адресу народного депутата України Олександра Єдіна досягли мети — їх нарешті почули.
19 липня помічник нардепа Віталій Нікітюк та Світловодський міський голова Юрій Котенко завітали на "Світанок", аби спробувати розібратися безпосередньо на місці подій.


Проблем у представників "Світанку" дійсно вистачає. По-перше, у представників громадської організації "Надія", до складу якої входять майже 300 підприємців, є вагомі претензії до нинішнього керівництва ринку. Зокрема, декілька тижнів тому прийшовши зранку на роботу один із підприємців не знайшов свого кіоску ("Кури гриль") на звичному місці. Там вже було встановлено новий МАФ (мала архітектурна форма: кіоск, павільйон і т.п.). До речі, в результаті його встановлення робочі місця не знайшли ще декілька підприємців, а через відключення-підключення електроживлення у інших торговельників погоріло холодильне обладнання.

З проблеми першої випливає друга: у жодному договорі, який оформлено між підприємцем, який займається торгівлею на ринку "Світанок", та КП "Комбінат комунальних послуг", якому належить земля ринку, не зазначено прив'язки до місця розташування торгової точки. Тож керівництво і може собі дозволити робити "шашки-шахмати" з усіма торговими місцями. Проблема третя полягає в тому, що в черговий раз з'явилися перепони на шляху реконструювання самого ринку у більш сучасний вигляд, звісно, з умовою дотримання всіх необхідних норм та існуючих правил щодо проведення торговельної діяльності.

А часу для вирішення цієї проблеми не так вже й багато, адже 31 жовтня закінчується термін дії дозволу на існування "Світанку" у нинішньому вигляді від райСЕС. Крім того, не всі підприємці "Світанку" згодні проводити реконструкцію, так як у них не має такої фінансової можливості.

По-четверте, мова йшла про збір плати за здійснення торгівлі поза територією ринку. Мовляв, гроші зібрали, а через одну-дві години наряд міліції виганяє торговельників, пояснюючи це тим, що за територією ринку нічого продавати не можна.

Після тривалої розмови з підприємцями ми попросили прокоментувати ситуацію помічника народного депутата Олександра Єдіна В.Нікітюка та міського голову Ю.Котенка.

Віталій Нікітюк:
— Метою нашого сьогоднішнього візиту на територію ринку "Світанок" була спроба розібратися і відповісти на чисельні звернення людей, які тут працюють, з приводу подальшого функціонування ринку, порушень та перешкод в напрямку здійснення ними торговельної діяльності і, взагалі, перспективи подальшої роботи та надання мешканцям міста гідних послуг в нормальних санітарних та сучасних умовах.

Зустріч з підприємцями засвідчила, що дійсно, є ряд проблем: упорядкування і розташування місць для здійснення торгівлі, взаємини із міською владою, можливі порушення пов'язані із встановленням нових малих архітектурних форм.

З приводу останнього ми будемо розбиратися спільно із міським головою, на адресу якого вже надійшли відповідні звернення. Та вже сьогодні ми змогли запевнити представників "Світанку", що будуть позови до суду в інтересах громади.

За моєю пропозицією, підприємці вже готують колективне звернення на ім'я народного депутата України Олександра Єдіна, з проханням надати допомогу у вирішенні цих питань. І це є гарантією, що питання будуть вирішуватися в нагальному режимі.

Будемо розбиратися із даною ситуацією швидко, не затягуючи, так як існують встановлені терміни — до 31 жовтня. Але — з урахуванням усіх точок зору, інтересів громади міста, і відповідно до законодавчої бази.

Щодо коштів, які збираються із людей, які торгують на ринку та в його межах. За територією ринку (за парканом) гроші збирати не мають права. З іншого боку, торгівля повинна відбуватися з урахуванням всіх санітарних норм та інших існуючих правил щодо здійснення торгівлі.

Юрій Котенко:
— Змінювалася влада, але, на жаль, проблема не вирішувалася. Питання статусу ринку й досі не вирішено. Сьогодні велика кількість підприємців незадоволена діями керівництва ринку і висловлюють своє невдоволення, звертаючись за допомогою.

Я розумію, що це торгове місце може бути єдиним джерелом прибутку в сім'ях, тому цілком природно, що ті підприємці, які одного ранку побачили, що їх позбавили робочого місця, починають активно відстоювати свої права.

Щодо встановленого декілька тижнів тому кіоску, я вважаю, що дії адміністрації в даному випадку протиправні. Зараз в правовому полі ми проведемо ряд заходів, щоб підприємець-власник добровільно прибрав цей кіоск, в разі відмови — ми його демонтуємо власними силами відповідно до рішення сесії.

Що стосується подальшого перебування підприємців на своїх робочих місцях, то ми за участі юриста опрацюємо договора з КП "ККП" таким чином, щоб підприємці мало чітко закріплену за собою територію для здійснення торгівлі. Таким чином загрозу переносу торгових місць без згоди буде усунуто.

Ринок "Світанок": звернення до народного депутата — остання надія?

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top