Субота, 20 квітня 2024
Влада

За зрубані дерева на Спецстрої громада отримає більше 300 тисяч гривень

За зрубані дерева на Спецстрої громада отримає більше 300 тисяч гривеньПорядок денний минулого засідання виконавчого комітету містив лише 10 питань, але два з них — варті уваги, бо стосуються чи не кожного громадянина міста.
Імунопрофілактика під загрозою
Про виконання міської програми "Імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2011-2015 роки" за 6 місяців 2011року доповідав Д. Моісеєнко, головний лікар ЦРЛ.


Міська програма була затверджена на початку цього року, її мета — забезпечення епідемічного благополуччя населення міста шляхом зниження рівня захворюваності на інфекційні хвороби, боротьба з якими здійснюється засобами імунопрофілактики, а також відсутність смертності та інвалідності внаслідок інфекційних хвороб. Кошти програми мають спрямовуватися на придбання медичних імунобіологічних препаратів, необхідних для проведення щеплень.

На сесії було запропоновано залучити на ці потреби з місцевого бюджету 92 600 грн. В кошторисі Світловодської ЦРЛ на 2011 рік затверджено кошти на придбання сироватки та вакцин на суму 71 тис. 280 грн., в тому числі на придбання протигрипозної вакцини 16 тис. 400 грн. Також затверджено кошти на придбання туберкуліну в сумі 13 тис. 202 грн.

За словами головного лікаря ЦРЛ, за звітний період були виділені кошти в сумі 14 579 грн. на придбання вакцин для виконання плану щеплень проти керованих інфекцій серед дорослого населення м.Світловодська (дифтерія, правець) та на придбання антирабічної вакцини для про-філактики сказу у дорослих та дітей, яких покусали тварини. Також був закуплений туберкулін на суму 2 тис. 296 грн. для проведення туберкуліно-діагностики дитячого населення міста.

Але на інші, не менш важливі потреби (вакцина для активної імунізації новонароджених проти гепатиту В, самоблокуючі шприци тощо), кошти не виділялись.

"Крім того, — сказав Д. Моісеєнко, — склалась надзвичайно складна ситуація з імунопрофілактики серед дітей міста. В 2010 році від реальної річної потреби через централізовані поставки (згідно Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" постачання вакцин здійснюється за рахунок Держбюджету) було отримано всього від 24,3% до 36,6% імунобіологічних препаратів, а за звітний період 2011р. — ще менше, від 0% до 32% від потреби. Так, через несвоєчасне та недостатнє надходження централізованих поставок імунобіологічних препаратів 2010 та 2011 років проведення щеплень проти ряду інфекційних захворювань вкрай незадовільне. І, як наслідок, показник виконання планів профщеплень в 2010 р. по окремим вакцинам складає від 6,5% до 65,5%, а в першому кварталі 2011р. значно нижчий і складає від 1,7% до 22,2%. Склалась реальна загроза зриву виконання міської програми "Імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2011-2015 роки", що може негативно вплинути на стан епідситуації в місті по інфекційній захворюваності. Це питання вже виносилось на розгляд засідання державної надзвичайної протиепідемічної комісії при міськвиконкомі. На виконання Програми та для забезпечення ритмічного проведення імунопрофілактики інфекційних хвороб серед населення міста згідно з планом профщеплень на 2011р. проведено розрахунки, згідно з якими нам необхіодно 772,9 тисяч гривень".

Мабуть читачі помітили, що зараз в багатьох ЗМІ часто обговорюється питання вакцинації та імунопрофілактики. Найбільша проблема сьогодні — це брак коштів на таку надважливу справу, як у міських бюджетах, так і у Державному. І, на жаль, така ситуація спостерігається майже по всіх регіонах України.

Ліс рубають...
Друге стосується будівництва в районі Спецстрою, а точніше дерев, які там уже знесені (частина) та частина найближчим часом будуть вирубані. Нагадаємо, що там ТОВ "Фітерікс" розпочинає будувати Універсальний офісно-готельний, торговельно-розважальний комплекс на орендованій землі загальною площею 1,2 га. Звісно, дерева там заважатимуть вести роботи.

У міськвиконкомі було створено комісію, до якої увійшли представники міської влади, депутатського корпусу, архітектури, екологічної служби тощо, яка 12 липня обстежила всі зелені насадження. Згідно з висновком, на орендованій земельній ділянці розташовано 172 пеньки, з них: в хорошому стані — 80, в задовільному — 80, сухостійні — 12, а також є живі, не знесені дерева — 145 шт., з них в хорошому стані — 80, в задовільному — 55, в незадовільному стані — 10, сухостій — 5 шт.

Спеціалісти провели розрахунок відновної вартості дерев, що розташовані на місті будівельних робіт (відновна вартість дерев складається з вартості їх посадки та утримання за попередні роки) і дійшли висновку, що вже знесені 172 дерева коштують трохи більше 177 тисяч гривень, а ті 145, що буде вирубано — більше 156 тисяч (одне дерево — більше тисячі). Отож, громада за дерева у цілому отримає більше 330 тисяч гривень.

Члени виконавчого комітету затвердили акти технічного обстеження зелених насаджень, а також зобов’язали ТОВ "Фітерікс" сплатити їхню відновну вартість згідно з розрахунками та висадити триста двадцять три саджанці молодих дерев. Їм мають бути створені такі умови, або вони прийнялися та росли.

Р.S. Коли номер готувався до друку, стало відомо, що станом на сьогодні до бюджету вже надійшло більше 170 тисяч гривень, решта з’являться до п’ятниці.

Тетяна ЗИМА

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top