П’ятниця, 19 квітня 2024
Авто

Державний технічний огляд-2011. Нове у законодавстві

nokiandrive.com.uanokiandrive.com.uaВідділення Державтоінспекції з обслуговування Cвітловодського району УМВС України в Кіровоградській області повідомляє, що з 15 січня 2011 року розпочався Державний технічний огляд транспортних засобів непарного року випуску.


Техогляд транспортних засобів незалежно від форм власності проводиться з такою періодичністю:

два рази на рік — транспортні засоби, призначені для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння більш як дев'ять з місцем водія включно та спеціалізовані засоби для перевезення небезпечних вантажів;

один раз на рік — транспортні засоби, призначені для перевезення вантажів з максимально дозволеною масою понад 3,5 тонни, а також спеціальні та спеціалізовані засоби, зокрема автокрани, таксі, автомобілі швидкої медичної допомоги;

один раз на два роки — транспортні засоби, призначені для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння не більш як дев'ять з місцем водія включно та для перевезення вантажів з максимально дозволеною масою до 3,5 тонни, а також мотоцикли та інші механічні транспортні засоби.

Допускається проведення техогляду причепів, причепів-розпусків та напівпричепів незалежно від року їх випуску одночасно з тягачем.

Строки проведення техогляду Державтоінспекцією:

з 15 січня по 15 грудня — для тих транспортних засобів, техогляд яких проводиться один раз на два роки або один раз на рік;

з 15 січня по З0 червня та з 1 липня по 15 грудня — для тих засобів, техогляд яких проводиться два рази на рік.

Засіб подається власником або уповноваженою ним особою до підрозділу Державтоінспекції для проведення техогляду в справному та укомплектованому відповідно до призначення стані.

Для проведення техогляду засобу працівникові Державтоінспекції подаються такі документи:

1) паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу, — для фізичних осіб; копії довідки з ЄДРПОУ та документа, що підтверджує факт закріплення засобу за водієм, — для юридичних осіб;

2) протокол перевірки технічного стану, виданий суб'єктом господарювання не раніше 45 діб до дати проведення техогляду, або міжнародний сертифікат технічного огляду, виданий центром технічного огляду для засобів, що виконують міжнародні перевезення вантажів і пасажирів (адреси суб'єктів знаходяться на інформаційних стендах ДАІ та на сайті Департаменту ДАІ МВС України);

3) реєстраційні та інші документи, що підтверджують право використання зазначеного засобу;

4) посвідчення водія, що дає право керувати засобом відповідної категорії, та талон до нього;

5) медична довідка щодо придатності водія до керування засобом відповідної категорії (копія);

6) поліс обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних засобів або документ, що підтверджує право на звільнення від страхування (копія);

7) квитанція про сплату податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів за 2010 рік та у разі наявності документ, що підтверджує право на пільги із сплати такого податку (юридичними особами додатково подається розрахунок податку з власників засобів) (копія);

8) дозвіл на встановлення та використання спеціальних звукових і (або) світлових сигнальних пристроїв (копія);

9) на засоби, що здійснюють перевезення небезпечних вантажів, додатково подаються свідоцтво про допущення засобів до перевезення небезпечних вантажів та свідоцтво про підготовку водіїв засобів, що перевозять небезпечні вантажі (копія);

10) на засоби, що працюють на газовому паливі, додатково подається документ, що підтверджує проведення випробовування газової паливної системи в порядку і строк, установлені для даного виду обладнання та його комплектації (копія).

У разі відсутності будь-якого документа, визначеного цим пунктом, техогляд не проводиться.

Справним вважається укомплектований засіб, який не має зовнішніх механічних та корозійних пошкоджень і технічний стан якого відповідає вимогам Закону України "Про дорожній рух" (3353-12), Правил дорожнього руху (1306-2001-п), нормативів з безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього природного середовища, а також правилам технічної експлуатації, інструкціям підприємств-виробників.

Засіб укомплектовується медичною аптечкою відповідного типу, знаком аварійної зупинки або миготливим червоним ліхтарем, які відповідають вимогам відповідних стандартів, та вогнегасником. Вантажні автомобілі з максимально дозволеною масою понад 3,5 тонни, автобуси укомплектовуються противідкотними упорами (щонайменше, двома).

Примітка: якщо протягом останніх 2-х років власник транспортного засобу або особа, що має право керувати автомобілем, притягувалась за порушення Правил дорожнього руху до адміністративної відповідальності, необхідно надати оригінали та копії квитанцій про сплату штрафів.

Одним з нововведень цьогорічного техогляду є втрата чинності з 1. 01.2011 року Закону України від 11.12.1991 №1963-ХІІ "Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів".

В прийнятому Податковому кодексі передбачено положення, згідно якого при проходженні технічного огляду у 2011 році (для транспортних засобів, що проходять техогляд 1 раз на 2 роки) власники автомобілів зобов'язані сплатити податок за 2010 рік за ставками, які діяли до 1 січня 2011 року. За 2011 рік податок з власників транспортних засобів не сплачується.

Перевірку технічного стану транспортних засобів можна пройти за адресою: (центри діагностики) – СТО «Алекс», вул. Комсомольська, 34, м. Світловодськ, СТО «Трансдорсервіс», вул. Єгорова, 77, м. Світловодськ.

Графік прийому громадян з питань технічного огляду транспортних засобів: вівторок, четвер, субота — з 9.00 -13.00 год.

Варто знати, що власники транспортних засобів або уповноважені ними особи, які експлуатують транспортні засоби, та не пройшли техогляд в установлений термін, несуть адміністративну відповідальність, передбачену частиною першою та частиною п'ятою статті 121 КУпАП, яка передбачає штраф в розмірі від 340 до 425 грн. Якщо ж такий власник транспортного засобу проігнорує вимогу чинного законодавства — пройти ДТО, то до нього застосовуватиметься стаття 121 частина 6 цього ж кодексу. Нею передбачено досить суворе покарання, а саме — штраф у розмірі 255-510 гривень, або 30-40 годин виконання громадських робіт з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого вилучення. Тож не варто спокушати долю та мати зайвий клопіт.

Шановні водії!
Не зволікайте з проходженням Державного технічного огляду!


Сергій Запорожець,
начальник ВДАІ з обслуговування Світловодського району, старший лейтенант міліції.

Графік проведення технічного огляду транспортних засобів
по місту Світловодську та Світловодському району у 2011 році

to.doc [365,5 Kb] (57)

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top