Четвер, 28 березня 2024
Здоров'я

"Вагітна" стоматологія

Світлана Мариненко і її вагітна пацієнткаСвітлана Мариненко і її вагітна пацієнткаІснує небезпідставна думка: вагітність надає жінкам додаткової краси і привабливості — вони ніби розцвітають. Чого, на жаль, не скажеш за їхні зуби...
Чи має рацію народна мудрість, що дитина у материнському череві "відбирає" у неї один зуб? Про це ми й поговорили з лікарем світловодської стоматологічної клініки "Медгарант" Світланою Мариненко.


— Про те, що вагітним не слід забувати дорогу до стоматолога, — розпочала пані Світлана, — переконана, таким жінкам неодноразово нагадують в жіночій консультації. Що невипадково — під час вагітності в організмі жінки відбуваються істотні гормональні зміни. Плід для себе "вимагає" у матері кальцієвого живлення. Таким чином цей "будівельний матеріал", відповідальний за міцність кісткової тканини майбутнього громадянина, активно "вимивається", зокрема, із материнських зубів. Від чого їхні зуби нерідко стають крихкими. А тому менш стійкими до таких хвороб, як карієс, пульпіт, пародонтоз тощо.

— Але ж, як бути з поширеною думкою, що, якщо зуби не вдалося вилікувати до вагітності — під час вагітності краще цього не робити. Її прибічники пояснюють це тим, що стоматологічний кабінет — це своєрідний стрес, шок, острах і таке інше. Тобто, це негативні емоції, які неодмінно позначаться на майбутній дитині. А відтак, радять вони, краще біль перетерпіти, ніж сідати у "моторошне" крісло дантиста...

— Перетерпіти як? За рахунок знеболюючих, які вмістом своїх хімічних складників можуть серйозно отруїти плід? Чи ви думаєте, що ковтання слини з гноєм від ураженого зуба піде плоду на користь? Все це, як кажуть, бабусині казочки — візити до стоматолога під час вагітності просто необхідні! Тим більше, що лікування зубів під час вагітності у сучасних клініках не несе небезпеки ані для майбутньої мами, ані для її малюка. Важливо лише повідомити стоматолога про свій "цікавий" стан і він, з огляду на це, підбере необхідний у подібних випадках режим лікування.

— Невже і рентгенівські знімки, які часто-густо супроводжують лікування порожнини рота, не зашкодять?

— Зазвичай, вагітним жінкам такі знімки роблять за допомогою радіовізіографу — променевий вплив від нього менше у кілька десятків разів, ніж від звичайного рентгенівського обладнання. До того ж — і жінку, і її маля надійно захищають спеціальні свинцеві пластини. Також, не треба забувати, що рентгеноскопія зуба носить локальний — 1-4 сантиметри — вплив. Хоча, як лікар-стоматолог, маю застерегти майбутніх мам не застосовувати рентген без гострої на то потреби принаймні перші 20 тижнів вагітності.

— Ну, з лікуванням — більш-менш розібралися. Але у стоматології є ще більш "жахлива" процедура — видалення. Що і тут ви порадите вагітним не боятися "смикати" хворі зуби?

— Дійсно, хірургічні маніпуляції у ротовій порожнині — завжди стрес для організму. А для організму вагітної жінки — й поготів. Тому існують деякі протипоказання щодо видалення зубів під час вагітності. Але, наголошую, вони не абсолютні. Тим більше, що нинішнє стоматологічне обладнання і медикаментозна база дозволяє врятувати зуб, який, ще не так давно, обов’язково довелося б видаляти. Але, якщо без цього не обійтися — треба видаляти. Повірте, це набагато безпечніше, аніж мати в організмі вогнище інфекції, яка отруюватиме не лише жінку, а і її плід. До того ж, у хірургічній стоматології нині застосовуються знеболюючі, розроблені спеціально для вагітних — діючи на нервову систему жінки, вони не проникають крізь плаценту — захисну оболонку її плоду. Відтак, вони не шкодять ані майбутній мамі, ані її дитяті.

— Пані Світлано, а що би ви порадили майбутнім мамам, які забажають, щоб їхні чада першим, що вони побачать, з’явившись на світ Божий, була материнська усмішка, але, щоб обов’язково — білосніжна...

— Якщо ви маєте на увазі відбілювання, то, за великим рахунком, я би порадила не здійснювати цю процедуру під час вагітності. Разом з тим, обов’язково треба проводити професійне гігієнічне чищення зубів шляхом механічного видалення зубо-ясеневих нашарувань. Та уникати у цій процедурі застосування ультразвукового методу як небажаного подразника для плоду.

— І наостанок... Порадьте, як правильно вагітним доглядати за своїм ротом та зубами, зокрема.

— Дотримуватись гігієни ротової порожнини мають усі громадяни, незалежно від статі. Але, у першу чергу це стосується вагітних. Адже на них покладено почесний обов’язок – народити здорову дитину... Окрім старої, як світ, поради чистити зуби щонайменше двічі на день та полоскати рота зубними еліксирами, я би порадила користуватися флосом — спеціальної ниткою для чищення міжзубних проміжків. Між іншим, сьогодні можна навіть придбати флоси, оброблені фтором — важливим елементом, який запобігає карієсу. А ще — правильне харчування з максимальним обмеженням різноманітних солодощів. Особливої ж значущості для майбутніх мам набувають продукти, багаті на кальцій, фтор, фосфор та на вітаміни групи "D" — печінка, курячі яйця, тверді сири, кисломолочні- та морепродукти. Обов’язково у раціоні мають бути присутні фрукти й овочі та приготовлені з них соки-фреш. І, безумовно, потрібно регулярно – кожні 2-3 місяці – оглядатися у стоматолога.

Віталій АСАУЛЕНКО

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top