Четвер, 28 березня 2024
Події

Ще раз про будівництво торгівельно-розважального комплексу на розі вулиць Леніна-Ювілейна

Ще раз про будівництво торгівельно-розважального комплексу на розі вулиць Леніна-ЮвілейнаВ четвер, 7 липня, проїжджаючи через парк Шевченка, я помітив, що робітники обгороджують високим парканом ділянку площею 1,2га на розі вул. Леніна-Ювілейна, де ТОВ "Фітерікс" планує будівництво торгівельно-розважального комплексу.
Причому парканом обгороджується і досить значна ділянка парку. Нагадаю, що питання будівництва цього комплексу вже обговорювалось в Світловодських ЗМІ — свою думку про це будівництво я вже висловив у статті "Роздуми після громадських слухань" ("Світловодськ вечірній", № 1935-1936 за 02.12.2010 р. та "Світловодськ Інформ").


Ще раз згадалось, як на громадських слуханнях 16 листопада минулого року представник підприємства Ф. Козирєв запевняв громадськість, що при будівництві комплексу будуть знесені не більше 10-18 дерев. За моїми підрахунками, під знесення підпадає більше 300 дерев, абсолютна більшість яких перебуває в доброму та задовільному стані, майже всі — сосни. Думаю, як ділянка буде повністю обгороджена парканом, всі бажаючі зможуть пересвідчитись у цьому на власні очі.

Дозволю собі процитувати абзац з моєї минулорічної статті:
"Дерева, що ростуть у парку, є власністю міської територіальної громади. В разі їх знесення ТОВ "Фітерікс" буде необхідно отримати відповідний дозвіл (ордер), який видається згідно вимог Постанови КМУ № 1045 від 01.08.2006 року "Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах". Згідно цієї Постанови, рішення про надання дозволу на знесення дерев приймає виконком міської ради. Дерева, що ростуть на ділянці, не є аварійними або сухостійними. Для їх знесення ТОВ "Фітерікс" буде необхідно відшкодувати відновну вартість за кожне дерево, в залежності від породи та діаметру. Після розмови з проектантом даного об’єкту я з’ясував, що він цим питанням не володіє. Між тим, відновна вартість дерев, що підпадають під знесення, може складати декілька сотень тисяч гривень. Це автоматично збільшить кошторисну вартість будівництва на означену суму".

Наскільки мені відомо, акт обстеження зелених насаджень, які планує зносити ТОВ "Фітерікс", не складався. Відновна вартість дерев, що підпадають під знесення, до цього часу не обраховувалась. І дозвіл на знесення цих дерев наш міськвиконком не давав. І здається мені, що фірма-забудовник навіть не планувала відшкодовувати відновну вартість цих дерев до міського бюджету. Навпаки, в її планах було, використовуючи "шпарини" у чинному зараз законодавстві, взагалі не брати дозвіл на знесення цих дерев. Тим більше, що можливість уникнути цього неприємного для фірми нюансу таки дійсно є, в зв’язку з нещодавніми змінами у містобудівному законодавстві. Платних юристів-"крючкотворців" та інших доброзичливих "консультантів" у фірми, я думаю, вистачить. А якщо постане питання відповідати за вирубку дерев у парку, можна підібрати (за відповідну винагороду) не дуже чистого на руку представника Феміди. Все ж дешевше, ніж сплачувати до бюджету відновну вартість зрубаних дерев.

Ще раз повторюсь, що дерева в парку є власністю міської територіальної громади. Вони мають певну матеріальну цінність як елементи благоустрою. Право розпоряджатись цією власністю громада делегувала виконавчому комітету міської ради. І якщо фірма-забудовник візьме на себе сміливість нищити власність громади без дозволу уповноваженого органу цієї самої громади, це буде переслідуватись у визначеному законодавством порядку. Не зважаючи на потуги платних "юристів-крючкотворців" та наступну судову тяганину з цього питання (треба ж крючкотворцям гроші відпрацьовувати!).

Такий мій прогноз розвитку подій. Як кажуть, дай Бог, щоб я помилявся. Думаю, з подальшим розвитком стане зрозуміло, хто дійсно вболіває за інтереси міста та громади, а хто ними лише прикривається, щоб вирішувати власні питання.

Головний спеціаліст Держуправління ОНПС в Кіровоградській області
К. Рибачук


Від редакції. Виходячи з останнього абзацу тривожної статті головного міського еколога, ми дозволимо собі розвити його прогноз: невдовзі периметр здоровенного паркану стане місцевим Гайд-парком, тобто, місцем, де небайдужі городяни будуть раз-по-разу протестувати проти свого екологічного пограбування та розписувати отой паркан різними (у тому числі, й "нєполіткорєктнимі") написами. Бо, все ж таки, ми — українці, нащадки трипільської Аррати (держави, яка існувала тоді, коли інші ще в печерах сире м’ясо жерли), а не напівдикі індіанці, які кілька століть тому продали острів Мангеттен (Нью-Йорк там наразі) колоністам-голландцям за... скляні намиста та інші брязкальця... Між іншим, в тій державі, звідки на нас обіцяє обрушитись злива інвестицій, діє таке суворе природоохоронне законодавство, що за одне всього спиляне дерево запроторюють до в’язниці. І не дивно: в тій, випаленій Сонечком місцині не те, що дерев обмаль — там лиш одне внутрішнє море. Та й те — Мертве.

Тож, сподіваємось, що представники фірми-забудовника — не якісь там "хами": вони відгукнуться на шпальтах нашої газети аби розставити усі крапки над "і". Тим більше, що міський очільник цими днями заявив, що данні роботи затримуються. Чи 30 "срібників" вже зробили свою справу?

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top