Середа, 17 квітня 2024
Корисна інформація

Робоче місце має бути безпечним

[thumb=left]Відділення виконавчої дирекції Фонду у Світловодському районі тримає у полі зору питання охорони праці, надаючи допомогу страхувальникам в розробці заходів, спрямованих на виконання встановлених нормативів з охорони праці та механізмів їх реалізації, націлюючи роботодавців усіх рівнів на створення безпечних умов праці.
Та все-таки випадки травматизму є. Більш детально про це розповідає Сергій Якименко – начальник відділення ВД ФСНВ у Світловодському районі.


Кор.: З яким станом виробничого травматизму завершився 2010 рік?

С.Я.: За минулий 2010 рік на підприємствах і в організаціях Світловодська та Світловодського району сталося 14 нещасних випадків, з яких 9 пов'язані з виробництвом, це на 3 більше у порівнянні з попереднім, 2009 роком. Основні причини, що призвели до нещасних випадків, пов'язаних з виробництвом, такі: невиконання вимог інструкцій з охорони праці при виконанні робіт самими потерпілими (3 випадки); незадовільний технічний стан об'єктів, засобів виробництва, недосконалість технологічного процесу (3); незадовільний стан пішохідних доріжок міста (2); особиста необережність при пересуванні по виробничому приміщенні (1).

П’ять випадків, в результаті проведеного розслідування, віднесено до нещасних випадків, не пов'язаних з виробництвом. Їх причинами стали: алкогольне сп'яніння – 2 випадки, в тому числі один смертельний; по одному випадку – противоправні дії третіх осіб, самовільне встановлення газового обладнання, незадовільний стан здоров'я.

Кор.: Якими неприємностями для здоров'я закінчилися нещасні випадки?

С. Я: Крім нещасного випадку через особисту необережність при пересуванні виробничим приміщенням, в результаті чого потерпілий одержав незначні травми, в інших випадках це ті травми, що залишаються на все життя. Наприклад, невиконання працівником СФГ "Башмаченко" інструкції з охорони праці призвело до ампутації стопи, потерпілий став інвалідом. Працівник заводу "Спецзалізобетон" втратив пальці руки, досить тяжу травму ока отримав працівник ФГ "Дживан-Дарвін". Незадовільний стан пішохідних доріжок міста минулої зими став причиною переломів кінцівок двох працівників соціальної сфери під час виконання ними своїх службових обов’язків.

Слід звернути увагу керівників на те, що вони мають підтримувати засоби виробництва в належному технічному стані, вдосконалювати технологічні процеси. Недопрацювання у цій сфері також стало причиною травмуванням очей, ампутацією великого пальця руки на підприємствах деревообробної галузі.

Кор.: Який вік потерпілих на виробництві?

С. Я.: Від 22 до 50 років. Як правило, найчастіше трапляються нещасні випадки з працівниками, які працюють недавно, або навпаки – з працівниками з великим стажем.

Кор.: Які вживаються заходи з профілактики виробничого травматизму?

С.Я.: Це – інформування як працівників підприємств, де сталися нещасні випадки, так і пересічних громадян про причини виникнення травматизму та заходи з його попередження; організація навчання керівників, інженерів та відповідальних осіб з охорони праці на спеціальних курсах; надання необхідних консультацій страхувальникам, практичної допомоги в організації системи управління охороною праці на підприємстві, нормативно правовими актами з охорони праці; перевірки страховим експертом відділення Фонду підприємств і організацій з питань охорони праці, надання їм відповідних подань для вживання заходів, постійний контроль за їх виконанням, практична допомога в розробці необхідних нормативних документів з охорони праці, які діють в межах підприємства тощо.

Відділення виконавчої дирекції Фонду у Світловодському районі і надалі контролюватиме питання охорони праці та надаючи допомогу страхувальникам, аби для наших громадян створювалися безпечні умови праці.

"Світловодськ Вечірній".


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top